hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798A/798B由8月24日起更改將軍澳區內走線 ...
開啟左側

[服務調整] 新巴798A/798B由8月24日起更改將軍澳區內走線

GW5878 發表於 2020-8-22 22:46 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-8-22 15:36
因為98A 98C 290由始至終都係行山,冇因為曾經行隧道後尾改行山而增加行車時間

既然如果你坑口經常不滿 ...

由始至終?98A 開線時隧道都未通車,行山好正常,當時亦只係得寶林邨較多人口,連景林都係入緊伙。
但當越黎越多路通車,寶林坑口又越起越多小區發展,人口同道路網急通上升變化,
但 98A 走線竟然可以 30 年如一日,自然覺得過時同兜路。仲要將呢D唔合時既路線推廣到 98C 甚至 290,咁你話有無問題喇。

P.S. 講起由始至終,我記得有另一個 story,E22A 「由始」開線時無做康翠,係開 A29 既時候順道將 E22A 延長
有位漢奸 (唔係你) 就成日係度鬧 E22A 兜路,
最經典就係鬧 E22A 兜入調景嶺站自轉浪費時間。
果次我睇唔過眼問返佢點解 95 95M 兜入康盛就唔鬧
然後佢就潛左水,但果個 Post 過左幾頁之後又再鬧過 E22A 兜調景嶺站,咁你話果位漢奸係咪雙重標準喇?
而呢位漢奸正正係前幾頁先比人狂插完

GW5878 發表於 2020-8-22 23:06 | 顯示全部樓層
240798790262289 發表於 2020-8-22 02:23
如果山上兜埋坑寶先出隧道叫「『其他人』埋單」,咁將軍澳山下平時都「幫『其他人』埋唔少單」喎

按呢 ...

105 系行隧道... 所以應該係計漢奸幫左山下埋單
不過點數都係山下幫漢奸埋既單多好多,漢奸應該唔敢出聲
RH7685 發表於 2020-8-23 02:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-8-23 03:26 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-8-23 02:33
冇錯係過時
但係你有冇誘因叫九公司用多啲車拆線滿足尊貴嘅坑口人而且cover返本身嘅流水客?
冇就算啦

98A隧道班次、98B之所以客量咁差,係因為要兜到山腳底(a.k.a 將軍澳村、寶仁樓、寶翠公園)先轉左再u-turn塞隧道,
尤其是上繁,兜到果個位上山、定兜完再去塞隧道,根本於山下客而言,時間上都係亳無吸引力。

同樣可以參考694,同98B一樣兜法,結果客量亦然。
相反,98D、297、297P雖然都要兜寶林,但至少唔使兜到山腳底,所以仍然有唔少捧場客。

參考返:
- 坑口站 -> 機樓:1.4km
- 98A隧道班次/98B:兜到4.1km

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-8-23 04:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-8-22 13:06
係好差

但都係嗰句,既然坑口人平時唔鍾意“兜多10分鐘”,咁坑口人打算幾時路見不平拔刀相助,反對798A ...

今次798AB的確改得差,將廣要行上尚德先有真特快,新寶城/煜明苑果邊要行到南豐先有得搭,明德果邊就要行到更遠,
景林回程2班特快變到得1班,寶林又少咗班直出,康翠回程又兜多幾分鐘;在情在理,都唔見得坑口客會想/贊成新巴咁樣改。

我唔能夠代表其他板友,但我半年前一早已經「拔刀相助」過
當時我反建議798A維持康翠經寶林直出、舊798B康城skip將南直上坑口、再開多條798C比調景嶺尚德將南,
咁康城又快咗、康翠又快、調景嶺/尚德/將南又可以有直出,可惜建議無獲採納,咁都無計。

但講真,其實唔好期望任何人會「拔刀相助」,正如我唔會期望其他人「拔刀相助」去建議98C/S拆線,
例如某位數字開頭嘅板友唔建議「取締/取消咗98S」、「尖咀四寶改行山路」已經係皇恩浩蕩啦
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
poondriver 發表於 2020-8-23 08:24 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-8-23 03:26
98A隧道班次、98B之所以客量咁差,係因為要兜到山腳底(a.k.a 將軍澳村、寶仁樓、寶翠公園)先轉左再u-tur ...

以前98A特跟98D行嫁 地鐵通左之後咪又係冇晒客
leo_ku 發表於 2020-8-23 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-8-23 09:09 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-8-23 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-8-23 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-8-22 22:46
由始至終?98A 開線時隧道都未通車,行山好正常,當時亦只係得寶林邨較多人口,連景林都係入緊伙。
但當 ...

人地95系點兜都唔關你山下事啦