hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳北及觀塘半山區重組建議2020
開啟左側

將軍澳北及觀塘半山區重組建議2020

ViviTse 發表於 2020-5-1 08:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

將軍澳北及觀塘半山區不少巴士線已開辦多年,三十多年來經歷了鐵路通車、新屋苑建成、票價及班次調整、居民通勤習慣的變化等,
部分路線或已過時,加上將軍澳隧道轉乘站即將通車,希望透過本建議重組各路線,以更有效地善用區內的巴士資源。

一、本建議集中處理的問題
由於字數所限及討論範圍的確太廣,實在難以在一篇建議之中處理區內所有的問題,以下各項為本建議中的著眼點,望見諒:
撇除小巴線,儘管康翠區有4條巴士線來往觀塘(93A、93K、95M、98A)及98C來往旺角,

前往其他地區(例如九龍灣、啟德、尖沙咀等地)的交通服務的確不足;而來往觀塘的4線之中,
93A及95M於非繁忙時段客量較遜色,93K較昂貴及扺達觀塘後的走線迂迴,98A、98C則間中出現班次不足。
寶琳區雖然有98A、98C線來往觀塘、旺角及長沙灣等,但中途站集中於寶琳北路一帶,未能服務新都城等住宅區;
而前往秀茂坪區的93A的路段與98A及290A等線有小部分重疊,卻未有巴士線前往聯合醫院以北等地區。
坑口區即使有98A、98C等線,卻因為定線迂迴而經常用上半小時仍未能出區,102及102B小巴長期人龍不斷及收費問題亦為人詬病。
而安達臣區一直缺乏全日來往觀塘的交通,只有213M前往藍田站;來往尖沙咀的213X線亦相當迂迴。

二、建議方案

- 13M來回改經曉光街,延長至安泰,不經寶達總站及秀茂坪道;受影響乘客可乘改道後的93A。
- 93A改經秀茂坪及聯合醫院,不經曉光街;受影響乘客可乘改道後的13M。
- 93K取消;受影響乘客可乘11X、98A、105小巴、297、297P或即將通車的屯馬綫等。
- 95M延長至啟德站及坑口北,改經曉光街、淘大花園,不經秀茂坪及觀塘雅麗道;受影響乘客可乘改道後的13M。

- 開辦95X新線全日來往翠林及尖沙咀,經秀茂坪、九龍灣、尖東、佐敦、何文田,以取代原有98P、213X等的服務。
- 98A縮短至寶林,駛入寶林總站,不往坑口,並取消將軍澳隧道特別班次;受影響乘客可乘新線298。
- 98B取消;受影響乘客可乘98、98A、113小巴、115小巴或新線298。
- 98C縮短至寶林,駛入寶林總站,不往坑口;受影響乘客可乘新線116小巴或298。

- 98P取消;受影響乘客可乘95X、98D、213X。
- 98S改經寶康路、翠林及寶達,不經坑口及寶林北路沿線,為康翠提供更密班次往旺角;受影響乘客可乘98C、新線116小巴或298。
- 102小巴取消,改辦116小巴日間經觀塘繞道來往新蒲崗、九龍城及旺角,以取代原有98C及98S的服務;受影響乘客可乘新線298。
- 102B小巴取消;受影響乘客可乘新線298。
- 213X全日改經將軍澳道特快,不經秀茂坪,取消特別班次;受影響乘客可乘13X、新線95X。

- 開辦298新線全日來往坑口北及美孚,經觀塘道、新蒲崗、深水埗,並提供觀塘道轉乘優惠,以取代原有之98A、98C、98S、102及102B。

三、班次資料
13M、93A、95M、98A、98C、98S大致維持不變,95X及213X日間20-30,298日間10-20(繁特10-15)。

四、車源調配
因應95M線延長,建議新增小量車輛服務啟德新區,屯馬綫通車往將研究5M減班或合併到此線。
因應213X線改為全日特快服務,秀茂坪段乘客將改由康翠新線95X服務,故213X將調配部分資源與小部分98A之用車往95X線。
因應298線建議取代98ABCS四線於坑口及景林的服務,98C將抽調小部分車輛與93K之用車行駛298線,繁忙時段特車則由98C、297等柯打。

附錄、各線建議的巴士停站/小巴路線
13M 安泰 <> 觀塘雅麗道
經 曉麗苑、觀塘站
1. 安泰總站 $4.3
2. 愛達樓
3. 安達邨
4. 寶達邨
5. 秀暉樓
6. 上秀茂坪
7. 梁式芝書院
8. 曉麗苑
9. 祥和苑
10. 和樂邨
11. 裕民坊
12. 雅麗道
13. 觀塘市中心
14. 觀塘站
15. 翠柏樓
16. 寶珮苑
17. 秀雅道遊樂場
18. 曉麗苑
19. 曉光街遊樂場
20. 梁式芝書院
21. 上秀茂坪
22. 秀暉樓
23. 寶達邨
24. 善達樓
25. 愛達樓
26. 安泰總站

93A 寶林 -> 觀塘碼頭
經 翠林、秀茂坪
1. 寶林總站 $4.9
2. 欣明苑
3. 英明苑
4. 寶仁樓
5. 翠林邨
6. 康盛花園
7. 茅湖仔
8. 馬游塘村
9. 寶達邨
10. 秀程樓
11. 秀康樓
12. 寧波第二中學
13. 聯合醫院
14. 祥和苑
15. 和樂邨
16. 同仁街
17. 開源道
18. 觀塘碼頭

93A 觀塘碼頭 -> 寶林
經 秀茂坪、翠林
1. 觀塘碼頭 $4.9
2. 敬業街
3. 成業街休憩公園
4. 和樂邨
5. 聯合醫院
6. 寧波第二中學
7. 秀康樓
8. 秀程樓
9. 寶達邨
10. 安達臣道
11. 馬游塘村
12. 茅湖仔
13. 康盛花園
14. 翠林邨
15. 寶林消防局
16. 英明苑
17. 將軍澳賽馬會診所
18. 新都城二期
19. 寶林總站

95M 坑口北 -> 啟德站
經 翠林、寶達、聯合醫院、九龍灣
1 坑口北 $6.1
2 重華路
3 坑口站
4 厚德邨
5 景林邨
6 欣明苑
7 英明苑
8 寶仁樓
9 翠林邨
10 康盛花園
11 茅湖仔
12 馬游塘村
13 寶達邨
14 秀暉樓
15 上秀茂坪
16 梁式芝書院
17 聯合醫院
18 康寧道公園
19 樂華南邨
20 樂雅苑
21 安基苑 $3.8
22 淘大花園
23 香港輔警總部
24 天寰
25 啟德站

95M 啟德站 -> 坑口北
經 九龍灣、聯合醫院、寶達、翠林
1 啟德站 (即將啟用) $6.1
2 天寰
3 宏天廣場
4 香港輔警總部
5 淘大花園
6 振華苑
7 樂雅苑
8 樂華南邨
9 康寧道公園
10 聯合醫院
11 秀雅道遊樂場
12 曉麗苑
13 曉光街遊樂場
14 梁式芝書院
15 上秀茂坪
16 秀暉樓
17 寶達邨
18 安達臣道 $5.1
19 馬游塘村
20 茅湖仔
21 康盛花園
22 翠林邨
23 寶林消防局
24 英明苑
25 將軍澳賽馬會診所
26 景林邨
27 厚德邨
28 重華路
29 坑口站
30 富寧花園
31 坑口北

95X 翠林 <> 尖沙咀
經 秀茂坪、九龍灣、尖東、佐敦
1. 翠林總站 $9.9
2. 翠林邨
3. 康盛花園
4. 茅湖仔
5. 馬游塘村
6. 寶達邨
7. 秀程樓 $7.5
8. 秀康樓
9. 寧波第二中學
10. 康寧道公園
11. 樂華南邨
12. 樂雅苑
13. 牛頭角總站
14. 淘大花園
15. 香港輔警總部
16. 宏展街
17. 香港理工大學 $9.9
18. 香港科學館
19. 麼地道
20. 尖東站
21. 中間道
22. 九龍公園
23. 尖沙咀警署
24. 南京街
25. 勞資審裁處
26. 衛理道
27. 山谷道
28. 啟成街 $7.2
29. 香港輔警總部
30. 振華苑
31. 樂雅苑
32. 樂華南邨
33. 康寧道公園
34. 寧波第二中學
35. 秀康樓
36. 秀程樓
37. 寶達邨
38. 安達臣道 $4.9
39. 馬游塘村
40. 茅湖仔
41. 康盛花園
42. 翠林總站

98A 寶林 <> 牛頭角站
經 翠林、寶達
1. 寶林總站 $6.1
2. 欣明苑
3. 英明苑
4. 寶仁樓
5. 翠林邨
6. 康盛花園
7. 茅湖仔
8. 馬游塘村
9. 寶達邨
10. 秀暉樓
11. apm創紀之城5期
12. 創紀之城
13. 牛頭角站
14. 觀塘市中心
15. 觀塘站
16. 觀塘游泳池
17. 觀塘警署
18. 曉光街
19. 秀暉樓
20. 寶達邨
21. 安達臣道 $5.1
22. 馬游塘村
23. 茅湖仔
24. 康盛花園
25. 翠林邨
26. 寶林消防局
27. 英明苑
28. 將軍澳賽馬會診所
29. 新都城二期
30. 寶林總站

98C 寶林 -> 美孚
經 翠林、寶達、旺角、長沙灣
1. 寶林總站 $10.5
2. 欣明苑
3. 英明苑
4. 寶仁樓
5. 翠林邨
6. 康盛花園
7. 茅湖仔
8. 馬游塘村
9. 寶達邨
10. 秀暉樓
11. 采頤花園 $6.9
12. 譽.港灣
13. 富豪東方酒店
14. 亞皆老街球場
15. 九龍城警署
16. 雅麗居
17. 九龍醫院
18. 怡安閣
19. 太平道
20. 旺角站
21. 弼街
22. 太子站
23. 楓樹街
24. 北河街
25. 怡閣苑
26. 長沙灣遊樂場
27. 長沙灣徑
28. 美孚總站

98C 美孚 -> 寶林
經 長沙灣、旺角、寶達、翠林
1. 美孚總站 $10.5
2. 荔枝角站
3. 光昌街
4. 興華街
5. 元州邨
6. 九江街
7. 欽州街
8. 黃竹街
9. 太子站
10. 水渠道
11. 嘉道理道
12. 亞皆老街中電
13. 九龍醫院
14. 香港眼科醫院
15. 亞皆老街球場
16. 富豪東方酒店 $9.9
17. 譽.港灣
18. 曉光街
19. 秀暉樓
20. 寶達邨
22. 馬游塘村
23. 茅湖仔
24. 康盛花園
25. 翠林邨
26. 寶林消防局
27. 英明苑
28. 將軍澳賽馬會診所
29. 新都城二期
30. 寶林總站

98S 康城站 -> 美孚
經 翠林、寶達、旺角、長沙灣
1. 康城站 $10.5
2. 峻瀅
3. 日出康城領都
4. 日出康城首都
5. 百勝角
6. 蓬萊路
7. 茵怡花園
8. 怡心園
9. 翠林邨
10. 康盛花園
11. 茅湖仔
12. 馬游塘村
13. 寶達邨
14. 秀暉樓
15. 采頤花園 $6.9
16. 譽.港灣
17. 富豪東方酒店
18. 亞皆老街球場
19. 九龍城警署
20. 雅麗居
21. 九龍醫院
22. 怡安閣
23. 太平道
24. 旺角站
25. 弼街
26. 太子站
27. 楓樹街
28. 北河街
29. 怡閣苑
30. 長沙灣遊樂場
31. 長沙灣徑
32. 美孚總站

98S 美孚 -> 康城站
經 長沙灣、旺角、寶達、翠林
1. 美孚總站 $10.5
2. 荔枝角站
3. 光昌街
4. 興華街
5. 元州邨
6. 九江街
7. 欽州街
8. 黃竹街
9. 太子站
10. 水渠道
11. 嘉道理道
12. 亞皆老街中電
13. 九龍醫院
14. 香港眼科醫院
15. 亞皆老街球場
16. 富豪東方酒店 $9.9
17. 譽.港灣
18. 曉光街
19. 秀暉樓
20. 寶達邨
22. 馬游塘村
23. 茅湖仔
24. 康盛花園
25. 翠林邨
26. 富麗花園
27. 茵怡花園
28. 寶康公園
29. 香港單車館
30. 富康花園
31. 蓬萊路
32. 百勝角
33. 峻瀅
34. MEGA Plus數據中心
35. 日出康城領都
36. 日出康城首都
37. 康城站

116 將軍澳(坑口站) <> 旺角(快富街)
坑口站公共輸運交匯處
名成街
常寧路
寶寧路
寶順路
將軍澳隧道公路
將軍澳隧道
將軍澳道
觀塘繞道
太子道東
亞皆老街
新填地街
旺角道
洗衣街
亞皆老街
太子道東
觀塘繞道
將軍澳道
將軍澳隧道
寶順路
寶寧路
常寧路
重華路
培成路
坑口站公共運輸交匯處
全程收費 $11.5
新蒲崗往旺角 $9.6
旺角往將軍澳 $11.5
新蒲崗往將軍澳 $9.6

213X 安泰南 <> 尖沙咀
經 安達、寶達、尖東、佐敦
1. 安泰南 $8.5
2. 安泰邨
3. 愛達樓
4. 安達邨
5. 寶達邨
6. 秀暉樓
7. 九龍灣國際展貿中心
8. 香港理工大學
9. 香港科學館
10. 麼地道
11. 尖東站
12. 中間道
13. 九龍公園
14. 尖沙咀警署
15. 南京街
16. 勞資審裁處
17. 衛理道
18. 山谷道
19. 九龍灣國際展貿中心
20. 曉光街
21. 秀暉樓
22. 寶達邨
23. 善達樓
24. 愛達樓
25. 錦泰樓
26. 安泰南

298 坑口北 -> 美孚
經 觀塘、啟業、太子道西、長沙灣
1. 坑口北 $8.3
2. 重華路
3. 培成路
4. 厚德邨
5. 將軍澳隧道 $7.2
6. 創紀之城* 牛頭角站 (上繁特別班次only)
* 觀塘市中心 (上繁特別班次only)
* 觀塘站 (上繁特別班次only、上繁特別班次終點)
7. 定富街
8. 牛頭角下邨
9. 九龍灣站
10. 啟業邨
11. 麗晶花園
12. 采頤花園
13. 喇沙利道
14. 聖德肋撒堂
15. 拔萃男書院
16. 協和小學
17. 楓樹街
18. 大南街
19. 黃竹街
20. 北河街
21. 怡閣苑
22. 長沙灣遊樂場
23. 長沙灣徑
24. 美孚巴士總站

298 美孚 -> 坑口北
經 長沙灣、界限街、啟業、觀塘
1. 美孚巴士總站 $8.3
2. 荔枝角站
3. 光昌街
4. 興華街
5. 元州邨
6. 九江街
7. 欽州街
8. 黃竹街
9. 花墟公園
10. 明愛賓館
11. 碧華花園
12. 富豪東方酒店
13. 譽港灣
14. 采頤花園
15. 啟業邨
16. 九龍灣站 $7.2
17. 觀塘道休憩處
18. 牛頭角站 $5.1 (下繁特別班次起點)
19. 觀塘市中心
20. 觀塘游泳池
21. 觀塘警署
22. 將軍澳隧道
23. 景林邨景榕樓
24. 厚德邨
25. 重華路
26. 培成路
27. 富寧花園
28. 坑口北

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
xdxd 發表於 2020-5-1 14:05 | 顯示全部樓層
95X會太長 改雙向好啲
同埋會比坑口人鬧死 2條全日線+兩條小巴冇咗 得返各一
仲有馬生喎...
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-1 17:23 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-1 14:05
95X會太長 改雙向好啲
同埋會比坑口人鬧死 2條全日線+兩條小巴冇咗 得返各一
仲有馬生喎... ...

多謝意見,95X尖沙咀放邊個位好呢?尖沙咀碼頭?但我擔心做唔到彌敦道一帶。
「98AC+102,B」換「298+116」又未必係想像中咁差嘅,因為298有得出觀塘轉車,而去旺角、長沙灣又快咗。
馬生方面都有諗過,但比馬生用果堆車去開116將旺小巴,基本上一換一,每位$11.5分分鐘更好賺呢
JX9097 發表於 2020-5-1 18:24 | 顯示全部樓層

就咁一望...
95M拉到去啟德唔太可能收$6.1
起碼都要收$8以上, 甚至$9先有得傾
(依家98C好, 297好, 105好, 都遠高於呢個價)

116情況亦都一樣
依家淨係去到新蒲崗都收緊$9.6
對比巴士而言, 小巴回本門檻較高
相信起碼收$12-$13先有得做
(而且相比98C本身都收$10.5, 用小巴收多兩三蚊絕對acceptable)
不過116若果做得起, 相信泥鯭的應該會死硬
xdxd 發表於 2020-5-1 20:41 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-1 17:23
多謝意見,95X尖沙咀放邊個位好呢?尖沙咀碼頭?但我擔心做唔到彌敦道一帶。
「98AC+102,B」換「298+116 ...

九龍區跟796P/98D行 但係唔入尖東 擺麼地道
當然漆咸道北死亡十字真係唔多掂
同埋98C/S會唔會諗諗是但一條擺隧道 或者等將藍開之後 98S逆行?
298嗰個plan諗諗吓應該都ok
S3BL100 發表於 2020-5-1 23:55 | 顯示全部樓層
睇完樓主既 FF 建議,我只能成段 B2 版留言抄返落來:

//大家支唔支持坑口直出都好,拜託唔好再提咩巴士小巴一齊重組甚至成條 102/102B 取代既建議好嗎?

因為根本係脫離現實,唔會有機會做到!

我想講,自從 2013 年 40/69 果單野之後(我知道當時背後詳情,當日幾乎搞到成件事流產,40 今日可能仲係特慢,但離題扯太遠唔講),以後唔會再有巴士小巴一齊重組既建議。當時間棉記尚且係咁,何況係同運輸署關係密切而且更惡既馬亞木?

我就睇唔出你地日日提 102,對於達到你地既終極目標有咩幫助。走去不斷重覆提一個肯定做唔到既方案,根本係不負責任

我依然唔認為坑口直出觀塘巴士線係零可能,但請大家返回現實好嗎?真係咁想要坑口直出觀塘線,與其花時間幻想 102 可以點配合重組,不如花多少少心思諗下點樣唔影響或者盡量減少影響 102 都可以劃到條線出來,好嗎?//

---

唔好同我講咩已經將 102 變 116 照顧到馬生利益,因為大前提唔係點樣巴士小巴一齊重組兼顧小巴利益,而係點樣唔拉埋小巴一齊重組、唔影響佢地!

拉埋小巴一齊重組,難度比起夾硬拎一個地區會反對既方案闖關,高至少十倍!

仲未計運吉無可能批多條長途全日綠小線走入旺角!

大家咁想要坑口直出,唔該做下實事,諗下可以點樣有效解決各項已知問題;而唔係一日到黑走去 FF 一堆根本無可能落實既方案,咁對達到你地想要既終極目標,可謂毫無幫助,隨時仲會適得其反

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| ViviTse 發表於 2020-5-2 04:29 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-1 18:24
就咁一望...
95M拉到去啟德唔太可能收$6.1
起碼都要收$8以上, 甚至$9先有得傾

多謝建議,我最初諗95M拉長淨收$6.1係諗住5A拉長都唔加價,但你又講得不無道理,
所以會唔會縮去牛頭角總站(安基苑隔黎)好少少,或者同95M、93A還原返觀塘山至觀塘段嘅變動?

116個情況,我最初係參考110個運作嘅。110由調景嶺做總站,經晒尚德、市中心、
甚至入埋至善街交界個迴旋處,然後九龍區入九貿區先再上新蒲崗、九龍城、窩打老道折返。
鍳於116喺坑口會跟返102停法(坑口站經厚德/頌明就出),又唔入九貿區,
去到九龍城之後只係行多幾步就到旺角,里數應該兩者差不多,所以最初先打算116收$11.5 (110 $10.8)。
當然,如果收12蚊先易維皮嘅,乘客都應該未至於太抗拒嘅,呢樣可以再討論吓。

泥鯭的方面,我諗好睇116開唔開通宵。如果開,泥鯭的應該真係幾受影響,
但116通宵會唔會肯淨係做坑口一區,或者淨係做旺角一區,又另一回事。

樓主| ViviTse 發表於 2020-5-2 04:45 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-5-1 20:41
九龍區跟796P/98D行 但係唔入尖東 擺麼地道
當然漆咸道北死亡十字真係唔多掂
同埋98C/S會唔會諗諗是但 ...

多謝建議,放麼地道都未嘗不可,但就會無得好似依家咁「搶」「平價線」13X去尖東嘅客。
漆咸道北個「死亡十字」真係兩繁唔講得少,所以我個人傾向去到尖東就直落poly去慳時間。
如果唔用循環線,我擔心會有上面呢兩個問題,不過呢兩樣就可以慢慢傾、再改嘅。

98C/S擺唔擺隧道、改行將藍,呢樣我諗視乎同298/116拆成點啦。如果拆完出黎,寶琳係建議行隧道嘅,
咁應該298總站會放寶琳而經坑口出,但唔理想之處係行半圈又做唔到坑北、行全圈又太耐,
而如果照現行98S明德邨至隧道段,應該難以全日化,因為去到梁潔華,其實轉左98S定轉右98C都係5-10分鐘之差。
將藍方面,我個人覺得98C/S改行嘅機會不大,因為好似唔太順路(寶琳經坑口/坑口經寶琳落將藍都唔順路),
而出到去九龍灣,亦唔見得比行山路/隧道順路;至於98C行唔行隧道/將藍,應該就可能真係細啦,
因為寶達/秀暉樓客會盡失,而康翠客時間上打和,就算係98S全日化,都應該唔到98C/S一條不留行山路嘅。

多謝支持。其實298初初個idea沿自296C,去新蒲崗、旺角、長沙灣又夠方便,而去觀塘道又快又唔貴,
只不過尚德自己有更平($0.9轉乘價)嘅296A,先至無乜人坐296C出觀塘咁解。如果加咗轉乘而又去做坑口,
基本上98ABCS都可以唔需要再入坑口。而平衡返會唔會全車人其實都只係去觀塘、旺角,咁架車上滿晒人、
但觀塘就落晒、載空氣去長沙灣,於是就改行界限街/太子道西去長沙灣扺消返觀塘道嘅時間,亦都將旺角段交比116。

樓主| ViviTse 發表於 2020-5-2 05:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-1 23:55
睇完樓主既 FF 建議,我只能成段 B2 版留言抄返落來:

//大家支唔支持坑口直出都好,拜託唔好再提咩巴士小 ...

首先,多謝你插得黎都有比充分理由,咁我逐樣回應吓:

1. 點樣唔拉埋小巴一齊重組、唔影響佢地:

講真,有咩方案可以又做到觀塘道轉乘,能夠達到時間同車費上嘅平衡之餘,又唔影響到102呢?
之前睇咗閣下F1果篇文,認真一問,其實閣下係認為果條 "298A 啟坑線" 吸唔吸到觀塘客呢?
如果吸到,102好可能反對;如果吸唔到,就代表呢條線唔能夠有效地做到轉乘嘅作用。其實我個人覺得,
依家102淨係觀塘落位位$9.6都仍有唔少人搭,只要係一個站重疊,而小巴無任何補償,馬生可能已經反對。
所以我個人先建議採取協商態度,先同馬生商量改開將旺線o唔ok,當然佢唔肯就無計啦。

2. 運吉無可能批多條長途全日綠小線走入旺角:
呢點我認為運吉未必有閣下想像中企得咁硬嘅...... 當初都一樣傳話觀塘道唔比再加巴士、將隧唔再加線等等,
雖則安泰安達嘅213B、213M始終落唔到觀塘道,290喺可見嘅將來亦唔會增設隧道特班,
但今年嘅RDP建議咗康城開兩架全日嘅車經將隧,而98更係經觀塘道,
所以我會認為佢係大方向唔再批成堆線行將隧、觀塘道、旺角,但未必去到一條都唔准嘅。
而旺角嘅綠小線其實都有其他,例如屯旺線咁,而110綠小其實同116都只係「差幾個路口」,
亞皆老街段嘅里數而言,應該唔會話116長途過110好多。所以問題應該在於馬生肯唔肯,多過116太長途卦。

expertuser2004 發表於 2020-5-2 12:11 | 顯示全部樓層

就咁看過, 有幾個問題發現

1. 93K 取消服務但 98A 上山線不加班, 上下繁後者不夠載, 因 13M 已延長至安泰(那13M 特快班次一定會比寶達人要求全日服務, 仲可 $4.3 行將軍澳道特快), 變相直接幫厹公司倒米, 13M 延長安泰必定不可能實行
2. 用車問題 93K 全線取消但開 298+95X, 即 11 部車可用, 95X 咁多站絕對需要空降新資源
3. 213X 與 13X 共用車源 = 其他線不可能於 213X/13X 抽車用, 原理同 290 系相同, 只要用 213X > 95X 理解根本就清楚車源是 93K + 98A/98C 縮短的車來

4. 95M 似乎不太可能二邊延長收 $6.1, 按照地圖顯示單程 13.2-13.5km(即來回大約 27km), 就算坑口不反對
山上比得 $9.4 點解沒特快?
曉光街協和街被加價一定大量反對聲音
啟德行出去就有 102,297,98D 根本不需要比 $9.4 全日沒特快
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20131709/cgn201317091131.pdf
按照最新收費表 >> 95M 建議收費水平 $8.4-$9.4

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%