hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 今日我又差 D 俾車撞
開啟左側

今日我又差 D 俾車撞

FX8173 發表於 2006-7-2 22:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今早,與家父打算乘車出官塘,就在我家樓下過馬路時,繼昨日差點被一名無良的士狗撞到後,又一次差回被一架私家車撞倒﹗當時事情是這樣發生的……

原本,我與家人於西沙路頌安邨路口等候交通燈過馬路到巴士站乘坐 89D,圖中藍線為我們原訂步行路線,紅線為西沙路右轉頌安邨路線

行人燈轉為綠燈,而右轉頌安邨車輛燈號都轉為綠色(
當時燈號
)。注意右轉頌安邨路口是不可以掉頭的

此時一架車牌為 CR117 o既白色凌志 ES300 私家車沿西沙路向九龍方法駛至

車牌 CR117 白色凌志 ES300 私家車到達路口時竟然做出掉頭動作

該私家車差點撞向我。你停車時我的右手可以按到他的車頭冚,再向車頭方向失重心移前了兩步。站穩後正想上前拇他理論,當時該車上有一對中年男女。但家父稱趕時間而叫我不要再生枝節。

正當我和家父對話間,該司機竟然倒車

然後從我身後離開,絕塵而去。

事後,繼續和家父乘搭 89D 前往官塘。但我下車後仍心有不甘,所以捨家父而去,與女朋友軝回程 89D 返回馬鞍山警署報案。報案時,報案室值日主任剛在替我錄口供的警員身後路過,他看了看資料,就說了一句︰『嘩,條友當自己係警車呀?果個位都夠膽掉頭?』。現案件已轉交由新界南交通部調查,檔案號碼為 MOSRN06009416。

*地圖來源︰黃頁地圖,版權由地政總署所有

NISSAN Presage 2.4 CVTC
FAST 發表於 2006-7-2 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-7-2 22:44 發表
話說今早,與家父打算乘車出官塘,就在我家樓下過馬路時,繼昨日差點被一名無良的士狗撞到後,又一次差回被一架私家車撞倒﹗當時事情是這樣發生的……

原本 ...

九龍,同港島成日出現呢o的情況
所以見怪不怪 XDDDD

不過我好衰,成日見到你o的都唔記得記低車牌......
 樓主| FX8173 發表於 2006-7-2 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2006-7-2 23:09 發表

九龍,同港島成日出現呢o的情況
所以見怪不怪 XDDDD

不過我好衰,成日見到你o的都唔記得記低車牌......

如果我見唔到都由得佢,但係俾我撞正,仲要係o係我呢排咁燥底o既時候發生,真係我去做 Traffic Complain 就真係對唔住自己﹗

*我自己個袋時不時都帶住本 MUJI 記事簿,有咩事都可以即時 Mark 低o野~
admin29 發表於 2006-7-3 11:07 | 顯示全部樓層

請 FX8173 版友留意. 請勿於貼文時使用侮辱性字眼.

本版版友來自各行各業, 使用的士 _ 此字眼必令從事的士行業的朋友反感.
建議修改原文. 謝謝合作.

admin29
 樓主| FX8173 發表於 2006-7-3 11:34 | 顯示全部樓層
原帖由 admin29 於 2006-7-3 11:07 發表
請 FX8173 版友留意. 請勿於貼文時使用侮辱性字眼.

本版版友來自各行各業, 使用的士 _ 此字眼必令從事的士行業的朋友反感.
建議修改原文. 謝謝合作.

admin29

行得正坐得正怕乜俾人侮辱?況且留意前文後理都知我只係指事件中果一名人兄,非泛指整個的士業界從業員。如果當日尖沙咀事件中司機要求刪去有關事眼,本人願意刪去。但如果其他的士從業員覺得此詞是侮辱他們的話,未必太敏感,對號入座,自扣帽子了。
admin29 發表於 2006-7-3 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-7-3 11:34 發表

行得正坐得正怕乜俾人侮辱?況且留意前文後理都知我只係指事件中果一名人兄,非泛指整個的士業界從業員。如果當日尖沙咀事件中司機要求刪去有關事眼,本人願意刪去。但如果其他的士從業員覺得此詞是侮辱他們的話,未必太敏感,對號入座,自扣帽子了。

FX8173 版友請注意, 是次提醒閣下留意的是在文中使用侮辱性詞語, 建議加以修改以免有違版規.
不管閣下想侮辱的對象是涉及上次事件的的士司機, 或是其他的士從業員, 本人亦會提出同樣建議.
希望閣下明白.
virus 發表於 2006-7-3 14:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
CZ_6686 發表於 2006-7-3 19:54 | 顯示全部樓層
我就覺得
8173兄唔應該將件案公開
因為警方調查緊
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
hkbw 發表於 2006-7-3 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-7-3 19:54 發表
我就覺得
8173兄唔應該將件案公開
因為警方調查緊

剷返個車牌啦...
如果唔係, 明明告得入都變敗訴呀!
殺雞焉用牛刀?!
HM2767 發表於 2006-7-3 20:37 | 顯示全部樓層

我就覺得, 呢壇o野班差佬都唔會點理~
差佬都係人, 唔知你明唔明我講乜喇~
Aren't you glad?