hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新概念重組970X及970
開啟左側

新概念重組970X及970

932gz6061 發表於 2020-8-28 10:51 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-8-27 23:40
一次過殺哂 70M 43X 46X 你送條 70 入去都只係夠塞下班客把口

70唔入華貴係唔會過到個重組 好多人都想70入黎

利申 華貴人
 樓主| kay 發表於 2020-8-28 11:16 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-8-28 10:51
如果你970放蒲飛路,咁不如971縮入數碼港,不入華富

970X西隧前/後第一站係蒲飛路

睇你點睇

香港仔要密車,唔入華富做唔到
而華富見人地有車去長沙灣
長遠應該都想要

但問題係蘇屋唔會放走970
拉970去長沙灣,可能又要加車維持班次

因為甘泉街到長沙灣政府合署呢段路
經常被九龍版友話非繁都會塞少少車

如果繁忙時間推到5分鐘一班
其實服務提升係明顯

只係非繁夠客開8,但似乎開唔到6

城巴當年迫黃金海岸青山灣客搭962B
其實班次無多到

但970X因為需求大,兜埋華富非繁開8真係唔難
非繁970/X各自都10-12,脫班就15-20
世界很簡單 人類很複雜
932gz6061 發表於 2020-8-28 11:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-28 11:16
睇你點睇

我唔敢肯定香港仔係咪要密車,但佢地係超唔滿意2002年個陣970個行法

咁華富有車去長沙灣有實好,但係咪超想要就唔一定(依家有轉乘),利申有嘅話係直接受惠者

香港仔繁時有8分已經好好,5分已經好誇

非繁10分都夠

如果要搞大970X,我會建議970放海麗(不入蘇屋總站,行興華街去)

971數碼港開,基榮轉頭

樓主| kay 發表於 2020-8-28 11:40 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-8-28 11:24
我唔敢肯定香港仔係咪要密車,但佢地係超唔滿意2002年個陣970個行法

咁華富有車去長沙灣有實好,但係咪超 ...

N年前要行埋西營盤
但整體班次密過依家唔少

當年拆線最大受益係,紅VAN

因為返南區只係兜少個華富
但班次少左

去程要兜置富,本身都快唔過紅VAN
不過今日紅VAN要行埋西營盤過海
大家既分別開始唔大

反而紅VAN非繁都保證唔到10分鐘開一部
970X如果保證8分鐘開一架

兜多個華富非繁都係3-4分鐘
一加一減下,接近無損失

最多拎返970X田灣特車返香港仔開不入華富班次
971就可以踢去田灣,石排灣每30分一班970X上面開
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2020-9-2 06:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-8-28 11:16
睇你點睇

香港仔要密車,唔一定要兜曬華富置富
可以970/X齊齊拉過去石排灣開,一條線兜華富,一條兜置富
然後數碼港交返俾971

問心,宜家新巴將970X咁樣拉過去長沙灣
雖然方向正確,但碌曬長沙灣道/彌敦道,吸引力仍然係欠奉
你個建議拉埋970X入華富,話就話有車出長沙灣,但實際上無解決過慢既問題
大方向計,學100兄講,三拆四做長深荔特快,效果會好好多

你俾我做,我會——

970:石排灣/香港仔<>華富<>原線至太子<>大埔道<>蘇屋
970X:石排灣/香港仔<>置富<>原線至太子<>大埔道<>蘇屋
971:數碼港<>堅尼地城<>西祥街上公路<>佐敦<>旺角至深水埗<>(海麗)
972:香港仔<>華富<>置富<>士美菲路<>堅尼地城海旁走<>欽州街<>長沙灣<>美孚

970/X兩邊同總站之下
會比較容易做到聯合班次/互跳避免脫班
而香港仔上970會慢過970X,但至少會有車海,回程亦唔使再揀車搭
如果要進一步收窄970/970X個時間差距,可以考慮970北行飛走曬薄扶林道堆站

最後,972雖然要兜曬華富置富堅尼地城,但直飛欽州街
就算香港仔上車,埋單仍然會快過970X,置富/堅城就直程係的士走線咁滯

樓主| kay 發表於 2020-9-2 13:34 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-2 06:40
香港仔要密車,唔一定要兜曬華富置富
可以970/X齊齊拉過去石排灣開,一條線兜華富,一條兜置富
然後數碼港 ...

今時唔同往日,南區無咁多客
而970X都將會離開蘇屋

我個修訂方案
係想數碼港/石排灣/蘇屋拎出黎

華富撥比970X
石排灣以970X開特班(每半個鐘開一班)
蘇屋剩970,但南區做晒970X,就去蒲飛路

數碼港換971

所有車上石排灣唔係巴士公司立場
條斜路唔係講玩
派架11.3 WRIGHT都要關冷氣先上山快

北行香港仔係慢,但講真主要競爭對手優勢都大不如前
總站開車要等,上唔滿要入華富,都係唔滿要行西營盤
呢D時間夠970X過海了

970X依家行法,非繁25分鐘到九龍站,兜華富預半個鐘
如果要快,仲有X970可以加強服務,X970係石排灣開車收貴一級巴士公司應該肯開

如果以970/X價錢中間飛站,今時今日有X970下就唔得了
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-9-2 16:37 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-8-28 11:40
N年前要行埋西營盤
但整體班次密過依家唔少

如果970X入華富,香港仔唔使旨意有客上車,因為乘客會搭其它路線去港大用BBI轉返970X。
進智公交
chunglau 發表於 2020-9-2 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-2 13:34

熄冷氣係因為架車有一大堆人係度,同有啲車長想快啲行完唔抵得咁嘅速度,平時唔太多人根本冇熄到,斜路唔係藉口,唔好成日攞呢個嚟壓人
castanopsis 發表於 2020-9-2 17:28 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-2 13:34

無留意到你個修訂方案,但一樣有好多問題

首先仍然無解決過香港仔要兜曬華富置富既問題
始終唔理解點解唔梅花間竹,一班兜華富,一班兜置富
咁做香港仔一樣有車海班次,但就避免車程延長既問題

我估新巴會想維持西營盤970密車,搶905客

另外,數碼港班次大跌既同時,又接近無快過,我覺得唔係好理想
我提議西祥街走,就係希望班次雖然疏咗但車程至少快返少少,而順便陰乾904

我個方案既好處
係970/X兩條線都係蘇屋<>香港仔,變咗可以好似290/A咁互救避免脫班
同時香港仔無論係上邊條線,最低限度都唔使兜曬華富置富
唯一問題係970經華富西營盤,會慢過970X經置富山道天橋,唔係好完美
所以先建議970薄扶林道飛站追時間,而就算飛完站本身都唔會快得過970X,更遑論X970,價錢唔見得係問題

石排灣如果唔想每班上(雖則我覺得斜路唔係藉口),可以每半粒鐘開一班特班處理
而究竟係970X隔班拉上去,定開香港仔西隧特快,另議

長深荔特快我覺得係值得做
970系/904呢幾年客量流失,唔多唔少都係因為去深水埗長沙灣太慢
如果可以開條972串埋幾個位直飛深水埗,應該可以吸到唔少客回流

樓主| kay 發表於 2020-9-2 22:27 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-9-2 16:48
熄冷氣係因為架車有一大堆人係度,同有啲車長想快啲行完唔抵得咁嘅速度,平時唔太多人根本冇熄到,斜路唔 ...

我個次坐971,計埋自己10個人都無
同埋如果D車唔廢,正路唔應該熄冷氣上山

石排灣我都有講過,95本來3部車行非繁,點解要CUT剩2部?
世界很簡單 人類很複雜