hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) W2由觀塘站延長至坑口站
開啟左側

W2由觀塘站延長至坑口站

樓主| JX9097 發表於 2020-5-20 21:07 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-5-20 20:55
其實如果98A真係要改快,要同93A同13M一齊做。
98A兜一圈坑口直出將轉+觀塘站,93A寶琳馬遊塘寶達直落觀塘 ...

98A坑口後直出觀塘站話102系反對嘛
93A寶達後落觀塘唔可能單靠13M食埋佢
因為下秀會變咗冇直車落碼頭區
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-20 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-20 21:07
98A坑口後直出觀塘站話102系反對嘛
93A寶達後落觀塘唔可能單靠13M食埋佢
因為下秀會變咗冇直車落碼頭區

仲有95M
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-20 22:57 | 顯示全部樓層

95M孭住聯合醫院, 又係難搞
RH7685 發表於 2020-5-20 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-5-20 23:13 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-5-20 12:35
理解
即係以後唔需要任何RPP
因為任何改動(即使只係將路線拉直, 或者改行另一個街口)都一定會影響人:hand ...

而家講緊既唔係應唔應該做,而係點樣做到。我睇唔出鬧人自私、既得利益者,可以將做唔到既野變成做得到,對於達到你既目標、解決問題,有咩幫助
fb.com/scientisthk2usa/
expertuser2004 發表於 2020-5-20 23:46 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-19 23:54
0. 213D依家好似係中秀開上寶達、安達、安泰、彩雲,若果13D+213D都改走,
秀茂坪段似乎會真空咗,因為秀 ...

0. 只是 213D 不落中秀, 直接寶達總站, 相反 13D 去到寶達後再直上安秀路, 最後直達石礦場, 不過架車落觀塘好慢, 要兜晒三層(安秀道, 石礦場, 秀明道)
即 13D 會做返 213D 全部客, 而 213D 計續服務寶達、安達、安泰、彩雲, 秀明道本身有 89B/89C 綠小去安達臣影響相對不大
所以搵 213B 過山線落觀塘是最好, 可跟 98A 分流+特快, 用 12.8 大車, 計過全日30, 最多用三部車就可玩特快
上面幾條線是但搵二條都夾夠車(213D,13D,13M,95M,1A), 213M 交車也可以

1. 213B 依家疫情少左客坐, 有好多學校仲未復課, 14D 開返見好多吉凳, 213M 返工收工好火爆

2. 上面幾個大站客倉黎, 104 停大站先搵得多錢, 換轉我是馬生, 102B 不玩我就擺落去 104 玩, 五分鐘一抽66座就差不多[即16/19/66座並用]
返工安秀道, 寶達, 秀暉樓大把客點上都上不晒, 未來有石礦場(擺98A/93K 同站)
放工觀塘道點上都上不晒返安秀道, 寶達, 秀暉樓, 未來有石礦場(擺98A/93K 同站)
假日沿線可以直接科大做活動/行山/郊外旅行/BBQ
科大返學放學, 可使用本線直接回家
經黨鐵口 = 鐵路專線小巴, 可分流 1A/1 上不到車的乘客
回程特快落觀塘, 可搶走 98A / 93K / 213B 客量穩定收入

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
ViviTse 發表於 2020-5-21 00:13 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-5-20 02:30
啱啱見到閣下#31樓回應

1. 我個人唔反對W2改為坑口觀塘站藍田站麗港公園佐敦西九站

1. 其實諗真D,W2 由觀塘直接拉入坑北都係一個可取嘅選擇,因為 W2 原有乘客基本上車程零影響;
而雖然轉乘係不及創紀之城方便,但都至少叫做有架車做轉乘客(行去邊個站都好)。
(如果改道後嘅 W2 係target 觀坑客+觀塘<>西九客,咁觀迴只係影響全程車程,所以問題不大)

2. 應該無咩必要,因為入得坑口其實停邊個站分別不大,不如跟98D特停法+頌明苑。

3. 其實價錢問題應該唔使過於擔心,因為W線比普通線平幾蚊,而$5.5正正係將觀價咁上下
(或者頂多加到全程$6.5,即係觀塘來回平均$6.0,只係收窄咗同215X嘅距離,但仍然係平D)。
如果真係非常擔心賺唔足全程客,咁先至考慮落車拍卡都未遲。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-21 07:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-5-20 23:13
而家講緊既唔係應唔應該做,而係點樣做到。我睇唔出鬧人自私、既得利益者,可以將做唔到既野變成做得到, ...

其實就住閣下#31回應我都有試過對比可行性
#39回應過

P.S. 我只係睇唔過眼有人講到咩都唔搞得
      但又完全冇任何"建設性意見"嘅人啫
 樓主| JX9097 發表於 2020-5-21 08:03 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-21 00:13
1. 其實諗真D,W2 由觀塘直接拉入坑北都係一個可取嘅選擇,因為 W2 原有乘客基本上車程零影響;
而雖然轉 ...

1. 我揀景榕, 南豐, 坑口北, (昭信路)係因為盡可能唔同102系同站
    而街坊又可以盡可能行少d路先到巴士站

2. 價錢方面其實真係唔係重點
    坑觀依家都畀緊$9.6(出城), $7.3(入城)
    回程大家亦唔太介意畀$10坐A29
    所以全程收費真係唔太需要執著
    至於分段(觀佐), 之前之所以建議拉高(來回平均$7.5)
    只係因為希望可以改善營收同避免左手打右手
    若果觀佐真係咁希望維持$5.5特快
    擺兩部機真係冇乜成本
RH7685 發表於 2020-5-21 10:57 來自手機 | 顯示全部樓層