hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人 ...
開啟左側

[報刊新聞] 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人

008325 發表於 2019-10-24 02:59 | 顯示全部樓層

遲d 掃管笏入哂伙靠架近乎唯一的252同屯轉
運成萬人出出入入
到時屯轉都唔知會點
2076 發表於 2019-10-24 10:33 | 顯示全部樓層
008325 發表於 2019-10-24 02:59
運成萬人出出入入
到時屯轉都唔知會點 ...

都仲有252X, 52X特 同 962E
不過3條線都要加班

而轉車站呢堆客都係用另一邊月台,唔會塞得好勁
抗議962B重組
還我962全日服務
stevechau 發表於 2019-10-24 10:43 | 顯示全部樓層
008325 發表於 2019-10-24 02:59
運成萬人出出入入
到時屯轉都唔知會點 ...

都無咩既, 入面有個別屋苑有自己村巴, 未必用得著轉車站
條252都係行大車加密既JE, 唔使好多新玩法, 正路青公唔塞其實唔使用好多架車都唔會做得疏~
shakugan2005 發表於 2019-10-24 20:35 | 顯示全部樓層

HR9710+KU1391 發表於 2019-10-23 23:46
身體最誠實,巴士公司可跟據乘客模式數據睇需求.
東九商貿區咁爆,應拆多條全日九龍灣做總站,做黃大仙大站,可 ...

你將個市中心搬去屯門碼頭未可以令屯門市中心總站唔做VIP囉, 咁唔抵得D車行市中心就例如好似當年地鐵通車咁將荃灣市中心D人流係沙咀道近荃灣碼頭推上西樓角路, 我同意259D因方向問題所以某程度上少左客, 所以應該擺屯門碼頭跟59X上公路, 但非繁冇62X時段比你跟59X上左皇珠路後都唔該來回經一經屯門市中心總站
Toz 發表於 2019-10-25 19:45 | 顯示全部樓層

非繁259D十個有七個去市中心, 唔好諗住可以飛得走.
上繁坐過 259D 去碼頭區既, 一定知乜野事.

258D 259D 都想飛走晒市中心? 九巴真係唔同你癲. 屯轉三個人轉車好定七個人轉車好, 自己諗了.

唔好幻想自己果區非繁好多人好唔好?
嫌三嫌四不如送條線比華都到富泰啦...

lsc04d11 發表於 2019-10-25 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
當另一邊(30x加停如心個post)有人話穿過個公園就可以去到搭238x 其實經過條天橋就可以由富健/龍門去到泳池上259D  不過冇位坐,甚至冇位企 冇人包 (如果講到個個都搭出轉車站去轉258D/259D 正路都叫上到 甚至有少少位啦  而事實係。。。。)  ps 搭開62x 都聽過唔少人話豐景園落過番橋返龍門/碼頭區(我諗新屯中或湖景嗰堆卦)    大家咁講法 真係好矛盾 政府嗰邊 起得出黎自然就想多人轉 宜家又好似有人嫌太多人  相信粉嶺公路轉車站呢幾年都唔會有呢個”煩惱”住
ryandroid 發表於 2019-10-25 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-10-25 20:22
當另一邊(30x加停如心個post)有人話穿過個公園就可以去到搭238x 其實經過條天橋就可以由富健/龍門去到泳池 ...

轉車站唔係用嚟俾巴士公司掩飾過時嘅路綫規畫同資源分配
轉車站喺非繁時間先係發揮轉乘網絡嘅時間
繁忙時間大把客可以開直車
係咪要所有班次都停轉車站呢?
Ricky403 發表於 2019-10-26 14:02 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-25 23:34
轉車站唔係用嚟俾巴士公司掩飾過時嘅路綫規畫同資源分配
轉車站喺非繁時間先係發揮轉乘網絡嘅時間
繁忙時 ...

咁要睇乘客同九巴期望嘅班次係幾密,開幾密係optimal
轉車站同時都要有一定使用率,先唔會浪費資源

如果條條都拆到好散,唔同站位又10+分鐘一班,
準巨呢種轉車貪快嘅人一定嘈到你冇覺好瞓
如果要協同效應,區區都同一走線上轉車站,
就到尾站班既得利益者嘈你 (以碼頭區最嚴重)
.
Ricky403 發表於 2019-10-26 14:04 | 顯示全部樓層
其實轉車站屯碼長龍官方已經俾咗solution
就係賣咗元朗錦田人去起屯馬線屯碼站
.
ryandroid 發表於 2019-10-27 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-10-26 14:02
咁要睇乘客同九巴期望嘅班次係幾密,開幾密係optimal
轉車站同時都要有一定使用率,先唔會浪費資源

其實巴士轉乘站唔可以用地鐵支綫轉乘嗰套
東鐵去羅湖/落馬洲同將軍澳綫去康城/寶琳
乘客可以見車就上去到上水同將軍澳落車轉
係因為地鐵已經固定咗列車數目唔會塞死

轉車站個設計本應係定咗乘客及巴士流量而唔會塞死
依家明顯係超負荷先塞死
所以限制部分班次入轉乘站亦係合理建議

有唔少板友話可以擴建
但當有新鐵路落成而少咗巴士客嘅話