hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議
開啟左側

[舊瓶新酒] 33A/37/237A重組建議

S3V1742C 發表於 2020-8-11 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-11 18:43 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-11 18:25
甘我自己覺得 去到佐敦絕對可以接受
亦都好(枝竹)知足 去睇餸食飯
呢碟餸枝竹羊腩先係比人食 而果一碟 ...

287X好難同237X相提並論
初開線已經被發掘東涌線轉287X搭入新東,奧運站日日都頂閘留後,呢樣相信237X唔會做到
相反,鐵路同237X係絕對嘅競爭關係,無行程係237X轉鐵快過全程鐵
再者,287X真正發圍係拉上水泉澳之後,之前擺博康少好多車
葵盛葵涌新區大窩口,會唔會有呢個規模嘅發展?
最後,仲有個287X<>286X青沙轉乘幫手,水泉澳出深長荔、四美出佐敦,相信都係咁搭
237X中葵涌行哂葵盛葵涌邨大窩口邨就做哂,頂多搭埋個荃富街

呢三個key difference,足夠左右條237X做唔做得大
.
S3BL100 發表於 2020-8-11 23:31 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-11 16:37
要澄清一下 我自己從來係支持旺角做特快
只不過對於只做旺角特快既成效有所質疑
做埋旺角以南 係執新客

搞清楚一件事先,當年 33A 37 重組個建議,被 ban 既主因係葵盛無啦啦被加價,其次大窩口往返深水步被轉乘。旺角止步並唔係當日重組通過唔到既原因

我既 33A 自拆方案就無呢兩個問題

同埋真係想做佐敦尖沙咀既話,點解一定要併埋旺角一齊做?點解唔可以佐敦尖沙咀自成一線?

如果佐尖有另一條特快,事實係條旺角特快亦唔見得有必要落佐敦尖沙咀。油麻地執到既客比較有限,剩返係奶路臣街對比先達之爭。我唔認為奶路臣街一定好過先達,甚至如果條紅小真係咁響噹噹既話,旺角循環做先達,客量會穩陣過奶路臣街

亦正如我已經提到,站位加資源問題,回程想做埋太子生意,一係就唔拆特快,一係就特快線做旺角循環,完
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-8-11 23:43 | 顯示全部樓層

我一樣搵左 37M 埋單,但葵盛交出 37M 出來,自然有主導權,佢地會想要一條直出尖沙咀多過兜完葵涌邨再兜旺角。所以我建議果條 237X(唔係 castanopsis 版友既荃富街尾站走線),係擺葵涌邨總站,兜葵盛一圈後經葵芳直出西九龍站同尖沙咀,再經佐敦返歸

咁剩返 33A 八部車,打劫埋 43 最多都係九部,得返兩個選擇。一係直接成條 33A 拉出佐敦,無錯係做到你好鍾意既「旺角以南」,但唔係特快;一係就好似我個建議,33A 自拆兩條,一條深水步往返大窩口循環,一條荃灣新區特快旺角循環

換言之,「旺角以南」同「旺角特快」只能二揀一

你想要「旺角以南」唔要「旺角特快」既話,fine,但有 237X 做佐敦尖咀圈既前提下,33A 拉出佐敦既意義又少左一大截,事實係無必要再多條線去佐敦。但 33A 拉出佐敦,應該會有班客車程無縮短同時被加價,你要諗下過唔過到

我將葵盛同新區問題鬆綁,將旺角特快同佐尖特快問題分開處理,至少落實難度低過直接打劫 37M 去將兩區併一條西廊線去做,受影響人數亦減到最少。37M 同 33A,就算衰左一邊,另一邊都仲有機會,唔會一衰左就原地踏步,乜都無改善

fb.com/scientisthk2usa/
無敵風火輪 發表於 2020-8-12 09:35 | 顯示全部樓層
33A食左38A得唔得?過左大窩口之後跟加停尚翠苑再跟38A行。
tonychow 發表於 2020-8-12 10:52 | 顯示全部樓層

你覺得 100 兄方案食唔落,但係食到最尾其實你唔會知道 cast 兄方案係咪一定會好 d
重點係 100 兄方案最起碼深長茘旺角客無差到,佐尖客可以搭????上葵涌邨搭車
你用咗 cast 個方案基本上成個大窩口新區都唔會再有改善空間,將來出尖沙咀亦只有搭到佐敦行過去或者繼續落地底
就算有新資源,亦唔大機會優先分配俾大窩口新區,因為已經有 2 條九龍線 + 近鐵

加上旺角佐敦已經俾紅小搶咗,條 237X 得返油麻地客分分鐘變頽線,最後變成點就閣下自理
相反 100 兄就算推完佐尖特快,日後要重組,都可以新區開線直落尖沙咀,本身條佐尖特快縮落葵盛,亦係個可行嘅 hidden agenda
而食落肚佐尖特快 + 紅小 + 旺角特快 + 33A 慢線,對好多人而言未必差過(甚至好過)佐敦油麻地碌到旺角特快 + 紅小 + 33A 慢線

S3V1742C 發表於 2020-8-12 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-8-12 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-8-12 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-12 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2020-8-12 12:42
大家由頭到尾 睇法唔同
佐敦紅小其實無大家想像中甘搶晒客
因為個總站其實唔太就腳

如果紅小站位都要就腳先吸到客 (你話嘅),咁旺中同先達又畀你忽略咗
100兄個旺角特快唔只係做始創
相信你都清楚,紅小站頭係喺酒店樓下,換言之到咗朗豪坊仲要穿過上海街,行到最入先係
咁嘅站位,個人唔認為對旺中先達黎講算就腳

當然啦,如果turn out旺角客肯行,佐敦客唔肯行,或者解決到你呢個看似矛盾嘅地方
不過個人觀察,畀cast兄稱頌為「客倉」嘅佐敦,全部新西線上客寥寥可數,全日十個以內
可能大窩口葵涌新區平時都唔多落佐敦啦,所以連養條紅小都有困難