hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳北重組 (2):93K/98C 拆線
開啟左側

建議將軍澳北重組 (2):93K/98C 拆線

expertuser2004 發表於 2020-4-21 12:03 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-21 09:18
正路係要計有幾多重疊客源,而唔係睇條線仲做埋幾多而家 102/B 無做緊既地方

298C 唔止觀塘,九龍灣德福 ...

其實我有全新玩法,相對更簡單,95M,98A, 298A 學290系玩聯合班次, 又可拉埋13M 增援,換 106 改經德福後先穿過去企業又點看? 93K 拉落繞道來回半直通就掂
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
fleetline 發表於 2020-4-21 12:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-21 09:15
一開始一定係開天殺價,呢個幅度既提速加一蚊左右係慣例,如果遇到好大反對再算,但九巴角度,加價係重組 ...

奇怪啦, 點解條新線93D又唔開天殺價?

我都係第一次聽有人講繁忙時間車數冇問題, 非繁忙時間用車有問題
非繁忙時間大把車用, 只要有人揸就得,
而家經濟下滑, 請人比起早一年容易得多.

98C而家有16架車有2架車柯打98S可以做到而家班次,
98C縮短路線又唔駛柯打98S反而唔夠車用,
可能我數學唔叻, 諗唔明這個道理

不過呢, 服務的乘客小左, 班次要減, 就是一個好容易明白道理.

儲錢
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 14:11 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-21 12:39
奇怪啦, 點解條新線93D又唔開天殺價?

我都係第一次聽有人講繁忙時間車數冇問題, 非繁忙時間用車有問題 ...

又好奇怪,我條爬山 98X 同 98E 一樣都加到 $11.7,又唔見你嘈

你岩,非繁只要有人渣就得,但搵到先算,況且直到上星期,大把車長想開工都開唔到

係你一直想打主意亂減人車,而唔理實際車務運作,所以咪出問題囉
98S 下繁兩部車係 98C 掛牌,兩部車係 98A 掛牌,另外應該至少仲有一部 98A 掛牌下繁實際行緊 98C。如果我 98A(或者隔離篇建議既 293A)再減三部實際行緊 98C/S 既車,變成 98C 掛牌,表面上 98C 多左車,實際下繁出車數有無分別?

我既計法係,實際出少幾多部就減幾多部。我隔離篇建議,293A 可以比 98A 出少四部車,我咪 15->11 囉;而 98C 連 X 下繁無減過班次,但 98S 演變而成既 98E 照樣用呢四部車,加上本身變全日線,果轉車實際都唔止出四部啦,天降資源係必然,所以我最後無減過 98C 既車,因為實際出車數無減過

而你就覺得 98A 仲可以減之餘,98C 仲可以同時再減,結果會係 98A 拎去做 98C/S 果幾部車無左,維持唔到而家班次水平。成件事根本係你 double-count 左,減完一次仲未夠,仲未計原來 step 1 已經無空間減

98A 變 293A 有得減車唔係因為做少左客,而係因為路程的確明顯短左,減完都大致維持到原本班次,但實際上最繁忙一段(秀茂坪至觀塘)既客流量係唔會有減少。而你就覺得只要做少左客就可以減,唔理最繁忙一段夠唔夠載

98C 坑口佔比真係咁少既話,唔入坑口圈都唔會對客量有明顯影響。一轉慳得果十分鐘唔夠,你想減幾多車?因為少左呢段路既客就要非繁 15 變 20 甚至 30 上唔到車,唔使睇最繁忙路段載客率實質變化幾多?咪玩啦。仲未計 95 因為 93D 我減左部車,星期一至五下繁無左 15 分班次(嗱,我係擺明屈人上貴車架,仲要 $7.4 變 $10.5 添,你 $10.5 變 $11.7 仲好意思嘈)

fb.com/scientisthk2usa/
fleetline 發表於 2020-4-21 18:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-21 14:11
又好奇怪,我條爬山 98X 同 98E 一樣都加到 $11.7,又唔見你嘈

你岩,非繁只要有人渣就得,但搵到先算 ...

98X係願者上吊, 你嫌貴可以坐98C,
98E坑口圈/康城班客冇得選擇呢.

我一路講緊的問題係客量小左點解唔減班,
98E開, 98C客量減少,
98X開, 98C客量減少,
98C縮短行程, 98C客量減少,
點解又要98C唔減班?
點解下繁山上可以享有每小時7班車,
山下就每小時3班車, 仲要回程比人cut埋.

98A變298A, 其實最繁忙一段路客量會減少,
始終會有乘客坐98A由坑口去觀塘,
所以當用車緊張情況下, 唔減班其實一樣有問題.
另外, 我一路都係講緊繁忙時間,
如果下繁仍然KEEP住每小時6班車西九上山我冇意見,
不過你而家係加到每小時7班車西九上山.

儲錢
gu9434@24 發表於 2020-4-21 23:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-20 23:49
如果 98P 入埋秀明道,就無理由又走入九龍灣商貿區入面,亦因此唔需要擔心 106 111 反對

但秀明道而家本 ...

手機排版真心麻煩

我自己會有套最終版本

213X 安達逆走>安泰>順利邨道>原線
回程樂華>順天總站>順利>安達臣 繁時繼續有直出特車
98P入唔入Megabox 我沒意見
跟番我之前咁行 寶琳<>康翠<>寶達<>秀明道<>繞道

石磺場就留到起好後 新線經寶達落山

咁樣重組 先不計用車數 因為受影響既客都可以搭番13x下
順利/順天會多左條機隧線 秀明道就有條直出機隧線
順便幫班客升級
我自己估計部分順利客會改搭213x 畢竟早繁48都幾爆
秀明道就同13x時間上有明顯優勢下 出入尖沙咀既應該都會轉投98P

如果新93k跟你建議改上石磺場 我覺得可以打造成一條駁腳線
停彩虹/采頤(轉2x)/富豪東方酒店之後跟原線到旺角
再開條短線 類似22m咁九龍城調頭 同93k聯合班次 專心做轉車客

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 23:31 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-4-21 18:58
98X係願者上吊, 你嫌貴可以坐98C,
98E坑口圈/康城班客冇得選擇呢.
我一路講緊的問題係客量小左點解唔減班,
98E開, 98C客量減少,
98X開, 98C客量減少,
98C縮短行程, 98C客量減少,
點解又要98C唔減班?
點解下繁山上可以享有每小時7班車,
山下就每小時3班車, 仲要回程比人cut埋.
如果下繁仍然KEEP住每小時6班車西九上山我冇意見,
不過你而家係加到每小時7班車西九上山.

打個比喻,如果本來某時段開緊 5 班車,每班載緊 125 人,因為開新線而每班車少左 10 個客,減到四班車既話,每班就會載 143-144 人,即係唔夠載,呢個已經係唔減班既理由

而你就淨係講緊話因為少左客就要減班,少左幾多客、減完載客率幾多、夠唔夠載就唔理。但實際運署都唔會批准減完後載客率超標既建議,RPP 文件好多時都要寫埋減完後預計載客率係幾多

搞到舊線唔夠載,新線仲未坐得滿,呢個係問題。你不惜舊線唔夠載既代價都要打劫資源去加落短期內都唔會載得晒甚至唔會坐滿既新線,係雙重標準。乜新線乘客有特權要有位坐?舊線乘客特別賤人一等?

套用你既邏輯,新線只係做緊舊線少於一半乘客,應該要減到連繁忙時間都開 30 分一班先係

唔滿意既話,咪索性入康城果條叫 98C、爬山果條叫 98E 囉,咁到時條新 98C 無理由唔大幅減班,但到時會更顯出你既自相矛盾

少左一個客都要減車,唔理實際夠唔夠載,唔理實際車務運作,真係好離地

98E 唔會令 98C 客數明顯減少,反而 98X 會,所以你見我 98C 係有減過班,車就無減過,用來做果四班 98X 囉

亦唔知你點計到我加左班,實際我只係拉上補下。如果你比較我 #1 列出既 98C 詳細班次表,1601-1920 之間開 16 班車,再加 98X 四班,只係比起而家 98C 同時段開緊 19 班車多一部(我之前話數目一樣,係我計錯),但唔好忘記同時段 95 我減左一班車,所以都係打和。以 98C 既載客率,係無空間再減

更唔好忘記,寶林無左四班 98S,我將呢四班車既寶林客,塞晒落去總數比而家 98C 多左一班車咁多既 98C+98X 上面,某程度上係用緊四班深長荔返寶林比起 98S 快既 98X 去補償佢地,成件事根本相當合理,亦唔可能再減車去做比而家 98C 做緊更多既乘客。而你就只係計 98C 少左坑口客但無計到多左寶林客

至於 98A 變 293A,亦唔好忘記,一來我表面上 11/12 變下繁開個幾鐘 8 分班,但同時廿分班特車斬晒,實際班次數目無增加過;二來我仲搬走埋條 93K,下繁創紀至觀塘警署係得返 98A 可以去到康翠同寶林。如果你幻想可以唔考慮 293A 要接收晒本來叫緊 98A 93K 兩飛既客,仲有空間再強行減車,就真係好離地。你強行要減車仲要 double count 咁樣去減,你係咪想 293A 下繁變 12 分班,一小時得五班車由觀塘返上山(而家 98A 93K 夾埋係 11 班),然後 98C 下繁又要開 12-15 分一班,由得乘客上唔到車就算?
 樓主| S3BL100 發表於 2020-4-21 23:36 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2020-4-21 23:06
手機排版真心麻煩

你既建議其實原則上無問題,但最後你會係用三條線做我本來打算兩條線做晒既野,只係做多順利外圍

我長遠係打算 93D 代 213X 做樂華至秀茂坪一段,213X 最終拉上石礦場

而我真心唔諗住 93K 做駁腳,安達臣落彩虹既駁腳功能都唔靠 93K,況且都唔可能做得密,土瓜灣至旺角一段無咁多客支持。倒不如來回太子道飛橋飛站仲好,尤其是東行,飛橋真係慳到唔少時間。下面富豪東方有齊替代品,費事走去塞迴旋處

gu9434@24 發表於 2020-4-22 00:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-4-21 23:36
你既建議其實原則上無問題,但最後你會係用三條線做我本來打算兩條線做晒既野,只係做多順利外圍

我長遠 ...

如果成個山上係用98P/213X劃分秀明道仍然得三條慢線 確實唔太理想

我自己就唔主張經秀茂坪道就叫做哂成個秀茂坪
希望有版友可以提供下秀程樓來回程既用量

93K果到 要睇睇石礦場有沒天降資源 如果資源有限
我就打算踢93K上去 做石礦場專線

93K飛橋與否我沒意見 只要留條短線主力轉乘都可行

樓主| S3BL100 發表於 2020-4-22 01:14 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-4-22 00:19
如果成個山上係用98P/213X劃分秀明道仍然得三條慢線 確實唔太理想

秀明道無特快唔理想,但與此同時秀程樓同秀暉樓都覆蓋到大半個秀茂坪既人口

當然 98P 如果單向入秀明道,但之後直飛繞道,都唔係話有咩原則問題,回程跟 613 做法停秀暉樓就可以。但入埋秀明道,要考慮埋對 13X 客量影響

石礦場應該點都會有新資源,問題係運吉又會唔會劃埋一堆離地走線,同埋本身下面安秀道有、亦無乜可能搬上去既野(例如 213D)上面又會唔會無

fleetline 發表於 2020-4-22 07:02 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-4-21 23:31
打個比喻,如果本來某時段開緊 5 班車,每班載緊 125 人,因為開新線而每班車少左 10 個客,減到四班車 ...

記住, 唔係小左1個客都要減班,
不過98C點慢都好, 始終都有批唔鐘意坐地鐵/要平的坑口人坐,
所以你解釋到坑口班客唔駛理根本唔成立.

95減班其中之一原因係93D食左95一堆客,
你話1600-1920期間只係多左一班車,
不過堆車變相集中晒1730-1830最等車用時段開,
咁變相浪費資源.

你睇下你自己建議98D, 明明山上班客主要係98A轉215X,
之後98D可以係93D開線情況下全日班次齊瘦身,
跟住去到有關係的293A反而唔減得,
98C仲要加車先得,
成件事太過雙重標準吧.

儲錢