hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯馬綫全綫通車重組建議 (Part 9 - 取消11B[#59], 7/2更 ...
開啟左側

屯馬綫全綫通車重組建議 (Part 9 - 取消11B[#59], 7/2更新)

樓主| 2076 發表於 2021-2-3 19:15 | 顯示全部樓層

Part 5 - 慈雲山至土瓜灣流水路線重組
(3B/5C/5P(!)/5X(!)/11K/61X)->(5C/5P(!)/5X/11K/61X)

3B 慈雲山(中)<>紅磡(紅鷥道) $5.1
取消,由5C改經富山,及61X新增分段取代
減少8部用車 (-8)

5C 慈雲山(中)<>尖沙咀碼頭 $5.8
慈中>慈北>慈南>富山>鳳德>彩虹道>九龍城>土瓜灣下路>家維邨>紅磡站>尖東>尖沙咀碼頭
https://goo.gl/maps/uLcA8u6KU57XYYeq6
尖沙咀碼頭>尖東>紅磡站>家維邨>土瓜灣下路>九龍城>彩虹道>鳳德>富山>慈南>慈中>慈北>慈中
https://goo.gl/maps/voL13QGQfHmZ21jr5
因應3B取消服務、11K改經鳳凰新村及5X投入服務,改經富山及鳳德,不經紅磡灣
行車時間68分鐘,班次調整為繁忙時間8-9分鐘一班,非繁忙時間10分鐘一班,減少派車5部至22部 (-5)

5X 慈雲山(中)<>尖沙咀碼頭 $6.8
慈中>慈北>毓華街>鳳凰>彩虹道>尖東>尖沙咀碼頭
https://goo.gl/maps/Au8DxZPeWuh1U4H4A
https://goo.gl/maps/z5gP5WtGfZbttL1g7 (早上9時前由慈雲山開出之班次不經亞皆老街、公主道及漆咸道南,改經紅磡繞道並改停永安廣場)
尖沙咀碼頭>尖東>彩虹道>鳳凰>蒲崗村道>慈中>慈北>慈中
https://goo.gl/maps/ycFtXDFka2yXNizV7
全日特快來往尖沙咀,經鳳凰新邨,及往尖沙咀方向改經亞皆老街及公主道
行車時間45分鐘,班次為繁忙時間10分鐘一班,非繁忙時間15分鐘一班,派車9部 (+9)

5P 慈雲山(中)->何文田(愛民邨) $5.8 [繁忙時間服務]
慈中>慈北>彩虹道>九龍城>土瓜灣上路>何文田
https://goo.gl/maps/ZJEJkmsxVQ8MseyL8
配合5X改道及提供全日服務,5P縮減至上課日單向服務往何文田,以方便學生
用車由5C抽調,班次為0715、0730兩班

11K 紅磡(紅鷥道)<>竹園邨 (循環線) $5.8
紅磡灣>紅磡站>家維邨>土瓜灣下路>九龍城>東頭邨>竹園>鳳凰>彩虹道>九龍城>土瓜灣下路>家維邨>紅磡站>紅磡灣
https://goo.gl/maps/7fNttzVPdApXoNnSA
延長至紅鷥道,並更改為循環線,往紅磡不經東頭邨及樂富,改經鳳凰新邨及彩虹道,替代5C於鳳凰新邨之服務
行車時間110分鐘,班次為繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班,增加派車1部至8部 (+1)

61X 屯門市中心<>九龍城碼頭 $13.9
配合重組,增設由鑽石山站起之$5.1分段

附件A: 站位表
5C 慈雲山(中)<>尖沙咀碼頭 $5.8
1. 慈雲山(中)巴士總站 $5.8
2. 正暉樓
3. 正康樓
4. 德愛中學
5. 慈雲山(南)總站
6. 保良局第一張永慶中學
7. 鑽石山火葬場
8. 富山邨
9. 斧山道運動場
10. 志蓮淨苑
11. 龍蟠苑
12. 黃大仙警署
13. 彩虹道遊樂場
14. 新蒲崗寧遠街
15. 宋皇臺公園
16. 宋皇臺道
17. 北帝街
18. 香港盲人輔導會
19. 翔龍灣
20. 貴州街
21. 落山道
22. 鴻福街
23. 紅磡庇利街
24. 紅磡民裕街
25. 寶其利街
26. 機利士南路
27. 紅磡站
28. 香港歷史博物館
29. 香港科學館
30. 尖沙咀麼地道
31. 尖東站
32. 尖沙咀碼頭
1. 尖沙咀碼頭 $5.8
2. 尖東站
3. 尖沙咀麼地道
4. 加連威老道
5. 香港理工大學
6. 紅磡站
7. 機利士南路
8. 紅磡家維邨
9. 北拱街
10. 石塘街
11. 浙江街
12. 上鄉道
13. 中華煤氣公司
14. 欣榮花園
15. 馬頭角道
16. 亞皆老街球場
17. 富豪東方酒店
18. 王仲銘中學 $5.1
19. 泰東樓
20. 黃大仙警署
21. 鳳德商場
22. 志蓮淨苑
23. 真鐸學校
24. 宏景花園
25. 蒲崗村道學校村
26. 慈雲山(南)總站
27. 德愛中學
28. 慈民邨
29. 慈安苑
30. 正暉樓
31. 慈雲山(中)巴士總站

5X 慈雲山(中)<>尖沙咀碼頭 $6.8
1. 慈雲山(中)巴士總站 $6.8
2. 正暉樓
3. 正康樓
4. 德愛中學
5. 貫華里
6. 樂滿樓
7. 崇華街
8. 金鳳街休憩處
9. 美德樓
10. 黃大仙警署
11. 彩虹道遊樂場
12. 新蒲崗寧遠街
13. 香港理工大學 (!)
14. 香港科學館 (!)
15. 尖沙咀麼地道 (!)
@. 永安廣場
16. 尖東站
17. 尖沙咀碼頭
1. 尖沙咀碼頭 $6.8
2. 尖東站
3. 尖沙咀麼地道
4. 加連威老道
5. 香港科學館
6. 香港理工大學
7. 紅磡山谷道
8. 王仲銘中學 $5.1
9. 泰東樓
10. 黃大仙警署
11. 富祐大廈
12. 蒲慈里
13. 蒲蘅里
14. 德愛中學
15. 慈民邨
16. 慈安苑
17. 正暉樓
18. 慈雲山(中)巴士總站
5P 慈雲山(中)->何文田(愛民邨) $5.8 [繁忙時間服務]
1. 慈雲山(中)巴士總站 $5.8
2. 正暉樓
3. 正康樓
4. 德愛中學
5. 黃大仙警署
6. 彩虹道遊樂場
7. 新蒲崗寧遠街
8. 宋皇臺公園
9. 宋皇臺道
10. 馬坑涌道
11. 土瓜灣街市
12. 浙江街遊樂場
13. 新柳街
14. 紅磡平治街
15. 信用街
16. 何文田站
17. 迦密中學
18. 何文田(愛民邨)
11K 紅磡(紅鷥道)<>竹園邨 (循環線) $5.8
1. 紅磡(紅鸞道)巴士總站 $5.8
2. 紅磡南道 $5.1
3. 紅磡站
4. 機利士南路
5. 紅磡家維邨
6. 北拱街
7. 石塘街
8. 浙江街
9. 上鄉道
10. 中華煤氣公司
11. 欣榮花園
12. 香港家庭計劃指導會
13. 亞皆老街球場
14. 侯王道
15. 衙前圍道
16. 賈炳達道
17. 九龍寨城公園
18. 美東樓
19. 摩士露天劇場
20. 康強苑
21. 宏業樓
22. 天宏苑
23. 天虹小學
24. 竹園邨總站
25. 雅竹街 $5.8
26. 鳴鳳街
27. 美德樓
28. 黃大仙警署
29. 彩虹道遊樂場
30. 新蒲崗寧遠街
31. 宋皇臺公園
32. 宋皇臺道
33. 北帝街
34. 香港盲人輔導會
35. 翔龍灣
36. 貴州街
37. 落山道
38. 鴻福街
39. 紅磡庇利街
40. 紅磡民裕街
41. 寶其利街
42. 機利士南路
43. 紅磡站
44. 紅荔道
45. 紅磡(紅鸞道)巴士總站

附件B: 巴士轉乘優惠
首程次程路段轉乘地點合共車費備註
5C (往尖沙咀碼頭)  11K (往紅磡紅鷥道)富山 至 紅磡灣宋皇臺公園$5.8
11K (往竹園邨)5C (往慈雲山中)紅磡灣 至 富山亞皆老街球場$5.1-$5.8
2F (往長沙灣)  11K (往紅磡紅鷥道)鳳凰新村 至 土瓜灣美德樓$5.8
5C (往慈雲山中)5X (往慈雲山中)土瓜灣 至 蒲崗村道王仲銘中學$5.8

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-2-3 19:53 | 顯示全部樓層

Part 6 - 啟德及黃埔服務重組
(5/5A/5D/8A/8P/85X/108)->(5/5D/8P/85X/108)

5 富山<>尖沙咀 (循環線) $5.8
富山>彩虹>四美街>土瓜灣上路>海逸>尖沙咀碼頭>尖東>四美街>彩虹>富山
https://goo.gl/maps/7y8bF8rYQ2aXrU1g7
全日提速,馬頭圍道有限度停站,增設海逸豪園$4.3分段,以取代8P於海逸豪園之服務
行車時間90分鐘,班次為繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班,減少派車8部至6部 (-8)

5A 啟德(啟晴邨)<>尖沙咀碼頭 $4.3
取消,由港鐵、5、5D、28、107、108、608替代
減少5部用車 (-5)

5D 德福花園<>尖沙咀碼頭 $5.8
德福>麗晶>啟德>九龍城>土瓜灣上路>家維邨>黃埔>尖沙咀碼頭
https://goo.gl/maps/wWWGECr5XrSFzj1X7
尖沙咀碼頭>黃埔>紅磡邨>土瓜灣下路>啟德>麗晶>德福
https://goo.gl/maps/P4SQuibV4dqWGbVL8
經紅磡繞道延長至尖沙咀碼頭,往尖沙咀方向於土瓜灣段改經上路,並取代8P於黃埔花園之服務
行車時間50/40分鐘,加密班次至繁忙時間1512分鐘一班,非繁忙時間2015分鐘一班,派車67部 (+23)

8A 黃埔花園<>尖沙咀 (循環線) $4.3
取消,由5C、8P、115取代
所有用車撥往8P

8P 海逸豪園<>尖沙咀 (循環線) $4.3
海逸>黃埔>紅磡灣>紅磡站>尖東>尖沙咀碼頭>黃埔>海逸
https://goo.gl/maps/N7bQR8NeLUHDdCNM9
去程沿8A路線往尖沙咀,回程沿8P路線往海逸豪園
行車時間45分鐘,班次為15分鐘一班,減少派車3部至4部 (-3)

108 啟業<>寶馬山 $10.8
配合重組,增設由山谷道起之$4.3分段

85X 馬鞍山市中心<>紅磡(紅鷥道) $8.6
配合重組,增設由譽港灣起之$5.8分段

附件A: 站位表
5 富山<>尖沙咀 (循環線) $5.8
1. 富山總站 $5.8
2. 富山邨 $5.1
3. 斧山道運動場
4. 彩虹
5. 新蒲崗四美街
6. 馬坑涌道
7. 土瓜灣街市
8. 海逸豪園 $4.3
9. 永安廣場 $5.8
10. 尖東站
11. 尖沙咀碼頭
12. 尖東站
13. 尖沙咀麼地道
14. 加連威老道
15. 香港科學館
16. 香港理工大學
17. 紅磡山谷道
18. 景泰街 $5.1
19. 新蒲崗四美街
20. 碧海樓
21. 彩虹
22. 真鐸學校
23. 宏景花園
24. 富山總站
5D 德福花園<>尖沙咀碼頭 $5.8
1. 德福花園總站 $5.8
2. 九龍灣運動場
3. 麗晶花園18座
4. 麗晶花園13座
5. 麗晶商場
6. 宏天廣場
7. 啟德(德朗邨)
8. 沐虹街 $4.3
9. 譽.港灣
10. 宋皇臺公園
11. 宋皇臺道
12. 馬坑涌道
13. 土瓜灣街市
14. 鴻福街
15. 紅磡庇利街
16. 紅磡民裕街
17. 德民街
18. 黃埔花園總站
19. 永安廣場
20. 尖東站
21. 尖沙咀碼頭
1. 尖沙咀碼頭 $5.8
2. 尖東站
3. 永安廣場
4. 紅磡民泰街
5. 紅磡邨
6. 鶴園東街
7. 崇潔街
8. 石塘街
9. 浙江街
10. 上鄉道
11. 美華工業中心
12. 宏天廣場
13. 啟禮道
14. 麗晶商場
15. 啟德(啟晴邨)
16. 麗晶花園第8座
17. 啟業邨
18. 九龍灣運動場
19. 德福花園總站

8P 海逸豪園<>尖沙咀 (循環線) $4.3
1. 海逸豪園 $4.3
2. 黃埔花園總站
3. 紅樂道
4. 紅磡南道
5. 紅磡站
6. 香港歷史博物館
7. 香港科學館
8. 尖沙咀麼地道
9. 香港文化中心
10. 尖沙咀碼頭
11. 尖東站
12. 永安廣場
13. 紅磡民泰街
14. 海逸豪園

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 你條5D同我心目中嘅有足八成似!.

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-2-3 20:45 | 顯示全部樓層

兩個P仔問題。

5P根本就好客過5X,同時更加容易做低埋5同5A,睇而家班次都可知一二,又唔係極慢,上路又keep到條正常出尖沙咀線而唔使落紅磡,走去升5X而留5P,仲要改上何文田...少少費解
(當然我唔反對有條5B由慈雲山/彩虹道上何文田,但另一方面係咪應該跟17行天光道instead of行漆咸道北陪塞?)

8P嗰度,唔知師兄你係同黃埔有仇定唔識黃埔交通,但黃埔海逸一定唔會接受比你咁改8P,即使你有5/5D去塞都唔得,一定即時比人鬧到飛起+打回頭。
四個字先有一班直出碼頭係無可能會過到居民/區會,8P行漆咸道南出尖碼又係無可能過到居民/區會。
你話行漆咸道南嘅係疏嘅5D就冇問題,反正新5D班次同而家8A一樣;想二合一、交車嘅簡簡單單將8P用四車全日開12-15都冇問題,肯開密8P斬8A直頭lur飯應添,但8P走線上冇妥協空間,呢個係基本操作。
8P同12A作為黃埔兩條僅有啱使嘅線,比人鬧大帝都應該唔會比呢兩條線大執大佬,班次靚又快,點會肯比人改呢...

另外,與其行浙江街,5仔行庇利街似乎會順啲。

紅磡人。
boco1211 發表於 2021-2-3 21:08 | 顯示全部樓層

完全唔明 part 5, part 6個重組想點,希望有解畫

11K下路返鳳凰新村兜到傻,原本5C密車變兜路疏車

上路去尖沙咀無啦啦冇咗架正正常常嘅車,5又要無啦啦兜出去海逸先出碼頭再返尖東漆咸道,Poly出面塞車就話避塞車啫,唔塞車嘅兜到傻,仲要搵笨; 上路有啲位真係唔近地鐵架,同埋唔係個個都想搭地鐵

5P/5X嗰度,做5P全日好過啦,上路有地鐵都好,點都有客會照搭巴士,兼且上路唔慢

Poly塞車嘅,轉落紅隧轉上紅磡站平台兜個圈落返漆咸道都可以係個選擇,轉落紅隧有巴士專線打到尖,唔塞車又可以行返平時條路,無謂兜出紅磡海逸又食燈觀感又差

同埋行東九龍走廊飛上路無意義,好多時都會衰塞車搞到快唔得幾多甚至慢咗,行上路唔算多站,唔慢得幾多
 樓主| 2076 發表於 2021-2-3 21:53 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-3 20:45
兩個P仔問題。

5P根本就好客過5X,同時更加容易做低埋5同5A,睇而家班次都可知一二,又唔係極慢,上路又ke ...

5P唔係慢,但唔係快,如果5P加停鳳凰新村,再加上路塞紅隧口,其實慈雲山居民咪又係會37M轉MTR,加上5P比5X回車慢,用同樣的車數係做唔到10-15分鐘一班。加上$5.8同$6.8的分別,考慮到九巴的利益,最後揀左升5X。(當然,慈雲山想的話,5X改慢,慈中>慈北>毓華街>鳳凰新村>彩虹道>上路停站>尖東>尖碼,咁樣全日,再變15-20分鐘一班,亦都唔係冇得傾的)
5X走線的速度同觀感,應該係可以將慈雲山<>尖沙咀的客都搶回來。

5P據我所知,返學客的比例不少,改上何文田只係想食多少少返學客,尖沙咀客交晒比5X做。

至於8P的問題,海逸有5仔做,雖然變左20分鐘一班,但唔駛再入黃埔總站,車程快左,其實係有著數的。當然,5仔加1-2部車,甚至2蛇轉2正,其實係做到全日12-15分鐘一班。
黃埔出尖沙咀,用5D做。同5仔一樣,加1-2部車,或者蛇轉正,都係做到全日12-15分鐘一班。加上,唔好唔記得,碼頭返黃埔,係多左一架5D,尖碼開車係5D+8P兩飛返黃埔的。黃埔在重組唔係冇著數。
8P其實改漆南出碼頭,本質上係8A去程+8P回程咁做。你可以當去程做番8A駁紅磡站(加左海逸),回程做原本的8P服務黃埔同海逸。
換言之,係往尖碼方向拆線,做兩條一站直出永安廣場的快線 (分別用5同5D的尾段去做),往黃埔/海逸維持不變。因為現時的問題係,8A同8P的載客率真係唔理想,利用5同5D的末段車廂空間,富山+海逸填滿部5號,啟德+黃埔填滿部5D,在資源運用上,係合理好多,亦都沒有收費問題。

5號我唔太清楚行浙江街定庇利街快啲,冇乜實戰比較過,但的士多數行浙江街出多。不過我都好奇,8A呢條線的存在意義係乜......

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-2-3 22:06 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-2-3 21:08
完全唔明 part 5, part 6個重組想點,希望有解畫

11K下路返鳳凰新村兜到傻,原本5C密車變兜路疏車

感謝回覆。我的重組係考慮到下路上鳳凰新村有E23,上路上富山有116,上路去啟德有108,啟德去下路有608的前提下,想減少路線重疊。
下路返鳳凰新村,佢地多左5X快車,慢車減速也未算不合理,加上仍然保留直達服務。而且,半條下路仲有E23呢個選擇去鳳凰新村,所以我才考慮抽走5C去富山,善用E23的運載能力。11K停正鳴鳳街,站位係好過富佑大廈的。還有,11K只係收$5.1,事實上係減速減價。

上路去尖沙咀,多左條鐵喺地底......5仔入海逸善用車廂空間之餘,車程亦加快左。上路去尖東漆咸道一帶,個人認為不需要巴士服務,地底條屯馬綫幫到你。我寧願擺資源去做好尖沙咀碼頭呢個唔近鐵的位。
分析一下上路5號的站位,係得新柳街叫做唔近鐵,但呢個站旁邊的機利士路郵政局其實係有28行5號條路去尖沙咀碼頭。
上路真係想保巴士去尖沙咀的,馬坑涌道同土瓜灣街市仲有5,新柳街平治街有28,加上想去彌敦道的話,仲有26。其實服務係足夠的,尤其26在屯馬線通車後,會係上路流水主力。所以我認為上路連5P都唔需要。前半段用5,後半段用28,去彌敦道用26,服務已經合理地好。

poly塞車個人認為解決方法係紅繞,正如紅土人飛的,都係揀紅繞走多。任何巴士線塞落去poly度,只會比人一種慢的感覺。與屯馬綫競爭,觀感很重要,尤其紅土居民都忍受poly塞車多年。

至於行東九龍走廊的意義,事實上係想5仔加價全部客都收$5.8。唔飛橋冇取消分段的理由。加上飛橋其實在日間大部分時間都快到5分鐘左右,配合埋飛九龍城天橋,唔入彩虹道,5號回車返富山已經係最快速度。始終,可以的話,用最少資源服務富山同彩虹會比較理想。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-2-3 22:28 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-3 21:53
5P唔係慢,但唔係快,如果5P加停鳳凰新村,再加上路塞紅隧口,其實慈雲山居民咪又係會37M轉MTR,加上5P比 ...

!連8P載客率都唔理想咁嘅說話都講得出,想問下師兄有冇入過黃埔,定係你喺厹做而覺得啲數字唔靚...
本身師兄你一向啲建議都唔太差,但8A/P呢個企喺黃埔角度真係唔掂...
8P而家非繁開15,每班車到三十人出/入,繁時7/80人,紅日都有6、70人。
我前排下晝五點零上8P,講緊未開始放工時間都車緊48(尖碼27,尖東9,永安12)人返去,再晏啲真係試過上層都坐滿...(講緊疫情前)
當然,你可以嫌少,換長單就會好睇好多,但係客就真係得咁多,搭鐵黃埔去尖沙咀同8A/P target嘅客源唔同嘅...
以前6X都會繁時/紅日開車鏈啦,係轉鐵客變0先執咋嘛,黃埔直出尖碼一樣有市場。黃埔總站唔耗時好多,反而係客倉,海逸直出?條線可以諗定搵邊間綠小嚟做。你攞5入去,一出一入兜走彩虹道客,又淨係上得小貓三兩隻。一條半直出直入?對唔住,黃埔又真係食唔起,與其同長線加車,靠8P回車快做多幾水會好過同5/D鬥,除非你想陰埋8P
四個字一班直出(5/D)+三個字經漆咸道(8P)?好遺憾,企喺黃埔角度真係唔多吸引。係絕對嘅資源錯配,多啲需求嘅開疏,少嘅開密。
三個字一班直出(8P)+四個字經漆咸道(5D)?咁就同而家一樣,絕對有得傾,應該都幾順攤咁過到居民/區議員。
況且,你5/D開本身開20,都唔預有超多需求架啦,加密變12-15每班車咪又係吉吉地,攞額外2-4車嚟serve黃埔...咁不如簡簡單單唔郁8P,5仔直頭紅磡道飛過,雙向停站,攞5D行漆咸道南咪算囉...
黃埔實lur飯應,去漆咸道南又慢又接近0需求,唔係啱啱送車尾都唔會想搭,三個字一班盞運凳,大佬三個字我行/26(海逸專用)都到紅火啦,等條8P把鬼咩...
你話叫兩飛?而家都係,8A入埋樓下添,唔駛民泰街行返去,幾好呀...
5D行漆咸道南,即係入得返黃埔,照做到8A唔想行嘅客,同而家一樣執到啲12A雞(主要係唔想兜紅磡灣/家維),每位收多七毫,量唔多,但係唔入黃埔就連呢啲都無...(係,有唔少人唔會想由民泰街行返入黃埔,所以有時8A客量都企得幾衡,除非嗰條線黃埔係冇嘅,例如11X(我知你想點改,講緊而家嘅情況))

一句講晒,除非你係想黃埔遲早冇晒8A/P,硬食$5.8,如果唔係你咁改8P,喺黃埔海逸角度,係200%嘅自殺,仲勁過改41行九龍塘嗰條友。
嗰個我已經頂唔順,呢個更加係搏比人_
利申:黃埔人,由細搭8A/P搭到大,見證著由AM一路去到JC570、KD1456呢批ADS/ATS,再嚟到而家啲MP、MT頭AVBE,你可以話我有少少情意結嘅,但差唔多日日搭開,我又覺得8P冇乜載客量問題,8A就真係江河日下啦...

紅磡人。
xdxd 發表於 2021-2-3 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-3 21:53
5P唔係慢,但唔係快,如果5P加停鳳凰新村,再加上路塞紅隧口,其實慈雲山居民咪又係會37M轉MTR,加上5P比5 ...

覆埋其他嘢先。

5P/X都大致上明解,係5P如果真係想上何文田嘅不妨跟17咁行。(超級FF就係攞5P同241X直通運轉)

5號呢,淅江街就窄,加上26號堆車海而會塞塞哋,行馬頭圍道轉庇利街一嚟做埋地鐵站口,同時又啱巴士行。

8A以前就行勻紅磡、尖沙咀、佐敦嘅,係大幅縮短咗,而家咪做下紅磡灣、漆咸道南咁囉,好過8仔少少嘅…

題外話:多謝你咁有心慢慢打,砌樣咁嘅重組建議,作為居民就唯有喺一啲受影響嘅線度比少少自己嘅觀察或者意見咁
 樓主| 2076 發表於 2021-2-3 23:17 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-3 22:28
!連8P載客率都唔理想咁嘅說話都講得出,想問下師兄有冇入過黃埔,定係你喺厹做而覺得啲數字唔靚...
本身 ...

我自己都成日在尖沙咀碼頭等234X去荃灣,隔離就係8A/8P的站位。有可能係我在尖沙咀碼頭的時段與居民出入時段有分別而觀察到8P通常只得20人內在尖沙咀碼頭上車。繁忙時間8P的特別班次我建議係會維持返的。只係非繁變做5/5D出尖碼20分鐘一班的問題。(回程係冇變的)如果8A係可以唔駛補償咁殺的話,其實就唔駛郁8P,只需取消8A交車,但現實上,海逸同黃埔都有去尖東的需求,加上小巴去紅磡站都唔太夠載,紅磡灣又要車,直接取消8A都難過區議會。5D行上紅磡站平台落漆咸道南的方案,很可惜,對啟德居民來說,對比現時的5A,係慢太多,過到黃埔,但過唔到啟德,變相走線方面基本上係冇乜改變的空間。始終,這個5/5D/8P的組合,覆蓋面上係比起現時冇減過,但其實每區車程都快左/密左車。
也許,在6同6X取消後,8P的客量係有上升的,而令觀察有偏差。
反而我對5D開20分鐘一班的客量係幾樂觀,20分鐘一班係最保守班次,最後唔夠載絕對可以加番去15分鐘一班。最後如果5D係夠客做15分鐘一班的話,對啟德、黃埔居民來說,係雙贏方案,黃埔去下路(同上路返黃埔)同未來啟德新區有密少少的車,唔駛再捱現時又慢又疏的5D,啟德又有一條15分鐘一班落尖沙咀。
新5D做緊的客係 尖碼<>黃埔<>紅土<>啟德 ,加上來回都提速,其實係有機會集合到原本5A/5D/8P的大部分客,開20分鐘係有點保守。
相反地,5我係諗住頹做,回程差唔多係當私牌算數,反正上路返富山有116,下路返富山又有5C,估計開20分鐘一班係差唔多。(題外話,5仔我係飛走彩虹道加快回車的,事實上,新5仔行車時間唔會長過8A好多)
問題就係,如果最後黃埔的5D係開15分鐘一班,海逸的5係開20分鐘一班,其實居民意見又如何?
要知道,海逸原本係得8P 15分鐘一班,宜家有5開20分鐘一班,加上新8P的15分鐘一班,班次係多左 (但資源係有錯配的,因為新8P回程一定要開返15),再加上5唔駛入黃埔總站,海逸直飛永安廣場,屋企又可以睇ETA,或者係接受到的。
換言之,如果最後5D我加1部車開繁時12,非繁15,加上8P,在黃埔的角度應該可以接受? 呢度加番1部車,其實5/5A/5D/8A/8P呢組都cut到13部車,足夠交數有突。
即係
5 繁時15, 非繁20
5D 繁時12, 非繁15
8P 大部分時間15,上繁設特班,下繁12
對黃埔/海逸居民來說,又有沒有大問題?
抗議962B重組
還我962全日服務
boco1211 發表於 2021-2-3 23:41 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-3 22:06
感謝回覆。我的重組係考慮到下路上鳳凰新村有E23,上路上富山有116,上路去啟德有108,啟德去下路有608的 ...

E23基本上係無行到下路,佢行黃埔、鶴園上上路

我自己覺得無謂將11K拉落慈雲山果邊搞,始終看似有關係但又好似好無關係,甚至可以唔掂11K,佢維持返而家咁加BBI去頂走21仲好(我唔知你搞唔搞21)

好耐之前有版友出post提議3B變5B拉落尖沙咀碼頭,同5C聯合班次,我自己有諗過,其實可以玩,5B+5C做返而家5C嘅班次,大約2班5C 1班5B,用車大概係而家5C咁多,變相好似維持3B但同時cut咗車

我再諗多少少,5+5B+5C+5P四條全日,5P過咗繁忙時間加停鳳凰新村,5大減班,兜鳳德唔停彩虹邨(比28做埋去),5+5P大約各自20,聯合10分鐘一架,28又減少少,3B變5B果度cut咗車應該夠比5+5P全日,甚至有剩。但尖沙咀去上下路服務又維持到,保持到競爭力去同條鐵鬥,慈雲山去尖沙咀有行上路車快唔少,唯獨係富山少咗車去尖沙咀,可能用2F嗰啲去補償佢哋

紅磡黃埔海逸唔建議掂,雖然你改完之後technically無少到,但無咗總站車同埋牽涉多一區會更加複雜咗,同埋屯馬線對8A/P呢組線影響唔大

5D我會直接判佢死刑,108拉去德福,加回贈式BBI轉下路車,而佢依家咁差直接死唔難