hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 施政報告消息:政府免巴士隧橋費
開啟左側

[報刊新聞] 施政報告消息:政府免巴士隧橋費

kingprowm 發表於 2018-10-10 13:16 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-10 13:02
認同, 巴士過西隧免費, 現時新巴城巴九巴的單向半日線, 無理由唔做雙向全日

以前 948 玩半日單向只係怕反方向少人搭,可私牌用紅隧過海,如果過西隧免費,就算反方向最惡劣情況只有十個客也不見得會蝕,每程反方向有十個客左右補貼油錢都唔駛點蝕,再者夜晚青衣方向客量高,都可補償到反方向少客,什至將來應該考慮加密至 15 分鐘一班,吸引更多人搭,搶回港鐵轉 易死狗M 客
paul2357paul 發表於 2018-10-10 14:38 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-10-10 13:16
以前 948 玩半日單向只係怕反方向少人搭,可私牌用紅隧過海,如果過西隧免費,就算反方向最惡劣情況只有十 ...

只係九新唔係好識諗姐。
佢地就係諗唔起美景花園後面有大大間IVE。
cruisesnet 發表於 2018-10-10 14:38 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2018-10-10 11:07
除非政府要求,否則旨意巴士公司自動波去用慳到果筆雞碎咁多去改善員工福利, 根本係異想天開。

我個人覺 ...
政府消息人士續指,專營巴士公司要將節省到的隧道費儲起,存入專設基金,當日後專營巴士提出加價申請時,基金款項會用來抵銷部分加幅。假如基金滾存至一定金額而專營巴士公司沒有提出加價申請,專營巴士公司需將基金款項用來提供票務優惠回饋乘客。被問到基金會否提供誘因吸引專營巴士公司申請加價,政府消息人士稱專營巴士公司不會因此而「加密咗」,政府亦會審批專營巴士公司提出的加價申請。
算做番件好事, 同我琴晚提既既方法一樣, 巴士公司無得落格
kingprowm 發表於 2018-10-10 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2018-10-10 14:38
只係九新唔係好識諗姐。
佢地就係諗唔起美景花園後面有大大間IVE。

仲有就係兩巴從來冇考慮吓做長安直出

長安很特別,即使係非繁時,大部分線都會有最少十幾廿人等車,我絕對相信如果 948 非繁開長安直出班次,一定有不錯的客量
99MAN 發表於 2018-10-10 18:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-10-10 00:26
另外估計非專及小巴實嘈話要相同資助。
如果小巴車租同專利巴士一樣係零 改為以資產回報,即車價9.9%計算 ...

支持非專搞兩蚊優惠同免隧道費,小巴就算啦。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
99MAN 發表於 2018-10-10 18:33 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2018-10-10 05:11
只要打退班怨出入老銅慢咗嘅屎忽怪即可
980X亦有機,順便俾埋馬鞍山山頭特快出港島

可以分拆做兩條線解決,兩條都擺金鐘東,一條西隧一條紅隧。(建議先從673,978做起)
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
2076 發表於 2018-10-10 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層

例如948可以開辦早繁回程班次,天后開停百德新街、皇后像廣場、西隧直達IVE、經青康路返長宏
香港黃毛小子 發表於 2018-10-10 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-10-10 18:29
支持非專搞兩蚊優惠同免隧道費,小巴就算啦。

搞清楚不論咩交通工具,大家嘅地位都係平等嘅,唔係你巴士大L哂。

如果政府偏袒大財團(巴士公司),忽視其他細企業(各小巴商)嘅需要,令到市場上出現不公平競爭,

我絕對支持其他交通業者團起革命,推倒呢個不公義嘅制度。
Quanta 發表於 2018-10-10 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
講細,最細一定係uber gogovan call4van 嗰啲。小巴大王淨係啲牌都值幾十億,小?資本仲勁過新巴
香港黃毛小子 發表於 2018-10-10 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2018-10-10 19:02
講細,最細一定係uber gogovan call4van 嗰啲。小巴大王淨係啲牌都值幾十億,小?資本仲勁過新巴 ...

咁你又知唔知九巴/新城背後嘅阿爺係邊個啊?

剩係免巴士公司過路費,而唔免其他交通業者,咁仲唔係偏袒啊?

有冇諗過咁做對其他交通業者幾唔公道?

身為香港人,眼見呢啲不公義之事,我就係要企出黎發聲。