hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議
開啟左側

[舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議

S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| castanopsis 發表於 2020-8-18 20:48 | 顯示全部樓層

KMB-E50D 發表於 2020-8-17 21:33
其實葵盛如果肯郁37M嘅話都勉強夠資源自己開一條特快,應該好過夾埋葵涌邨大窩口搞一條,避免咗邊區快邊區 ...

留意
新區兜葵盛,如果要兜全圈,係好慢,但葵盛兜新區則不然
實際上,葵盛>新區>荃富街咁行,只係比37現有走線慢5分鐘左右

如果學你或者100兄咁,二拆四,兩條線都只會夠客開20-30
一條長途循環線開一個咁既班次,係好趕客
與此同時,無論係跟701定287X,都做唔到尖沙咀
有得選擇,點解唔跟我條237X,葵盛<>新區<>旺角<>尖沙咀?
雖然葵盛要兜多5分鐘先上公路,但就做曬 佐敦+油麻地+尖沙咀,同有條件開密一倍班次
S3BL100 發表於 2020-8-18 23:15 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:46
你果個二拆四方案 我亦都唔見得會落實到
跟本就仲天馬行空 無視居民實際出行需要

咁我提出既方案係咪做唔到任何改善先?

個分別係,今次個主導權係你地度,你地可以選擇因為唔滿足而唔要,選擇原地踏步,堅持要一個滿足你地口味既方案。但呢度提出過既其他滿足到你地口味既方案,一係就燒到其他區,主導權去左其他地區度,人地唔係事必要為左你地既利益而支持一個損害緊佢地原有乘客既得利益既做法

一係就因為技術問題,無法實現,唔好同我講人地建議左乜乜乜

一係就兩者兼備,either way 你地堅持要滿足你地 100% 口味先收貨,最終結果都只會係原地踏步

唔好忘記,自己作為唯一持份者、有主導權決定要與唔要,對比起交畀其他人決定你地命運、要與唔要交畀其他持份者話事,係兩回事,好大分別

你大可以選擇唔要,但亦唔會因此而得到一條由旺角掃到尖咀既旺角特快

順便回埋你另一篇回應:

33X兜埋入葵芳新都會做葵芳旺角特快 你又唔做 明明呢個係全日位
237X葵涌邨開 要兜埋上葵盛 滿足佢既交車換唔洗兜葵涌邨 趕走葵涌邨既客
但係出九龍方向又唔跟280X去行 搏下葵盛客轉西隧線 你又唔做
成日就幻想兩條都係20分鐘既線可以吸引到本身坐港鐵客同紅小客 但係實際好多時甘既班次好多人見車就坐

你仲好意思講葵芳,而家 castanopsis 兄個方案正正係倒走晒 33A 葵芳客落去條 37 然後 37 仲要改路減班

無錯葵芳係全日位,但 37 本身唔慢,賣點係平,同時葵芳出旺角坐地鐵只需 14 分鐘,葵芳旺角特快非繁都唔會密過地鐵行車時間。平價選擇同地鐵真特快夾擊下,葵芳直出旺角係唔會有生存空間

而且 33A 本身都只係得單向做興芳路生意,我目的係要主打葵涌邨旺角特快,當然唔兜入去興芳路浪費多五分鐘

佐尖特快跟 280X 停西隧口定係跟 260X 停高鐵站官涌我無太大意見,但高鐵站加官涌人流係明顯多過西隧口九龍站,跟 280X 行就做唔到

其實你選擇性睇野 你睇番我 #78講咩
快線只有三個方向對我黎講係接受到
1 九龍路線跟287X
2 跟castanopsis兄條237X 接近現有既41A
3 旺角後落愛民邨 紅磡 但係要新界路線變左做葵芳特快
愛民邨做雙向總站係我底線

旺角落愛民邨就仲好笑,你一方面批評我既 33X 旺角循環方案差,但另一方面旺角後入何文田,旺角站位同做到既客都會比起我既旺角循環方案更少;一個方向做唔到太子,另一個方向做唔到朗豪坊。同時新區大窩口有幾多人要去何文田?如果你認為旺角循環唔可以既話,呢個方案比起 33X 旺角循環更不合乎新區大窩口利益

仲未計用車數目要比起我既方案多至少兩部車,邊度搵?一係就拉埋 41 及/或 45 重組,但到時青衣及/或荔景山都會變左持份者,你繼續犯上將自己命運假手於人既錯誤

至於九龍跟 287X,我無話過唔得,但都講左佐尖有多條特快既話,就唔需要多條線做佐敦;其次亦唔會因此而令到慢線可以擺太子做總站,因為事實係無合適站位畀你做太子大窩口循環。所以慢線一係好似 castanopsis 兄方向逆走,一係繼續擺荃灣,一係要繼續入埋旺角大角咀,是但一個選擇都要另外再加車(which 唔可能發生)或者減到 30 分一班。你會點揀?

仲有 你講到你條33X旺角服務範圍好似好左
但係你睇番 仲係正常既香港果陣
黨鐵旺角站用E出口既係最多
夜晚好多人去信和行街 創興食飯
多人過係旺中果頭 33X做唔做到呢批客都好大疑問

好左就已經唔係原地踏步

信和創興係亞皆老街以南,但我同時可以話佢地係彌敦道以東,33X 先達對面已經做到佢地生意,講左好多次我唔認為差過奶路臣街或者彌敦道其他站位。反而你走去行彌敦道停奶路臣街,先係同紅小打到應一應。你表面上方便緊一班客,但同時又增加對另一班客既不便,我根本見唔到強烈理由要跟 41A 彌敦道左轉亞皆老街

講真,大把有車去旺角既區都入唔到亞皆老街以南一段彌敦道,旺角需求亦唔止來自信和創興,33X 回程停先達對面已經好畀面。先唔計大半個屯門都係行去旺中坐車,對比起要行多兩個街口去旺角道坐車既將軍澳,同埋最近要菜街有站既藍田山,你仲想點?

fb.com/scientisthk2usa/
KMB-E50D 發表於 2020-8-18 23:22 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-18 20:48
留意
新區兜葵盛,如果要兜全圈,係好慢,但葵盛兜新區則不然
實際上,葵盛>新區>荃富街咁行,只係比37現 ...

我個方案係打算一換一 (37M換237X),只改葵盛先,唔掂新區。葵盛本身有自己資源 (37、37M) 可以抽車開特快線,而且37唔使改,免咗走線/站位/價錢問題。237X擺返葵興做總站,經葵盛再落葵福路出九龍,咁樣可以用雙向分段補返原本37M往來葵興站嘅服務。呢個方案可以喺對原有服務影響最少下開條新線,葵盛用37同"37M"減班換237X全日 (如果唔介意冇車去葵興嘅,最好可以跟37咁行,做埋新都會堆客,有客量保證)
但新區冇一條自己線,33A縮短又要牽涉其他區,改走線又可能會有站位/價錢問題要補償,咁樣只要其中一小區反對,就已經無得重組。仲要33A本身已經疏,冇得透過減班抽車。

九龍方面,有得入埋尖沙咀就當然最好,但入得尖沙咀就要雙向總站,咁樣就可能會唔夠車,就算真係有車剩嘅,用嚟加密班次應該好過行兩次彌敦道。喺有資源限制之下,葵盛>佐敦>旺角>葵盛已經可以做特快兼擴大服務範圍,而且對現有嘅服務影響最少。
ATENU135 發表於 2020-8-19 00:16 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-8-18 19:46
已經唔係個人利益問題
係交左33A出黎 要受番既唔係居民想要既野
比一條只做旺角既特快33X 同一條去唔到 ...

理性啲睇就地鐵 但係我唔想搭地鐵 我會搭238X/33A

再癲啲有一次搭42C入青衣轉41A