hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議
開啟左側

[舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議

S3V1742C 發表於 2020-8-16 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-8-16 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-16 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-16 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-16 23:04 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-16 20:46
所以我一向主張 37係不變
係回程係葵涌廣場加個站吸客
其實你同咩眼睇野?
睇唔睇到castanopsis兄既重組
37M係無影響 係取消左237A
33A 8>4
37 10>8
237X 0>6

用車不變 又點攞左37M找數

麻煩你望返第一、二頁既討論先,Ricky403 兄同我都先後 (#7, #12) 指出左 castanopsis 既 33A 走線係做唔到 80 分鐘一轉連休,四部車做唔到廿分班;其次 37 調整走線係唔足以減到兩部車,咁減法下繁做唔做得返 15 分一班都係問題

castanopsis 兄之後 (#18, #24) 亦承認左 37M 都需要有份找數,維持 37 同改動後 33A 既班次

見到了沒有?

即係咁,一個建議可能好滿足到你口味,但係當中內容有不切實際之處,例如行車時間不足、太子無適合位置作總站或定時點、尖沙咀無咁多配額,現實入 面好難做得到。而你就堅持以此作唯一標準,一定要按呢個做法去做。你可以活喺自己既幻想世界入面,人地提出一個你鍾意既方法就自 high。但回歸現實,你諗住點樣落實?諗住點樣叫班車長跑到氣咳都無得落地屙尿?你打算點樣強行叫班車長就範?人地寫左個咁既建議就當交到貨就可以做到?你咁既態度同思維,最後會為貴區爭取到咩改善返來?車長反對、唔夠車、無合適總站、無配額,貴區最終會得到你心目中既巴士服務?

定係你純粹諗住精神上勝利左就算,腦海裹面有一個好滿足到你既方案就夠高興就可以,現實入面依然無任何改善就唔駛理?

你咁沉迷於精神上勝利既話,我大可以為左滿足你既精神需要,走去建議從天而降十部車去做新區大窩口特快旺角尖咀,全日 10 分鐘一班,夠開心啦?但問題係呢個方案晌真實世界入面係唔可能實現得到,你開心完又有咩用?現實世界就會多左呢條你想要既特快線?

現實入面好多地區既交通無改善,正正就係因為持份者抱住呢個心態,精神勝利左就算,實則脫離現實

精神需要既滿足係唔足以解決現實既問題
fb.com/scientisthk2usa/
ATENU135 發表於 2020-8-16 23:19 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-16 20:46
所以我一向主張 37係不變
係回程係葵涌廣場加個站吸客

重組並不是只看個人利益。若是只看個人利益,我會無條件大力地支持cast兄的建議,因為我多咗兩條尾站直出路線(33A、237X)
S3V1742C 發表於 2020-8-16 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-8-16 23:29 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-16 20:43
你唔好講到自己既重組好完美先得
兩條各20分鐘既線會比一條有機會全日15分鐘既線好咩
而且 兩條拆完你只 ...

與其走去問一個方案做左之後做唔做得起,不如先問下落唔落實得到先

落實唔到既話,就算 on paper 有幾好都無用,因為果D效果會全盤因為方案無法落實而實現唔到

全日 15 分鐘一班?首先 41A 基本盤多咁多都只係做緊非繁廿分班。但真正問題係,尖沙咀有無咁多配額?

我好同意新區葵盛往南九龍巴士服務係不足,長遠係需要有條線去佐敦尖沙咀。問題係新區葵盛唔係唯一有需要但現時無全日尖咀線地區。我個人認為青衣南、荃景圍、梨木樹、康盛翠林既優先程度都高過同樣無鐵路但其實仲有一半人口可以行到去就近鐵路站既葵涌新區。呢幾個區當中除左梨木樹可以直接同 35A 重組外,其他都可能要等配額

你強行做 15 分鐘一班,係剝奪緊其他更有需要地區既權利,對佢地唔公平

就算有配額都唔會係即時可以做到 15/20 分一班,反而隨時因為你要入尖咀,而拖累成條由旺角掃到尖咀既西廊線,本來明明有客做全日 20,都要被迫開 30 分鐘一班,你又制唔制?

再退一步,因為你堅持旺角掃到尖咀,回程太子亦無合適位置作總站或調頭,33A 重組完亦極可能需要入旺角,減到既車數有限,連埋 37M 找既數,呢條旺角至尖咀特快既可用資源,亦好可能只做到非繁 30 分一班

明明旺角特快本來係有條件做廿分班,就因為你既堅持搞到隨時變 30 分一班,你覺得係最好既結果?

S3BL100 發表於 2020-8-16 23:36 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-16 23:21
其實你唔入去政府做都嘥左你
完全無視當區居民持分者意見
硬sell唔討好既重組比人 仲要迫人接受

咁你係咪認為我或者真係有份寫 RPP 既人,有義務或者應該為左滿足你地既精神需要,走去寫一D脫離現實既內容,而最終令到你地既服務得唔到任何改善?咁同開空頭支票有咩分別?

Ricky403 發表於 2020-8-17 12:05 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-8-16 20:44
你要記得既係 無論係castanopsis兄既237X
同S3BL既33X同237X全日大部分時間都係開20分鐘一班
如果你係九 ...

麻煩落一落地先,如果唔係只會大家自說自話,好難繼續討論
100兄個重組方案,葵涌邨同葵盛、旺角特快同尖沙咀特快可以分開做,所以即使尖沙咀冇配額都可以先拆旺角特快

至於九巴立場,其實早幾年已經相當清楚,就係走客就減班縮線唔做
九巴地盤實在太大,即使大窩口道人口有幾多,大把地區比大窩口道好做易搵錢

關於cast兄嘅237X,我已經講到口臭
條線無錯收到$8.1,不過除非多旺角客回流同時吸到油佐客,否則都只係僅僅夠回本而已
.