hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) AlipayHK 易乘碼即將登陸全港巴士
開啟左側

[報刊新聞] AlipayHK 易乘碼即將登陸全港巴士

053h4 發表於 2020-12-16 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-12-16 15:21 | 顯示全部樓層
bombmanhk 發表於 2020-12-15 20:42
我淨係去超級市場啲自助付款機都已經有好多人嘟來嘟去都搞唔掂, 又要較光啲, 光度之類
我用信用卡都快過 ...

我淨係知道﹐alipay 係會自動較光個mon的﹐唔需要用家自己處理。

我又見到其他人用alipay支付﹐全部都暢順﹐唔見得有什麼慢的問題。

V7﹐我真係唔敢同你爭辯。
我就未用過﹐但係好多人都講係每次gen code都要連線server﹐個code夠鐘要重新gen﹐又要再連線server。
只要網絡有問題﹐就gen 唔到code﹐真係死得。
應該就係你所講﹐攪好耐都未完成交易的情況。

唔係要讚alipay﹐alipay這一方面真係做得好好多﹐佢係可以offline gen code的﹐包括乘車碼及平時用卡交易的qr code。

至於用於交通工具之上﹐真係睇用家 "人品" 啦。
硬係要上車才取手機開apps﹐咪等同磨袋黨一樣﹐都係黑人憎。

有準備的﹐最多只係初期未掌握個reader鏡頭及手機code的位置配合﹐令到時間長些少。
熟習左之後﹐就唔會花太多時間﹐可以同拍卡的時間相約。

053h4 發表於 2020-12-16 15:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2020-12-16 15:31 | 顯示全部樓層

bombmanhk 發表於 2020-12-15 20:40
先唔講係唔係大陸APP

根本冇$$ 嘅誘因好難叫人轉去用啲本身已經好方便嘅工具

係唔係大陸﹐真係無乜所謂。

前面我都講左﹐除非一直派福利﹐否則香港人又點會長期用。

成件事﹐根本唔係主力為香港人做多一種支付方法。
擺明係方便鄰國人支付車費啦。

好多人擔心大幅增加上客時間﹐我就一點都唔擔心。
個別遊客多的路線我唔敢講﹐但整體來講﹐用的人唔會多﹐影響真係好有限。
俗d講句﹐如果這班人又唔用八達通﹐上車才慢慢數散紙﹐仲花時間。

cx838 發表於 2020-12-16 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
內地只係深圳咁多人,因為佢唔駛增值,又可以享深圳通優惠。但其他城市,本地人一定用卡,有車費優惠。但內心支付寶,試過用他的碼,又坐唔到小巴喎。
053h4 發表於 2020-12-16 17:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Man@MFHK 發表於 2020-12-16 18:12 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-12-16 15:21
我淨係知道﹐alipay 係會自動較光個mon的﹐唔需要用家自己處理。

我又見到其他人用alipay支付﹐全部都暢 ...

唔覺得Ailpay好用過WeChat Pay。
以前經常出現Ailpay掃極都交易失敗搞到用唔到優惠券,反而WeChat Pay開到個QR code出黎就無試過失敗,講緊兩邊都係加同一張信用卡所以唔會係卡既問題。
WeChat Pay唯一輸蝕既係佢本身唔係專門既支付app,你要入去開個QR code出黎俾錢既時間點都耐過Ailpay。
Volvo B8L
Ohm 發表於 2020-12-16 18:42 | 顯示全部樓層
如果見到有人用,阻住後面上車,記得一定要大大力X佢阻住哂
cx838 發表於 2020-12-16 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-12-16 17:37
深圳係自己做的深圳通二維碼, 而唔係支付寶做
而正如你所講, 多唔多人用睇優惠, 好似銀聯閃付咁, 唔同城市 ...

深圳係用微信支付深圳通的。
HU6455 發表於 2020-12-16 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層

bombmanhk 發表於 2020-12-15 16:13
留名睇大把人上到車先慢慢開app 塞住個門口 / 或者搞來搞去都SCAN唔到
簡簡單單用八達通咪得囉, 硬係整啲 ...

如果用你邏輯,當年D司機會話:「簡簡單單用儲值飛咪得囉, 硬係整啲表面上好方便嘅野(八達通), 司機又要睇多樣亅,又或者「簡簡單單用銀仔咪得囉, 硬係整啲表面上好方便嘅野(八達通), 司機又要睇多樣亅