hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴7號線加密班次同加入12米巴士
開啟左側

建議城巴7號線加密班次同加入12米巴士

louisL 發表於 2020-3-21 15:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-21 15:34 | 顯示全部樓層
louisL 發表於 2020-3-21 15:07
其實應該得嘅,一般嘅E500應該都上到

乜車都得依家,唔同以前舊車,舊車都一樣得
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... 1164828&pid=4189235
仲有石排灣啲巴士7、76、95、971呢啲通通唔係20就30分鐘一架,仲衰過係赤柱,唔通石排灣人好鍾意咁樣等車咩!以前拆舊邨就話冇客啫,而石排灣上面石排灣邨漁光村漁暉苑連埋香港仔中心有成四村人㗎
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-21 17:53 | 顯示全部樓層
作為運輸署或者巴士公司要反省下點解下面呢啲咁難改:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... p;extra=#pid4188453
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-22 20:53 | 顯示全部樓層

諗落7號可以試下學30X只停大站:

石排灣方向
原有路線至香港大學西閘>不停站>瑪麗醫院>不停站>薄扶林村>余振強紀念第二中學>不停站>田灣街至石排灣

夜間經置富班次:原有路線至香港大學西閘>不停站>瑪麗醫院>不停站>薄扶林村>置富沿途各站>不停站>田灣街至石排灣

掃墓季節期間頭車至19:00由中環碼頭開:加停薄扶林道墳場

中環碼頭方向
原有路線至田灣街>不停站>余振強紀念第二中學>薄扶林村>不停站>瑪麗醫院>不停站>山道至中環碼頭

早上經華富班次:原有路線至田灣街>華富沿途各站>余振強紀念第二中學>薄扶林村>不停站>瑪麗醫院>不停站>山道至中環碼頭
早上及夜間經置富班次:原有路線至田灣街>不停站>余振強紀念第二中學>置富沿途各站>薄扶林村>不停站>瑪麗醫院>不停站>山道至中環碼頭

掃墓季節期間頭車至19:00由石排灣開:加停薄扶林道墳場

1.石排灣方向解決太多西區區內客及華富邨客因價錢便宜"濫用"此路線導致嘅效率問題
2.提升路線效率
3.更快來往西營盤及中區

樓主| chunglau 發表於 2020-3-23 22:27 | 顯示全部樓層
起碼唔洗下下搭成個鐘先
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-25 20:58 | 顯示全部樓層
  大家認為洗唔洗改善或者7號嘅用車呢?(假設大家係巴士公司負責派車嘅)用啲乜嘢車好呢?
SJ8162 發表於 2020-3-28 15:58 | 顯示全部樓層

7號其實而家用91XX/95XX都無咩大問題 老實講比堆12米都無咩大作用
倒返轉咪再用70XX就真 (早一兩年城仔好鍾意用)
43M/43X/46X......
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-28 16:43 | 顯示全部樓層
其實執住幾張相就話以前行過就無問題,咁討論真係無咩意思
如是者,40、40M、41A又點解唔派返12米行?
問題在於搭嘅人唔多,需求唔係大到咁,仲未計上落水塘道

同樣低需求嘅地區,我係城巴都唔會有意欲派架12米上去啦
同埋,樓主作為石排灣嘅人,應該都知道石排灣嘅需求唔會高得去邊,以7號車嘅情況(特別係非繁忙時間),香港仔或以後嘅路段先係主要客源,同樣路段已經有4、4X、90B、91派大車行,已經滿足晒個需求,咁又點會有誘因突然要加班同改派12米車呢?

調返轉,派縮水派E400,以現時容量睇似乎都唔見得會有咩影響添

PS. 其實要加返班嘅係90B同91
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-28 17:18 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-28 16:43
問題 ...

1.都唔係冇需求/或者需求低,而係巴士公司同運輸署對呢條線嘅安排(班次、用車)令到呢條線嘅需求轉嫁咗去90B、91度
2.如果你係石排灣人,你寧願係樓下就腳搭車,定係鍾意日曬雨淋去行十幾分鐘(年長人士15-20分鐘)去搭車,或者我用鴨脷洲人方式舉例:你寧願係樓下就腳搭車,定係住鴨脷洲邨海怡就行去利南道工業區搭車,又或者住鴨脷洲大街就     行去海怡搭車,唔通鍾意咁?

睇閣下啲意見似係鴨脷洲人,掉番轉問題發生係你住嘅社區你會唔會肯?

仲有90B,91減車,要等多幾分鐘都嘈成咁,更何況我哋石排灣嘅
Anthony99 發表於 2020-3-28 18:20 | 顯示全部樓層

BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-28 16:43
問題 ...

咁606以前因為無客咪派2XX行, 改行12米是因為2XX退役而唔係多客 (晚上8點收車,食唔到 MEGABOX D客)