hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新概念重組970X及970
開啟左側

新概念重組970X及970

chunglau 發表於 2020-8-26 21:17 | 顯示全部樓層

事實咁多年除咗建議970X/X970搬總站,都冇人諗過建議970/970X/971之間如何再組合
 樓主| kay 發表於 2020-8-26 21:50 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-8-26 21:17
事實咁多年除咗建議970X/X970搬總站,都冇人諗過建議970/970X/971之間如何再組合 ...

因為山頭處處
石排灣因為大斜路,注定唔會派幾十部車上山
數碼港太自成一角,但970X/971兜落去時間太耐
九龍方面
海麗唔會放971,蘇屋剩970,都唔會放線

以前有人建議過970X直達旺角
但問題係970X客去佐敦油麻地都有20-30%客
呢班客970係做唔晒,而970都做唔到香港仔

是但一條去弼街折返
問題就係長沙灣至太子,又有另一班20-30%既客

而且因為港島段拆左,九龍段係拆唔到,一拆就過千人轉車
效果都不理想,迫人轉車只會轉搭MTR

其實依家係旺角,如果970/X都要等3個字先有車
唔計置富呢D位,其實搭MTR返南區轉車都快過970/X,呢下先死

以前未有MTR,171密過970X,就有成堆人下繁搭171到勝利工廠大廈叫N飛車返香港仔
171塞完紅隧就直達黃竹坑,970X塞完佐敦,仲有漫漫長路..
世界很簡單 人類很複雜
gu9434@24 發表於 2020-8-26 22:17 | 顯示全部樓層
香港仔堆客要兜齊置富華富 好老實觀感真係好一般 而且會有拖卡問題
但我同意數碼港沒需要開咁密車

我自己會咁搞

970X依你個建議拆兩條 一條經華富 一條經置富
兩邊繁時8-10 非繁15 相等於而家既服務水平
但華富變成山道直出 香港仔開既班次又多左
瑪麗也相對客易上到車

總好過要全車人一齊逼同兜
 樓主| kay 發表於 2020-8-26 22:32 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2020-8-26 22:17
香港仔堆客要兜齊置富華富 好老實觀感真係好一般 而且會有拖卡問題
但我同意數碼港沒需要開咁密車

呢個我N年前970X北行拆線都建議過
但今日通左兩條鐵,有無必要再拆我自己有D疑問

970X我谷起佢,非繁都係比個8
我自己都唔夠膽講可以開好密

只係比以前各自非繁10-12分一班,等少2-4分鐘車算

但970/X依家各自開10-12,其實好多載客率都被浪費
薄扶林有時970/X拖卡,走晒又要等耐D

是但一架先到瑪麗,後面個架就食唔到D客
970早過970X到站既話,就係最差情況

不過華富想要長沙灣車既話,長遠一係970去埋甘泉街
一係970X入華富然後陰乾970

似乎後者會較化算
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-8-26 22:34 | 顯示全部樓層
我早兩個月都出咗個建議,大致如下:

971落數碼港
970縮短到華富(北),上午繁忙時間另設970P,旺角往數碼港不經華富,下午繁忙時間另設X970,數碼港往長沙灣。
970X上石排灣
下午970X田灣特改為特慢線970S,離開田灣後不停站直達西營盤,同時間970改經山道天橋。

進智公交
miklcct 發表於 2020-8-26 22:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-26 21:50
因為山頭處處

171對旺角而言係特快,但係做唔到佐敦同最重要嘅西隧轉車客。不過佐敦保鐵肯定快過970X好多到香港仔,而西隧轉車客可以選擇過海之後轉70去香港仔。
西隧本身去香港仔條路太長又無高速,重要慢慢爬上香港大學,已經註定係慢嘅啦。

而970同970X南行本身行聯合班次,非繁理應係每6分鐘開車,但係問題係唔知點解條線經常甩班,去到旺角、佐敦同西隧口基本上幾乎總係拖卡,一開個ETA可以恐怖到等超過10分鐘之後一次過來3架頂閘嘅,基本上只能見到上到就上,唔理係唔係X,去到瑪麗醫院再算(我而家返工返數碼港,基本上如果唔計970X嘅話,條970係靠唔住,淨搭970嘅話結果應該會係10日有7日遲到。所以我去到西隧口無論見970 970X甚至973都會上,有時連971都上,如果搭中970X同973嘅話就睇埋30X ETA睇下搭30X落去定等28小巴)。北行就另一回事,我通常睇970X嘅ETA而唔上970(除非西營盤三個站上車),因為970X行山道天橋。
進智公交
S3BL100 發表於 2020-8-26 22:49 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-8-26 21:50
因為山頭處處

其實數碼港無論位置定道路網規劃,用 971 去做係合適,但問題係石排灣唔會放線,海麗亦唔會,更加係西九龍招標線範圍

我同意將香港仔 - 彌敦道深水步段加到個位數班次係重組前提

但剩返果兩條疏車線,如果唔係 970 去數碼港、971 上石排灣既話,我覺得比較理想既做法會係

(1) 971 數碼港來往大角咀,或旺角調頭;拆 972 石排灣 - 華富 - 置富 - 士美菲路 - 聚魚道南昌街直入深水步 - 南昌街 - 長沙灣道 - 屈返入海麗邨

或者

(2) 971 同上,拆 972 石排灣 - 華富 - 置富 - 士美菲路 - 四小龍 - 美孚 - 葵涌 - 荃灣

前者可以變相做深水步特快,後者仲可以延伸覆蓋範圍

970/X 唔想南區一條兜晒,又要呢個框架下補返西營盤過海既話,北行拆兩條就可以,但南行有必要一條密車做晒,照擺蘇屋就算

當然,另一個問題係石排灣到底 keep 住有過海車就可以,定係一定要去到旺角

fb.com/scientisthk2usa/
boco1211 發表於 2020-8-26 23:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-26 22:49
其實數碼港無論位置定道路網規劃,用 971 去做係合適,但問題係石排灣唔會放線,海麗亦唔會,更加係西九 ...

南行用一條密車線做晒由蘇屋開,同而家970/X兩線齊齊由蘇屋開,結果出到嚟都唔會有分別,因為好多時唔係本身班次嘅問題,而係深水埗塞車嘅問題
遲啲拉970X去長沙灣起碼確保有一條線相對地穩陣(唔係絕對),等起上嚟可能好睇啲

忽發奇想,970X照拉去長沙灣,但兜華富(可能一半?可能全部?),970兜置富,最後做大970X,慢慢減970?
S3BL100 發表於 2020-8-26 23:06 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-8-26 23:03
南行用一條密車線做晒由蘇屋開,同而家970/X兩線齊齊由蘇屋開,結果出到嚟都唔會有分別,因為好多時唔係 ...

開 15 分鐘一班塞車而隔離線無車救/無人救到,同埋開 7-8 分一班塞車,中途站客觀效果係有好大分別

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| kay 發表於 2020-8-26 23:17 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-8-26 23:03
南行用一條密車線做晒由蘇屋開,同而家970/X兩線齊齊由蘇屋開,結果出到嚟都唔會有分別,因為好多時唔係 ...

有,因為970/X係兩套更表
大家跳既線都唔同

970可能有人返港島要做30X,就唔會渣970X返香港仔

而970X同112編,112接970X,都唔可以因為970脫班而走970

所以先會出現D古怪問題
明明大家蘇屋出發
但好多時有一條線,一段時間無車
另一條就黎左兩班

將來,970X應該食自己,香港仔一向都無車救,祝好運
所以新巴係車程唔係長太多下
都擺多兩部車行970X
呢D額外成本但班次無多到
只係穩定班次作用

所以唔係話塞車就無解,擺多幾部車確保總站維持有車開
世界很簡單 人類很複雜