hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 天水圍北巴士服務改善建議
開啟左側

天水圍北巴士服務改善建議

paul2357paul 發表於 2020-3-17 09:00 | 顯示全部樓層

HJ8388-S7 發表於 2020-3-16 15:39
正常日子265m朝早7點前開近10分鐘先一班搭10次有5次天悅邨頂閘留後,天睛飛站
而講緊天晴仲要好多人排隊
...

屯門區待遇最差既虎地都有67M和67X來往轉車站,天水圍搞乜鬼?
 樓主| David_hk 發表於 2020-3-17 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-17 07:23
69C天晴嘉北班客由特快變特慢,咁同269C有乜分別,
班客肯定反對.

正常唔使行天南一堆燈陣就點都會快過269C嘅。
嗰邊仲可以有位坐,而北邊又可以搭車入市中心。

再唔係就265B踢去天恩,出總站之後跟276B行,連埋269M直接行上一格,
跟住69C改名265C擺喺天恆
跟265M行到天晴,再掃埋嘉北先出城。
濕地唯有行去天恆/天晴搭,咁又點睇?
paul2357paul 發表於 2020-3-17 10:31 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-3-17 09:43

265B天華路以南先至出入高速好眼冤,
唯有咁改69X彈番上三湖匯合吧!
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1163802-1-1.html
HJ8388-S7 發表於 2020-3-17 11:14 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-3-17 09:00
屯門區待遇最差既虎地都有67M和67X來往轉車站,天水圍搞乜鬼?

265M非繁班次拍得住屯門57M,66M添
可以要隧道費
非繁唔坐滿全架車都唔肯開
HJ8388-S7 發表於 2020-3-17 11:19 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-17 07:23
69C天晴嘉北班客由特快變特慢,咁同269C有乜分別,
班客肯定反對.

有分別,由天水圍市中心起計新行法應該比269C快5-8分鐘,仲要呢條走線係靚到除咗天悅站附近完全無同輕鐵路口重疊
10598C 發表於 2020-3-17 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-1-10 00:52
我自己排比逼切性嘅話。
屯門>觀塘>油尖旺=長荔深>=元朗
屯門線呼聲最高,69C要趕喺屯馬線二期之前成事。 ...

冇追post,一次過覆

265B嗰度,個人覺得簡單拉直唔入天榮路就得,69X就跟69M拉去天中嘉恩街
只係要諗九巴未必會想因此而整體要加車

69C呼聲甚高,希望唔好變成第二條40P(嗌全日咗咁都年都係未全日)

至於屯門線,睇下走線想點行,個人覺得可以龍門居 - 碼頭 - 安友 - 市中心 - 屯門公路 - 石埗村 - 天南 - 天北 - 濕地 - 嘉湖北 - 天慈
(但有聽過話想行屯門醫院)

而其實元朗國跨境線係不亞於69C同屯門線,只係天北交通本身太落後
元朗國跨境線線個人建議由慧景軒開,經濕地公園、天瑞路、天華路、嘉湖北、朗業街、形點、元朗國大馬路、教育路、康水樓等循環返回天水圍
fleetline 發表於 2020-3-17 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-3-17 09:43

果班人要座位既早就上左269C,
但佢地似乎想要快多於座位。

所以我都不反對265B改為跟276B走,
69C改為天恆開經天瑞路,天華路,再經嘉湖北出市區。

不過我覺得將265B改為唔經天榮路,
69C改為跟276B走到嘉湖北上公路,
對現有乘客影響會更小。
0q9w8e 發表於 2020-3-17 14:43 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-17 11:55
冇追post,一次過覆

265B嗰度,個人覺得簡單拉直唔入天榮路就得,69X就跟69M拉去天中嘉恩街

69C應該機會大啲既
話晒真係有新樓
HM3044 發表於 2020-3-17 17:58 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-16 23:08
天瑞本身都唔近西鐵站,
成條269B抽走似乎對他們不太公平.

可以擺天瑞,順序出:天瑞-天恩-天恆-天晴-嘉湖北,直去欖隧直出九龍
269B應該將重心擺上天北
天瑞有269B應該肯放條69X去天中
 樓主| David_hk 發表於 2020-3-17 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-17 11:55
冇追post,一次過覆

其實屯天路線經醫院呢部分我有份提出嚟,靠sell「醫院服務」呢部分去說服運吉開辦,理由包括751冇迎合天南需要/輕鐵設計唔適合行動不便人士。而成條線係打算覆蓋晒屯天兩間醫院,方便兩區街坊。

至於圍城來往元朗國嗰part,
如果照你咁講做循環線,並以慧經軒做總站,咁可能天水圍方向要改行天秀路入返去慧景軒先得。除非總站位處元朗國國土,咁就可以無視慧景軒站位問題。