hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊 ...
開啟左側

[另類土荃] 建議 41 改經上葵涌及九龍塘,46 改經西廊

castanopsis 發表於 2020-9-4 05:06 | 顯示全部樓層

走線好unorthodox
但拼拼湊湊得來,唔覺得會出到幾多客
想做既嘢,有其他更理想既處理方法

論何荃,荃灣只係擦邊荃富街,荃市唔到,葵興芳做唔到
論何文田長深荔,繼續旺角萬年塞
論青衣紅土,條線仍然係好慢
論荃葵紅土,除咗屏麗徑幾座樓,紅小/地鐵仍然會有絕對優勢
論九龍塘,條線做到既位置,向來雞肋,完全無信心出到客

唯一真係好大進步既,係荔景山
但荔景山係唔係值得用十幾部車做,我好有疑問

分返開幾個位逐樣講:

————————————————

1. 青衣紅土

如果想堅持青衣紅土要有車,其他乜都唔掂,我會反建議——

241X 改線全日化
長亨<>青南<>美孚<>尖沙咀(九龍公園徑/半島)<>紅繞<>紅土
8正2蛇部車做兩繁幾班15,非繁20

41 縮短
何文田<>界限街/太子道西<>長深荔<>美孚
3部車做30分鐘一班

242X 取消

42A 飛走美孚,減兩車

6C 調整班次,減一車

咁青衣就意義上仍然保留到紅土線,青南有尖沙咀特快
美孚<>尖沙咀/紅土,可以做新界西接駁角色,參考以前6X,每班應該都會上到10-30個
同時42A飛走美孚,青南<>長深荔/旺角客塞少3-5分鐘
何文田落長深荔班次不變,而且有飛走旺角既選項

——————————————————

2. 紅土/亞太區<>荃葵

咁多個建議入面
我始終最buy之前k58版友既2D/38A合併方案
一架車都唔使加,就已經做到亞太區/石硤尾/九龍城<>葵興芳/荃富街
破格得來行得通

當然你可以話呢個方案做唔到你條41果個九龍塘位
但你覺得果個位有潛力既
開條慈雲山<>橫頭磡<>九龍塘<>荃葵,或者 九碼<>聯合道<>九龍塘<>荃葵
會正路好多

3. 荔景山

你口講就話用最少既資源去處理,但仍然派11部車碌上山
都係一句,我都係屬意6C加四車拉上去代替45/46
一來一次過攞返9部車出來,二來真係密
就算要照經青山道都好,都至少送咗人落山先,想快可以再加轉乘俾人轉其他線

荔景山出西九/油尖旺車程唔係長
要20-30分鐘一班車真係好難頂
最近出旺角,甚至見到46有班次去到旺角係一個人都無
轉咗特快之後如果做30分鐘一班循環,扭唔扭轉到呢個局面,自己判斷

4. 何文田<>長深荔/荃葵

呢個唔使多講
我始終屬意砌條39,做 何文田<>長深荔<>葵涌道<>荃市<>荃景圍
一次過解決30X荃景圍長深荔既困局,同何文田落長深荔塞旺角既問題
而如果你只係想掂41,可以照上面個反建議做,一樣可以arrive to the same destination

xdxd 發表於 2020-9-4 09:24 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-4 05:06

利申:非打手 但係有啲意見想講下
青衣紅土
真心其實個需求唔大 師兄你嘅241X預測客量都太過樂觀 結果出嚟係變咗青衣-尖沙咀線 同41A有啲疊 紅土不過係搭單嘅 而師兄建議嘅碌法 對於紅土觀感並唔係十分之好
比著我就一向都唔傾向有新線補償 要拆都係執執42A/43C/242X 不過唔係太關事
41呢個改法食住其他線嘅一啲漏洞/沿線地區嘅一啲需求 唔淨係做青衣紅土客呢一瓣
另外就著41有少少意見
如果唔夠客嘅 真係可以試水溫兜埋石硤尾
另外九龍塘可以整雙向分段 方便土瓜灣過又一城嗰頭

荃葵紅土
流星巴嘅34A/38A快慢線似乎比閣下嘅39可取
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1180616-1-1.html
當然你可以以快線都要塞旺角而浪費咗啲時間
但同時亦都留意返 呢兩條嘅覆蓋率似乎都比39高 同時要入荃灣嘅客亦都唔一定要陪碌長沙灣道
紅磡-荃葵嗰方面我都提議咗條45A 如果可行嘅 可以食埋30X 比荃灣慢慢拆

荔景山
6C上去慳車 我並唔反對
但係如果問我個人意見
我會用一條電梯線 密密穿梭荔景山同美孚 送人落美孚轉巴士/地鐵
長深荔-何文田就用師兄條39嘅行法

紅磡人。
S3V1742C 發表於 2020-9-4 12:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3V1742C 發表於 2020-9-4 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| S3BL100 發表於 2020-9-4 13:32 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-4 05:06

想知道你成個大計,要分開幾多次重組先可以全部落實?每次要幾多條線一齊重組?
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2020-9-4 13:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-9-4 13:32
想知道你成個大計,要分開幾多次重組先可以全部落實?每次要幾多條線一齊重組?
...

你講我個反建議?
一條囉,41拆做41/241X,其他線無搞過
 樓主| S3BL100 發表於 2020-9-4 13:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-9-4 13:43
你講我個反建議?
一條囉,41拆做41/241X,其他線無搞過

睇返你個反建議,已經要 42A 飛走美孚來配合,好明顯唔止一條咁少

然後你仲有成個何文田荃灣大計,又要改幾多條線?

See my point?

樓主| S3BL100 發表於 2020-9-4 13:55 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2020-9-4 12:56
講真 有人既計劃 從來只會理某D人眼中既大部分利益 長期無視小數人既行益 都唔係第一日既事
你睇下某人從 ...

喺你心目中,恐怕只有現實入面做唔到既重組,先係好既重組方案
castanopsis 發表於 2020-9-4 14:09 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-9-4 09:24
利申:非打手 但係有啲意見想講下
青衣紅土
真心其實個需求唔大 師兄你嘅241X預測客量都太過樂觀 結果出 ...

青衣紅土,本身確實係唔值得做
你俾我自由去重組,我都會選擇抽41車,42A/43C/242X跟68X/268X咁拆
然後剩餘既資源交返俾何文田開39

但如果青衣版友/樓主堅持要有紅土線
拆做 青衣南<>美孚<>尖沙咀<>紅土,亦唔係太差,至少242X個功能做到,42A飛美孚亦叫做提咗少少速
留意,紅土>紅繞>半島>九龍公園徑>西廊>美孚,係接近最快/最唔塞車既走線
快過曬39/41/45或者流星雨版友講既快慢線
紅磡<>美孚車程20分鐘以內,或者會吸到部分新界西<>紅土轉乘客,同美孚<>下路紅小客

荃葵紅土
流星巴嘅34A/38A快慢線似乎比閣下嘅39可取
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1180616-1-1.html
當然你可以以快線都要塞旺角而浪費咗啲時間
但同時亦都留意返 呢兩條嘅覆蓋率似乎都比39高 同時要入荃灣嘅客亦都唔一定要陪碌長沙灣道
紅磡-荃葵嗰方面我都提議咗條45A 如果可行嘅 可以食埋30X 比荃灣慢慢拆

何文田交通其中一個致命既漏洞,係堆線太疏,條條都30分鐘一班
34A/38A/45分開三條線做,覆蓋上當然會好過39
但條條30分鐘一班仲要唔同站位,真係好難等
我點解砌39,其中一個原因,係想集中曬何文田向西走既所有客源,做何文田版296A
同時等所有向西走既客都可以避開萬年塞既旺角/窩打老道
而經長沙灣道入荃葵其實唔慢,尤其往何文田方向,係快過美孚>西廊>旺角

荔景山
6C上去慳車 我並唔反對
但係如果問我個人意見
我會用一條電梯線 密密穿梭荔景山同美孚 送人落美孚轉巴士/地鐵
長深荔-何文田就用師兄條39嘅行法

電梯線要做得密,肯定用得多過4架車
咁不如拉6C上去,維持個覆蓋
何況荔景多數地方已經有小巴/46X/30落美孚,搵線取代45/46,至少都應該出到旺角

castanopsis 發表於 2020-9-4 14:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-9-4 13:53
睇返你個反建議,已經要 42A 飛走美孚來配合,好明顯唔止一條咁少

然後你仲有成個何文田荃灣大計,又要 ...

42A飛走美孚呢啲本身係minor嘢
去美孚既照搭241X,轉車既可以241X/42A二揀一
論重組規模,點計都細過你仲要燒埋45/46果疊

我自己就覺得,何文田<>長深荔飛走旺角,係number 1 priority
任何做唔到呢點既方案,我都認為唔能夠接受
至於何文田荃灣,之後再搞唔遲

講真,我個所謂大計既其他部分
30X/230X、6C代45/46、39、42A/242X
你個vision入面一樣有相應既部分,規模大家無分別
純粹係partition既方法唔同而已