hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 過海專線小巴的前景
開啟左側

過海專線小巴的前景

limited 發表於 2006-7-12 00:06 | 顯示全部樓層

最近坐過幾次筲旺線
凌晨連九龍往香港方向都有紅 Van
o係 PolyU 條天橋底開門上客
搭車o既要橫過兩條巴士線
遇到大巴高速埋站都咪話唔危險...

相反方向雖然成日有小巴落客
但架巴士剛剛離站車速較低比較「安全」
ricky 發表於 2006-7-12 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2006-7-11 19:16 發表

唔可以

每晚都有隧道職員不定時掃走
係九龍出口等客既的士同小巴

紅巴好多時博懵在紅隧口落客,佢地仲在車前掛一個牌寫明「停紅隧口」,吸引不少到理大返學的乘客乘搭
前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2006-7-12 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky 於 2006-7-12 09:02 發表
紅巴好多時博懵在紅隧口落客,佢地仲在車前掛一個牌寫明「停紅隧口」,吸引不少到理大返學的乘客乘搭

咁如果去到隧道口,有職員「掃場」的話
咁理大/尖東客點算?!
fai 發表於 2006-7-12 18:01 | 顯示全部樓層

佢地通常會設法駛至遠離職員既位置落客,例如如果有職員o係廣告牌度,
佢地就會去到橋底102巴士站前d既位置先落客,d職員通常都隻眼開隻眼閉,
唔會咁落力追過黎,就算行到過黎部小巴都落完客走人。另外小巴間會用無
線電通知後車邊度有職員。我搭左筲紅線兩年幾so far都未試過因為有職員
而令小巴落唔到客。不過有同樣搭呢條線既同事話試過俾職員捉住,但司機
極力求情後又可以冇事走人。

原帖由 JX9097 於 2006-7-12 11:16 發表

咁如果去到隧道口,有職員「掃場」的話
咁理大/尖東客點算?!
[i]影像.從心[/i]
china 發表於 2006-7-13 01:06 | 顯示全部樓層
根本政府在鐵路為主的交通政策下,點會俾你開過海專線小巴﹖

不過我覺得有兩條通宵線值得開辦

1 銅鑼灣----青衣
依家半夜番青衣真係幾煩,去到旺角轉泥的差唔多三十蚊
坐N241又真係太慢

如果怕呢條線唔夠港島客,大可行埋彌敦道,在亞皆老街上番
西九龍走廊,相信會係青衣居民既喜訊。不過我想銅鑼灣打爆
開車的機會都相當高,因為連青山公路都可以有通宵過海紅小
我唔信青衣唔夠客。不過出港島方向就真係要經下旺角,
以保障客源。

2  銅鑼灣-----上水(經粉嶺南)
一來現時紅小入唔到華明,二來專線小巴可以直行吐公,
感覺上比行大埔公路安全和節省行車時間。本線不經
聯和墟和大埔,盡量保障現有紅小業者利益
gordon 發表於 2006-7-13 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-7-7 17:02 發表
香港的過海專線小巴路線相當少,現時日間只有一條:
新界18 坑口(北) -- 北角(百福道)

而通宵線亦只有三:
港島 61 小西灣(藍灣半島) -- 旺角地鐵站
新界 19S 坑口(北) -- 銅鑼灣 (循環線)
新界 49S 兆康苑 ...

18其實仍有競爭力, 但畢竟新彩投資都唔係好靠佢賺大錢(條維景灣畔路線好過佢r
多多聲), 客量平均都係六七成, 有時都可以坐滿, 但有時亦可以載住四個客過海.

百德專線的61會客滿的原因係......半小時才有一班車, 它主要的客源來自九龍
城, 九龍灣及觀塘等地來往港島東, 旺角可能係諗住執生客, 旺角返港島東有
平過佢又快過佢的N102, N118及紅小, 根本好少人會在旺角上.

新彩投資的19S或許比較好彩, 將軍澳通宵過海只有N691及它, N691又行山, 故
此客量較穩定.

馬生的49S, 其實係做兩類乘客, 第一類來往屯門及旺角, 第二類來往旺角及灣
仔銅鑼灣, 第三類是由灣仔銅鑼灣返屯門的乘客, 可能屯門比較遠, 加上收費不
高($20), 又有雙向分段(屯門<-->紅隧收$15, 屯門<-->荃灣收$10, 單向旺角過
海收$10)故此客量仍穩定, 因為有中途客支持. (另一個原因可能係善用日間的
44收車)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
pochi 發表於 2006-7-13 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2006-7-7 17:02 發表

港島 61 小西灣(藍灣半島) -- 旺角地鐵站

最近所見總站好似搬左上旺角火車站
Wright---AVW16 發表於 2006-7-13 09:52 | 顯示全部樓層
我認為部份有一定需求,但不足以用巴士行駛的點到點服務,可用小巴行駛
JN6854 發表於 2006-7-13 10:57 | 顯示全部樓層
原帖由 china 於 2006-7-13 01:06 發表
不過我覺得有兩條通宵線值得開辦

1 銅鑼灣----青衣
依家半夜番青衣真係幾煩,去到旺角轉泥的差唔多三十蚊
坐N241又真係太慢

如果怕呢條線唔夠港島客,大可行埋彌敦道,在亞皆老街上番
西九龍走廊,相信會係青衣居民既喜訊。不過我想銅鑼灣打爆
開車的機會都相當高,因為連青山公路都可以有通宵過海紅小
我唔信青衣唔夠客。不過出港島方向就真係要經下旺角,
以保障客源。

2  銅鑼灣-----上水(經粉嶺南)
一來現時紅小入唔到華明,二來專線小巴可以直行吐公,
感覺上比行大埔公路安全和節省行車時間。本線不經
聯和墟和大埔,盡量保障現有紅小業者利益

第1條線 個人100%投支持票
只係要擔心0既係一架小巴可能銅鑼灣已經打爆
灣仔班客上唔到車, 到時TD大條道理叫巴士做
點知巴士就載唔晒, 結果又摺左條線
最終通宵青衣過海線就咁"曇花一現"又無左

另一方面, 而家其實某程度上限制左青衣居民0既番屋企時間
但係打工仔係無得選擇早收遲收0既, 點都係0個個時間收
一定係坐N線番屋企0既, 你仲要佢過海轉N241
番到屋企可能已經係講緊個半/兩個鐘之後0既事

第二條線其實有得做
不過改0係灣仔開車, 跟住0係興發街"拗"出告士打道入海隧
咁好似好0的
唯一要擔心0既係而家灣上線(紅小)番到大埔/上水時間又唔係真係好耐
(即使按速度限制行都係約莫45min-60min)
而且通宵唔多人由北區出灣仔(我唔敢話無, 不過灣上線往灣仔都只係一架得小貓三兩隻)
可能要靠"上行"(往上水)0既收入「抵消」"下行"(往灣仔)唔夠客0既問題
最終只係打個和(收支平衡), 會唔會有公司肯做呢?
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
鄭笑 發表於 2006-7-13 12:58 | 顯示全部樓層