hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 天水圍北巴士服務改善建議
開啟左側

天水圍北巴士服務改善建議

樓主| David_hk 發表於 2020-3-18 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-18 11:49
屯天線屯門段有冇建議走線參考...?
特登兜入去有少少拖慢市中心至天水圍車程

屯碼-屯門市廣場-紅橋-屯醫-洪福-天盛-賞湖居-天水圍公園-天瑞-天華-天恩-天澤-濕地公園

濕地公園-逸潭樓-跟276A去天耀-天水圍站-洪福-兆康-屯醫-紅橋-華都花園-屯碼

跟276A行可以儲最多客,谷密班次,
同埋可以天北搭去天南。
LauCT 發表於 2020-3-18 21:22 | 顯示全部樓層
建議69C改為62X咁繁忙時間雙向,以方便東九龍的李兆基書院學生教職人員,另外亦方便九龍居民前往濕地公園參觀
西貢區居民
 樓主| David_hk 發表於 2020-4-3 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-3-17 21:11
本身佢地係尾站,要佢地變頭站,
仲要佢地本身都成日嘈條269C慢,
加埋佢地本身又冇一條直出欖隧線的時候 ...

如果有其他路線係由嘉北直出,咁69C係咪一定要經嘉北直出?

我諗到用265B去取代。
265B旺角方向
天恩總站
天恩村
天澤
濕地
李兆基
嘉北
大欖至旺角柏景灣/維港灣

265B天水圍方向:
旺角柏景灣/維港灣至大欖
嘉北
天晴
慧景軒
濕地
逸潭樓
天富
天恩總站

跟住就改動269B同69X補償返比天慈
1. 269B逆走並經天慈

269B紅磡方向:
天瑞總站
天華村
天悅
天晴
嘉北
天慈
原線大欖至紅磡

269B天水圍方向:
原線紅磡至大欖
天慈
嘉北
天華路天頌苑
天瑞路天頌苑
天瑞總站

2.69X改天慈並跟B2P行到耀盛。

69X西九龍站方向
天慈總站
嘉湖海逸酒店
翠湖居
原線天瑞總站至西九龍站

天慈方向:
原線西九龍站至天瑞村分站
翠湖居
天城路景湖居
景湖居
天慈總站

69C就可以用之前所講嘅:
市中心總站,經濕地公園路出。
 樓主| David_hk 發表於 2020-4-3 09:39 | 顯示全部樓層

另外有關265M/269M改動新建議:
1.265M行返以前嘅走線(K73走線)及
269M做天北+濕地公園特快出荃葵:

269M荃葵方向:
天恩總站
天恩分站
天澤
濕地公園路
大欖-荃葵

269M天恩方向
葵荃-大欖-濕地公園-逸潭樓-天富-天恩總站

2. 265M加經嘉北及天慈 & 269M走線跟早繁967由濕地公園路直出
新265M走線就係大家建議開嘅「265B改行天華路」
新269M直接由早繁967度參考。

3. 就係大家講開嘅:269M直接拉上去濕地公園路而唔經天秀路。

4. 之前版友所講嘅269M搬去天富做埋天頌翠湖,但考慮到得3線,
269M需要行埋嘉北:
即269M荃葵方向為
天富總站
天頌
翠湖
天晴
嘉北
天慈
原線大欖至荃葵

而天富方向為
葵荃原線至大欖
天慈
嘉北
翠湖
天華
天富總站

265M改天恩,做天北+濕地公園特快出荃葵
同上面1.嘅新269M一樣走線。

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
0q9w8e 發表於 2020-4-3 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

建議69P,269A,269P全部改行大涌道>沙咀道>聯仁街返青公葵涌段
另建議延長至葵芳站/葵翠邨

fleetline 發表於 2020-4-3 18:04 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-4-3 09:11
如果有其他路線係由嘉北直出,咁69C係咪一定要經嘉北直出?

我諗到用265B去取代。

嘉北班人想法係想快D出東九龍,而唔係轉車站,

所以你的做法佢地應該唔接受.

但你搞265B, 我怕天慈班人反枱.

儲錢
 樓主| David_hk 發表於 2020-4-3 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-4-3 18:04
嘉北班人想法係想快D出東九龍,而唔係轉車站,

所以你的做法佢地應該唔接受.

我嗰出發點就係嘉北人可以快啲去到目的地但同時又有得揀下位,又方便到濕地公園以東嘅人樓下有車搭+直出(同埋吸引佢哋買月票),又可以滿足到自己以區內價錢$4.3直達市中心,但如果唔得嘅話,我都有個類似諗法。不過對象變成265B,將佢擺入市中心。

265B擺入市中心:
市區方向:
市中心
翠湖
天華
天恩
天澤
濕地公園
李兆基
嘉北
天慈
原線大欖至旺角

市中心方向
原線旺角至大欖
天慈
嘉北
天晴
慧景軒
濕地
逸潭樓
天富
天頌
翠湖
市中心

好處:
保留原有站位之餘並開拓新客源
有望將班次再提升一級->增加早繁南北分拆可行性
可使用12800
$4.3就搭到去天水圍公園/市中心

壞處:
頌華翠湖或會頂唔順去改搭69X。
 樓主| David_hk 發表於 2020-4-3 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-4-3 21:44
我嗰出發點就係嘉北人可以快啲去到目的地但同時又有得揀下位,又方便到濕地公園以東嘅人樓下有車搭+直出 ...

如果區內收費真係實行嘅話,
265B只要咁樣行,再配合276A同265M就可以去晒天水圍每一條路。
fleetline 發表於 2020-4-3 22:15 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-4-3 21:44
我嗰出發點就係嘉北人可以快啲去到目的地但同時又有得揀下位,又方便到濕地公園以東嘅人樓下有車搭+直出 ...

本身你想法冇錯,
不過要搵一條線由尾站變頭站,
原先尾站班客好大機會反對,
如265B, 269M天慈尾站好難抽走,
265M想唔經天華路直出又係冇乜可能,
甚至去到耀盛一帶有咁多線直出,
想69M, 269C變頭站可能性一樣好低.
只係得條269B原本耀盛一帶客量不高,
兼佢地本身都想有些有位坐的路線,
所以先建議搵269B博一博.
而濕地一帶人口, 我唔覺得有好大需要條線一定要直出,
只要架車10分鐘內出到天水圍已經好好.

265B咁行法唔係唔得, 不過頭站一段預左冇客,
我反而覺得應該盡量縮減265B天水圍區車程,
去騰空資源開天北到旺角至佐敦快線.

儲錢
 樓主| David_hk 發表於 2020-4-3 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-4-3 22:15
本身你想法冇錯,
不過要搵一條線由尾站變頭站,
原先尾站班客好大機會反對,

偏偏265B最有效縮短到車程嘅位就係cut走頌華翠湖呢部分,來回全程合共節省10分鐘車程不等。但最有難度就在於要用啲咩去換走69X嗰位,令69X入市中心,269B放天瑞+逆走又會無視耀盛。
將69M推返去天瑞就要265M/269M補位。

如果係咁可能要考慮另一個方向,
265B直接唔做天北,天北用265X代替做全日。
265X跟265M一樣走線至大欖。

天北去長荔深變兩繁服務-65X,
走線同一樓類似。

市區方向就抄265M+68X
265M/X天恆至大欖
+
68X大欖至柏景灣/維港灣

天恆方向就抄265B+265M
265B柏景灣/維港灣至大欖
+
265M/X大欖至天恆

加埋69C,起碼都有3飛,更加「善用轉車站」先。

唔使好似今日咁喺轉車站等咗2x分鐘等到69C嚟都唔見部265M......

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線