hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690往中環方向改經頌明苑
開啟左側

建議690往中環方向改經頌明苑

10598C 發表於 2020-7-5 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-5 15:48
好話唔好聽,「690全日改行山路」可行性好低,原因包括:
1. 將藍隧道快將通車,將隧流量將被分流,到時 ...

老實講,690行山實好客過而家,山上夠撐起30分鐘一班有突,一來寶達附近本身冇快車過海,二來康翠會快咗

但問題係有啲位唔值得/唔容易放棄,先令690繼續行隧道
ViviTse 發表於 2020-7-6 03:10 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-5 22:29
老實講,690行山實好客過而家,山上夠撐起30分鐘一班有突,一來寶達附近本身冇快車過海,二來康翠會快咗
...

行得山路就即係變「寶達特快+秀暉樓特快」,換言之10幾部車由將軍澳拎去觀塘。

至於康翠快咗果樣:
將藍隧道未通車就係,但通咗之後繁時其實差得唔遠(塞寶達 VS 將隧 if 唔點塞)。

不過下繁就直接出事:
近年 690 下繁(甚至晚繁打後部分班次)都識頂閘,加埋寶達落黎就更加唔使講。
假設 690 頂閘飛站 / 上得一兩個客,寶達嘅都仲有 601,但康翠呢?下班都一樣上唔到,唯有搭鐵轉小巴。

所以我原則上係反對 690 改行山路嘅,但如果以「690 改行山路」作為大前提,
唯一嘅做法就係改做循環線(隧道入寶林巴總,換司機,上山出中環)。
咁樣就可以繼續做到景榕樓班客,康翠客去程又有得快,回程又唔驚上唔到(因為中環返寶達慢)。
但相信呢個方案唔少人聽見到怕,因為咁長途仲要循環線,脫班脫到60起跳都唔出奇,
加上呢個方案一樣照顧唔到我 #19 樓所提嘅缺點 1,2,3,5,換言之「690 行山路」可以用反證法ban得。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2020-7-6 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-6 03:10
行得山路就即係變「寶達特快+秀暉樓特快」,換言之10幾部車由將軍澳拎去觀塘。

至於康翠快咗果樣:

事實係康翠行山一定快過行將隧,尤其條690仲要係寶林到兜圈
康翠行將隧只有一個行法會同行山打和,就係翠林之後右轉寶康路上隧道,但大家都知冇可能

至於班次問題,真係多人搭自然會加班,呢點唔需要你擔心

只係有其他區域因素唔值得690行山/因此690一直冇行山
 樓主| Reagan_214 發表於 2020-7-6 18:37 | 顯示全部樓層

我都係覺得690行山唔太可行,始終景林/頌明連回程都無埋
將軍澳特快 發表於 2020-7-7 11:03 | 顯示全部樓層
我都覺得690行山唔太可行
LauCT 發表於 2020-7-7 11:17 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-6 13:23
事實係康翠行山一定快過行將隧,尤其條690仲要係寶林到兜圈
康翠行將隧只有一個行法會同行山打和,就係翠 ...

我覺得690於繁忙時間由坑口/寶林/彩明開出,然後行山路以避開將隧塞車會比較好。至於非繁時段,按原定走線會比較好,因此本人認為應該開辦新線690A於繁忙時間行山路避開將隧塞車,並取代690星期一至六晨早班次
西貢區居民
LauCT 發表於 2020-7-7 11:23 | 顯示全部樓層

Reagan_214 發表於 2020-7-6 18:37
我都係覺得690行山唔太可行,始終景林/頌明連回程都無埋

景林/頌明點會連回程都無埋?290往彩明方向經景林架喎,690行山路嘅話一樣會經景林,因為總站會更改
西貢區居民
ViviTse 發表於 2020-7-7 18:07 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2020-7-7 11:17
我覺得690於繁忙時間由坑口/寶林/彩明開出,然後行山路以避開將隧塞車會比較好。至於非繁時段,按原定走線 ...
我覺得690於繁忙時間由坑口/寶林/彩明開出,然後行山路

咁繁忙時間(上繁)點樣回車?
係咪中環開出嘅車去到康盛之後,私牌落坑口再開上山?
定係繁時全部以寶琳做總站/甚至景榕樓直接右轉去坑口北,然後再開上山?
3ASV174 發表於 2020-7-7 23:29 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-6 03:10

至於康翠快咗果樣:

如果 690 兩年前改左行山,咁下繁唔單止保得住 12 分鐘一班,直情有班加啦,點會減到落 20,你自己睇下依家有 601 601P 之下 619X 寶達落幾多人。690 下繁九巴時段比 619 遲完,如果行山佢已經拎左黎打城巴 619X。

根本依家就係寶林坑口要直入攬炒左 690,咩上唔到車咪就係多謝晒你地囉,依家 690 間中北角都上唔到架,北角上唔到既人唔通會係返坑口咩?

如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2020-7-8 02:56 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-7-7 23:29
如果 690 兩年前改左行山,咁下繁唔單止保得住 12 分鐘一班,直情有班加啦,點會減到落 20,你自己睇下依 ...
如果 690 兩年前改左行山,咁下繁唔單止保得住 12 分鐘一班,直情有班加啦

1. 你想下繁果陣寶達、秀茂坪幫你手養線,都要人哋肯先得㗎......
 下繁架 619X 直達佢哋屋企樓下,遲吓仲會5班加到10班添,
 佢哋又會唔會「醒」到自己爭取畀多4蚊搭你架 山路版690,都唔爭取咗 619X 再加班先呢?
 除非你覺得兩年前可以一下子爭取到 690 改行山路之餘,619X 又可以加班啦。
2. 就當寶達肯,巴士公司又肯唔肯先?寶達、秀茂坪班客就算唔上你架 山路版690,
 始終都會上601系、619系,班客左手交右手,畀到盡都係差4蚊位;
 但如果你改走 690,將軍澳區(山下)就直接倒晒落鐵,位位收少$14.3。

你自己睇下依家有 601 601P 之下 619X 寶達落幾多人

619X 回程主打「寶達、秀茂坪特快」,梗係落得多人啦,601 純粹叫做總站放上去咋嘛。
- 如果寶達客量真係非常非常高,開班港島直達秀暉樓、寶達總站咪得囉?不必入康翠,亦不必上順利。
- 如果寶達客量係非常高,點解唔將來招標條新線(經秀暉樓)入安達臣首置新樓呢?
預期客量比 山路版690 高,而且里數短D,透過招標又可以解決兩巴喺安達臣去中西區嘅路線「專營權」問題。
- 如果寶達客量只係高,咁按照依家 RDP 咁慢慢幫 619X 加班,其實已經夠解決問題。

690 下繁九巴時段比 619 遲完,如果行山佢已經拎左黎打城巴 619X

兩條線都係九城聯營,如果認為呢個係九巴支持嘅原因,亦都可以係城巴反對嘅理由。

根本依家就係寶林坑口要直入攬炒左 690,咩上唔到車咪就係多謝晒你地囉

1. 希望你搞清楚,690 由1990年11月(開線不足3個月)就已經係經將軍澳隧道直入寶林,
 呢個係巴士路線本身嘅安排,唔見得係邊位居民、組織或區議員「要直入」而攪到你架 690。
2. 至於你多唔多謝寶林、坑口嘅乘客,其實無人想知。
 但都啱嘅,下繁果陣淨係景林都差唔多落咗半車客,過埋寶林/新都城就窗口位都坐唔滿,
 咁都keep到20分鐘一班,你多謝寶林、坑口嘅乘客又無錯嘅。

依家 690 間中北角都上唔到架,北角上唔到既人唔通會係返坑口咩?

唔出奇,下繁坐紫綫要喺北角站迫寶林車,亦唔一定上到,咁有乘客選擇等 690 亦唔出奇。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
240798790262289 + 1 + 10 Huge C

查看全部評分