hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 今日我又差 D 俾車撞
開啟左側

今日我又差 D 俾車撞

HM2767 發表於 2006-7-3 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-7-3 22:56 發表

警方果邊同我講,大約會係咁︰

1)先寄信去問佢認唔認罪, a)如果認,罰錢 (有需要就要上庭扣分)了事。
            b)如果唔認,就睇下有無證人指證,如果有就繼續查,如果無就好
      ...

如果你係差佬, 你會唔會大費周章去做咁多o野??

明文o既程序set死o左係咁, 佢o既責任都係循例向你單番聲.
講真, 行行都係做o左應該做o既就算數, 做醫師律師教師飛機師馴獸師都係咁.
Aren't you glad?
 樓主| FX8173 發表於 2006-7-3 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 HM2767 於 2006-7-3 23:02 發表

明文o既程序set死o左係咁, 佢o既責任都係循例向你單番聲.
講真, 行行都係做o左應該做o既就算數, 做醫師律師教師飛機師馴獸師都係咁.

所以前文我咪話,即管放長雙眼睇,拭目以待囉~

*不過以我之前o係馬路上踩單車俾私家車夾,同樣處理方法,警方話已向有關司機發信警告。
*反而我架車5月尾被的士撞單o野應該下個星期等我搞埋D文件就可以去法院排期喇~

NISSAN Presage 2.4 CVTC
lee329 發表於 2006-7-3 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 HM2767 於 2006-7-3 22:39 發表

我唔用有殼動物o黎形容, 已經好收斂.

君不見有差佬指手劃腳o既道路, 比冇o既時候更塞車麼??

完全同意,有時D燈壞左,有差人指揮多數都慢過司機自行決定啦...
只不過講樣兩棲類動物而比人插,咁就無謂啦~~!

原帖由 FX8173 於 2006-7-3 22:39 發表

好大可能會,衛道之士實在太多,所以如果唔係有 A4 版,我都唔多鍾意o係度貼文~

*簽名檔,也許無錯~
*呢度貼張相都隨時犯板規o既,要小題大做o既,就算幾小題都有人出o黎做你一鑊,我之前o係 A5 版都 ...

係呀,小弟試過係小巴個版回文時,比人認為唔係列舉文章,咁又比人停左成個月,結果咪又係版主要認錯....
不過自始之後都好小係其他版發言了(a4例外)....
ps:比起hkdisscuss,咩lunch,咩want,呢度真係.....
授命于天 ,既壽永昌。
 樓主| FX8173 發表於 2006-7-3 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 lee329 於 2006-7-3 23:09 發表
係呀,小弟試過係小巴個版回文時,比人認為唔係列舉文章,咁又比人停左成個月,結果咪又係版主要認錯....
不過自始之後都好小係其他版發言了(a4例外)....
ps:比起hkdisscuss,咩lunch,咩want,呢度真係.....

講真,呢度太『懶係大』喇﹗睇下果D真真正正o既大壇好高登、港討果D~
點解可以吸引咁多人,就係因為人o地唔會咁佝謹之嘛﹗
唔好睇其他oY,睇巴討果邊都寬鬆過呢度啦﹗

*唔好再講板務問題喇﹗一陣又有人出聲令板主難做呀﹗板主有時真係幫我o地頂o左上面好多o野﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
Dolphin 發表於 2006-7-3 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-7-3 22:39 發表

好大可能會,衛道之士實在太多,所以如果唔係有 A4 版,我都唔多鍾意o係度貼文~

*簽名檔,也許無錯~
*呢度貼張相都隨時犯板規o既,要小題大做o既,就算幾小題都有人出o黎做你一鑊,我之前o係 A5 版都 ...

唉,好聲好氣勸你,又話我係衛道之士要做你一鑊, 我做乜要做你一鑊呢? 唔通做完入油會平 D 咩? (係又唔錯呀! )

大佬,呢道個版規係咁,黎得玩就要守遊戲規則,你話版聚出黎大家嘻嘻哈哈爆粗又一件事,
係呢度就要尊重個 party. 人地同學會版風係點係人地既事.明未?

小弟(admin29 = Dolphin)今次以版友身份講野,唔好以為我楂住雞毛, 我都係忍唔住先出句聲. 如果有人叫楂Civic既朋友做 Civic _
唔知你會點諗? 就算我唔係楂 Civic, 我聽落都會好刺耳. 覺得侮辱左楂 Civic 既朋友.你明唔明我意思?

以和為貴!!
marktang 發表於 2006-7-3 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 HM2767 於 2006-7-3 23:02 發表

我做o個行成日接觸警察,我自己都有個銀雞頭警察好朋友
除非佢地岩岩係學堂出黎
否則個個都係打份工o者

以我工作為例,當我需要搵警察幫手,佢會同你講上到差館有咩程序做
如果佢地經驗知道告唔入,就叫我唔好上去,費時晒大家時間

仲有好多好多程序,由朋友口中聽到返黎,都可以知道警察做野方法...
我回來了!
CZ_6686 發表於 2006-7-3 23:28 | 顯示全部樓層

阿奇...講真果句
呢單野我覺得你真係無需要將車牌同案件編號出黎
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
lee329 發表於 2006-7-4 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-7-3 23:13 發表

講真,呢度太『懶係大』喇﹗睇下果D真真正正o既大壇好高登、港討果D~
點解可以吸引咁多人,就係因為人o地唔會咁佝謹之嘛﹗
唔好睇其他oY,睇巴討果邊都寬鬆過呢度啦﹗

*唔好再講板務問題喇﹗一陣又有人 ...

講開高登,好似之前有版友係呢度講左一個"膠"字,咁就比人處罰,巴士阿叔條片又唔比link等等,希望都唔係真啦....
*我都唔再講板務啦,費時太離題囉...
授命于天 ,既壽永昌。
hkptb 發表於 2006-7-4 07:40 | 顯示全部樓層
既然有心玩...就玩大佢丫ma
佢撞你果陣順勢訓埋落地,跟住是旦指住舊傷話好痛..
call 曬警車白車黎入埋院...
甘佢又可以被控違例駕駛導致他人受傷...
而家最多都係告佢違例駕駛...(估)

307 發表於 2006-7-4 09:03 | 顯示全部樓層

Dolphin兄無講錯呀...
你出言已經不遜,
仲要話人地做乜野寫板規寫得咁死...

如果你由頭到尾都無講錯的,
我唔相信Dolphin兄需要出聲,
同埋點解要咁樣稱呼人地。

其他討論區有其他文化,
唔鐘意的大可以唔響呢度玩,
但係要留響呢度的,
一d合理的板規唔通都唔可以守下,
仲要話人地係傀儡,
呢個都好過份喎...
只罵不建議=不負責任