hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 930X 提升服務消息
開啟左側

[路線消息] 城巴 930X 提升服務消息

tonychow 發表於 2018-11-13 13:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-11-13 01:17
油荃最好唔好俾新城投到
否則未來重組麻煩到嘔

唔同意。
萬一真係招標,正路九記會一開就全日,以免投唔到標俾對家開支線。
咁車從何來?
依家 40 已經成日收車,單向又可以逼人上貴價 290 (而依家班客亦唔介意俾貴價跑多段呈祥道)。
如果最後油荃停黃大仙,40 收車問題只會沒完沒了。
而油塘至荃灣沿線都唔係新城地頭,車務調動亦唔似 796P 開線咁樣咁方便,最起碼對面海投到會 (比較) 肯天降資源先。

tonychow 發表於 2018-11-13 13:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-11-13 03:07
當然招標玩法會唔同,但如果係要直接用 930 分支名義開既話,
我同意 Ricky403 既分析,基本上係唔可能落 ...

入唔入葵興芳,仲有一個考慮因素,就係究竟條線做緊邊班客。
依家荃葵過海線基本上都係做緊荃葵居民出港島班客。所以港島走線係行中軸線,荃葵就行住宅區 (得條 930X 勉強叫做行市中心),況且除咗 930 外全部線都係上繁去港島,下繁返荃葵。
而之前亦有版友提及過,荃葵至東區過海線客源相反,主要係服務東區居民,作通勤用途或者行街。
當然我唔否認東區都有唔少行街位 (太古城、太安樓、東大街等),但本身荃葵落港島東實在太遠,如果做通勤客同行街客比,似乎做住東區通勤客會比較着數。同樣比較返荃葵工商業區 (青山公路沿線) 同東區工商業區 (北角至鰂魚涌),荃葵其實都好似多少少 (?)
而如果最後條線客源方向同其他過海線唔同,正路做法就會係行荃葵中軸線,食大連排工廠區客,過大窩口後跟 290 做荃市客或者轉入楊屋道做工廠區客,總站可以放西站或者直去埋柴灣角。
而即使最後條定線同 930X 一樣,本身 930X 都係做緊一半通勤客源一半荃灣居民過海客源,而用 290 走線兜唔到荃景圍西約海濱其實係正常,因為本身就無諗過做呢班客。
最後回應返 18X 問題。依家資源得天降同重組選擇,拉 18X 方案好處只有唔擔心車源。至於車源呢點,如果同意招標而唔係 930 開分支做,又唔一定要擔心住。

10598C 發表於 2018-11-13 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
其實如果而家又有ETA又有YouTube,推斷行車時間其實唔難,同埋如果巴士唔慢得過地鐵而本身又有潛在客源,要好客並唔難
S3BL100 發表於 2018-11-13 14:30 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-11-13 03:35
930本身已經做緊葵興芳
我又唔覺得用930分支名義行葵涌道會好大問題
而我絕對歡迎招標處理

葵涌道本身有 935,九巴大可以開分支 935X 甚至 936X,仲可以做埋上葵 (+梨木樹)

留意我上面荃灣路直入、兜石塘咀方案係基於唔招標既前提;
我同意經葵興芳客源會最廣,但城巴想袋袋平安,似乎就只得此途

fb.com/scientisthk2usa/
Charon1999 發表於 2018-11-13 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-11-13 10:04
巴士飛公路行29.5km/h?唔好講笑啦
962C回程平均車速,計埋港島同屯門市區路,亦計埋塞車
根本毫無參考價 ...

你搵到一班可以18min上到去長青嘅962C比我睇 )

再講所有估算嘅野一定預多唔預少
用條靚數計完仲再扣Factor,唔怪得近年改/開嗰D咩88X 796X行車時間錯L曬

繼續死撐囉,你要拎的士當巴士計我吹你唔脹
Ricky403 發表於 2018-11-13 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-13 17:01
你搵到一班可以18min上到去長青嘅962C比我睇 )

再講所有估算嘅野一定預多唔預少

呢張圖明顯係告士打道塞車拖慢車程
全程平均只係得38 km/h,只得公路限速嘅一半多少少
咁講,其實繁時就算唔完全快過港鐵都會執到客,繁時934A由灣仔返荃威,一定慢過搭鐵,但灣仔頭站934A係上到唔少人
非繁呢,簡單兩個字 - 抵搭 即可
東區荃葵,如果真係直達葵芳嘅,只要收費唔好上到$20,又易等車,就一定抵
Charon1999 發表於 2018-11-13 20:49 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-11-13 20:40
呢張圖明顯係告士打道塞車拖慢車程
全程平均只係得38 km/h,只得公路限速嘅一半多少少
咁講,其實繁時就 ...

你搵到一日係唔塞先

Anyway你要拎的士當巴士計我吹你唔脹
反正上面冇意欲出D咩930C

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
10598C 發表於 2018-11-13 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-11-13 20:49
你搵到一日係唔塞先

Anyway你要拎的士當巴士計我吹你唔脹

路過問一句
他日條線唔係打算行中灣繞咩...?
Charon1999 發表於 2018-11-13 21:34 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-11-13 20:56
路過問一句
他日條線唔係打算行中灣繞咩...?

行中灣繞都未必18min啦(我預23-28min,中環灣仔繞道官方時間8-10min + 930/930X/934以往大約15-20min到荃灣)

//930C筲箕灣去荃灣41.2分鐘,港鐵49分鐘//,//930C連頭站去頭站都快過地鐵近10分鐘,尾站去尾站更加快15分鐘以上//
我係Base on依2句,所以答
//930C講緊琴行街-->新都會都要18.4km around 38min(用962C 回程平均29.5kmh計)//
以引申

//可以試咗上下繁先,再一步一步加班//
所以我用吿士打道計
尤其我冇打算拖到通車先試車

之後C係答
//930C北角去葵芳,行車時間係短至18分鐘//
18分鐘竟然係用

//時速係61.4km/h(呢個就真係合理水平啦)//

所以我先講
//離開個站之後呢,前面會有幾盞燈嘅。
之後呢,糖水街個位呢,係上橋嘅,咁會有慢線。
上到東區走廊嘅橋面之後,開始加速到一個同其他車相約嘅速度。
之後呢,前面會有支路㗎喎,原來係要減速落斜入告士打道㗎!考慮冇塞車而中環又行隧道,都需要落斜再上斜,過咗交易廣場之後再上斜上天橋。
去到中山紀念公園附近轉個大圈然後落西隧,西隧入口落斜入到去之後直行一段路再上斜,停西隧收費廣場個站之後再行公路,呢個時候巴士會喺慢線行駛,直到攀升到一個接近其他車輛嘅速度,先至會進入其他線道。

去到荃灣附近,巴士就需要駛回慢線,然後沿支路離開公路範圍,需要落車轉彎再停燈,再向前再埋站嘅。//

而C亦係一直用吿士打道計
更走火入魔到
//唔使18分鐘就已經葵芳到北角//

所以我再用Google Map證明,的士上下繁都做唔到18min
OT:依家亦要20min,930C仲要停西隧口 [1]

再回歸
//判斷唔到嘅嘢做咗最壞打算先就冇錯㗎喇//
考慮930C一半班次都塞,拎夠30min以上計好正常

估算嘅野一定係計多
除咗中国嘅死傷人數以外,一切一切一定係計多以降低出事嘅風險
你Set SF係2,都唔會剛好2.0,甚至拎1.9計啦

依家喺有87人參加Party,要派一人一份禮物
C係假設87份禮物冇損冇爛仲預有2個人甩底
仲要怪我入夠95份太多喎親......

[1]

[1]
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
qunow 發表於 2018-11-13 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-11-13 21:34
行中灣繞都未必18min啦(我預23-28min,中環灣仔繞道官方時間8-10min + 930/930X/934以往大約15-20min到荃 ...

除非西區或者西隧塞車否則中環灣仔繞道應該唔會點塞?