hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 91M的客量(星期六1700)
開啟左側

[經歷分享/報告] 91M的客量(星期六1700)

KMB-ATE1 發表於 2018-12-5 09:50 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-12-4 22:20
其實792M除左rush hour外, 科大客都唔多, 無論咩方法都係, 更加唔會有學生放學唔出市區, 要走入西貢。
就 ...

92M 轉鐵有個優勢係去觀塘區可以直接調景嶺落觀塘綫,唔需要搭多程紫色綫
再加上 UST 喺尚德有座新 hall,點都會多咗 UST 人搭 92M

不過下繁(而校巴又未夠鐘開嗰陣) 92M 落將南成日喺蠔涌前已經打爆,
UST 上都上唔到咁解

btw 識得有啲住馬鞍山嘅同學會經西貢出入 UST

KXEnviro | @KX675
ne2059 發表於 2018-12-5 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
基本上係有堆小巴死忠fans唔會轉軚上92M,其實呢班人有91M都唔會上,至於經西貢入馬鞍山既人唔係冇,但因價錢問題比經彩虹轉既少。另外朝早有唔少喺LSK上9點或10半堂既同學係會搭91M上山,足以令91M滿座甚至頂閘
LAK2 發表於 2018-12-5 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ne2059 發表於 2018-12-5 10:18
基本上係有堆小巴死忠fans唔會轉軚上92M,其實呢班人有91M都唔會上,至於經西貢入馬鞍山既人唔係冇,但因價 ...

放工放學時間唔係想轉軚就轉到
因為91M往寶林自己都上唔晒頂閘留後
Choi 發表於 2018-12-5 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層

識坐就行去鄭植芝搭平價小巴出彩虹,不過通常平日下晝兩三點先上到車
MCMoore 發表於 2018-12-5 10:54 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2018-12-5 10:38
識坐就行去鄭植芝搭平價小巴出彩虹,不過通常平日下晝兩三點先上到車

行出油站上91M解決一切問題
浸大小晴 發表於 2018-12-5 13:31 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2018-12-5 13:38 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-12-5 13:31
其實如果去九龍東, 91M出彩虹都可以轉觀塘線, 去到錦云樓/四美街更加有海量大西北/沙田車比你轉 (不過無B ...

91M轉$6.4嗰堆線有BBI
KMB-ATE1 發表於 2018-12-5 16:57 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2018-12-5 13:31
其實如果去九龍東, 91M出彩虹都可以轉觀塘線, 去到錦云樓/四美街更加有海量大西北/沙田車比你轉 (不過無B ...

1. 91M 落彩虹轉西北綫 / 沙田綫去觀塘係$4.2 BBI 的,不過真係好少聽人會咁轉,
身邊住藍田觀塘嘅 UST fd 都係將軍澳區轉鐵多,會用觀塘方向 BBI 嘅印象中都係巴士迷
2. 用觀塘站計,91M 彩虹轉鐵貴過 792M 調景嶺站轉鐵成蚊 (好似係)
3. 恕我唔同意 792M 經坑口可以用「兜」嚟形容
4. 104 小巴車費貴之餘服務又劣,不了。究竟凶兆投資幾時執笠?
5. 無法理解關於的士同 92 嘅言論

KXEnviro | @KX675
HV7025 發表於 2018-12-6 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層
KMB-ATE1 發表於 2018-12-5 16:57
1. 91M 落彩虹轉西北綫 / 沙田綫去觀塘係有 $4.2 BBI 的,不過真係好少聽人會咁轉,
身邊住藍田觀塘嘅 UST ...

以前識嘅同學,觀塘站以東入UST就大部分會選擇入坑口轉小巴
牛頭角站及以西就會去彩虹轉
104係見到先搭,實在太唔可靠,無乜人會專登等,當年識人住花園大廈都唔搭104,用上述方法轉車

91M轉東行新界車出觀塘,優惠一直存在,但鮮為人知
而且去錦雲樓之前必先經過彩虹地鐵站,咁正常係轉鐵快啲

792M走法點都要經坑口,其走法已算點到為止,該版友咁都話兜,要求真高
至於話科大行出去搭92就更離地,91M多人時92唔多咖咩?
星期六日肯定係92多人過91M不解釋,但平日放工92都有唔少客
ne2059 發表於 2018-12-6 00:49 | 顯示全部樓層

要用轉乘出去觀塘係都坐寶林方向轉98A或93A, 價錢平D, 除非係去九龍灣, 不過會唔會快D就好難講

至於去鄭植芝搭平價小巴出彩虹, 相信有人知都唔會有人咁做, 何況92