hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022 沙田RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-2022 沙田RPP

Fong_2132 發表於 2021-3-16 12:24 | 顯示全部樓層

集中d客上286C都係一件好事,
如果做到非繁15一班車就更吸引
而家86C真係太慢, 個站放正黃金門口都冇用
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-16 12:41 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-3-15 16:02
但石門重要性我覺得係高過威院......

286C拉上去白田,其實都係得物無所用,286C去到荔枝角站,86C已經 ...

石門得兩味
威院一城有偏向非繁既需求
有心做既石門同火炭串埋做條通勤線都仲得

當然286C對石硤尾一定係慢
但老問題係為左馬鞍山<>石硤尾
留多一條線又其實係唔係咁有需要呢?

我唔太同意兩區要拆得咁開睇
某程度上拆散晒堆線對大家都無著數
長沙灣主力兩味
深水埗同內街連埋石硤尾主力非繁同逆向
兩者其實無咩衝突
連埋有青沙情況下非繁想特快出入長沙灣可以揀轉車

用286C咁講
當初肯86X全日夾286C兩味
就唔使好似而家南昌街唔上唔落
兼且一條線全日就得(當然要配合86都要做重組)

實際上南昌街/青山道/元洲街雖然偏慢
但本身86系更大問題在於新界段問題
拆九龍段只不過係老九藥石亂投兼為求加價既手段
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2021-3-16 14:20 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-16 12:41
石門得兩味
威院一城有偏向非繁既需求
有心做既石門同火炭串埋做條通勤線都仲得

問題在於新界段有眾多錯綜複雜的收費問題,減價重組在現今九巴口味來講是不太可能發生。相反,推線上青沙收附加費兼擴展轉乘網絡,先令九巴有誘因推動重組。所以重組計劃若不顧及九巴及運輸署的想法,注定令計劃流於紙上空談。
九龍段元州街以及青山道的問題,實際上會係比你想像中更為嚴重。86 美孚-澤安 的行車時間,大約平均需要30-35分鐘,路況惡劣時更有可能需要40分鐘以上。對比286X 南昌邨-饒宗頤,只需15-20分鐘,加上擠塞問題並不算嚴重。
換言之,286X走線一轉在深長荔的時間,只係86的1/4。就算要擺雙向總站,286C走線一轉在深長荔時間也只是86的1/2。

另外我亦認為286X/286C走線 (長沙灣道+欽州街) 對沙田區居民來說更為有用。一來荔枝角站工商業區已日漸成熟,非繁亦有一定需求(D2 Place),繁時更加係客倉。二來欽州街近鴨寮街、北河街街市、西九龍中心,72/86/86A的青山道/元州街走線,其實對這些乘客來說不甚方便,惟獨是86C走線才能食盡深水埗客,但行車時間極不理想,汝州街、南昌街北行均是擠塞黑點。所以我便提倡 286X走線 + 86C 縮去蘇屋,兩線互相配合,不但能為蘇屋新公屋居民提供方便 (蘇屋離長沙灣站其實完全不近,有沙田路線停正總站,係十分吸引),亦令分工更為明顯。而亦因286X走線節省大量行車時間,能夠支持到九巴分開服務對象,令拆線更有效益。另外有一點是十分重要,就是蘇屋、石硤尾、白田、澤安的居民,到底有多少需要要去晒成個沙田區的地點? 錦英山、黃泥頭、沙乙博呢堆地點,係咪真係有需求要區區直達? 對深水埗區居民來說,沙田區內去到 大圍、沙市、石門、第一城、馬市,班次保住15分鐘一班,點都理想過分散4條路線,每條30分鐘一班。現時的巴士路線安排,先至係有拆得太散的問題。九巴仲諗住再拆多條286......
抗議962B重組
還我962全日服務
js904 發表於 2021-3-16 14:31 | 顯示全部樓層

其實 86 最好賺果兩段, 就係沙田市中心來回黃泥頭流水執 80K/83K/89X 果批客, 如果斬咗禾輋之後果段, 冇晒班次互補變相趕埋班客去坐小巴/鐵, 到時就幾條線一齊攬炒
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-16 15:15 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-3-16 14:20
問題在於新界段有眾多錯綜複雜的收費問題,減價重組在現今九巴口味來講是不太可能發生。相反,推線上青沙 ...

errr我冇話要做減價重組再講成日提出一D無點快過但照唔少價既重組
亦唔輕易下下落唔到地
再講如果真係想做大青沙轉乘
區區都落晒深水埗長沙灣既仲有幾多人肯轉車

當然大街行車時間一定短D
夠究咩線係內街咩線行外街
行邊段內外街等等係配搭上既技巧
但有一點我想補充既係
沙田區既居民係唔係真係唔去內街先?
而又其實長沙灣道班客其實係返入內街

行內街最大問題覺得慢既就係長沙灣
相反係蘇屋已經可接受範圍
而家so call 行青沙全日拆線其實就為左長沙灣班客
但深水埗同石硤尾又甩唔晒
變左兩條全日線係到遊

就算係老九既營運角度
當初夠究一條全日86X好做
定86C+286C好做?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tszhinchan3 發表於 2021-3-16 15:22 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-16 15:15
errr我冇話要做減價重組再講成日提出一D無點快過但照唔少價既重組
亦唔輕易下下落唔到地
再講如果真係想 ...

其實當初86C應該學85X咁同86X對調時間開,而86X就經亞公角街,第一城上隧道。86C改上下繁單向
不過一直唔明點解86P到取消一刻都唔肯行77區?

當初因為86C拉去利安,恆安開86P做補償同86C非繁入恆安可以理解,但點解當初77區發展初期未有馬鐵,86P都冇計劃行77區?

Fong_2132 發表於 2021-3-16 15:30 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-3-16 14:20
問題在於新界段有眾多錯綜複雜的收費問題,減價重組在現今九巴口味來講是不太可能發生。相反,推線上青沙 ...

86C最大問題係歌和老街同要經大涌橋路, 長沙灣到馬鞍山真係非常慢成條線只係由濱景到深水埗一段叫有d人搭, 相比之下, 86A年入沙田唔使行長沙灣道, 對入沙田的人來說快好多, 但衰班次疏,又係冇人搭
我覺得應取消86A, 86C縮去石門同經返大圍  

0q9w8e 發表於 2021-3-16 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-3-16 15:22
其實當初86C應該學85X咁同86X對調時間開,而86X就經亞公角街,第一城上隧道。86C改上下繁單向
不過一直唔 ...

86C減班富豪都嘈到拆天
會俾你變兩味?
2076 發表於 2021-3-16 19:23 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-3-16 14:31
其實 86 最好賺果兩段, 就係沙田市中心來回黃泥頭流水執 80K/83K/89X 果批客, 如果斬咗禾輋之後果段, 冇晒 ...

所以我唔明點解九巴建議286,會田心開始直掃大涌橋路去第一城番黃泥頭。

明明收9.9,可以青沙之後,停沙市、再經富豪、第一城去黃泥頭,分走晒72、86堆沙市客,方便未來縮86去蘇屋。
反正280X<>286X都不甚吸引,280X又因為穗禾問題加唔到班,又因為穗禾反對做唔到駿洋邨,倒不如靠286幫手。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2021-3-16 19:45 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-16 15:15
亦唔輕易下下落唔到地
再講如果真係想 ...

咁睇,我覺得287X地區係唔應該有線落去深長荔,條86A陰到幾乾就得幾乾,推人上青沙轉車好過。火炭對280X<>286X沒有甚麼反應,如果做到深長荔青沙車再密多少少,應該會好啲。
286X有六美,287X有水泉澳,280X有火炭,286有廣黃,係286C好尷尬,唔太需要靠青沙轉車。

所以轉落深長荔的客有水泉澳同火炭。問題係本身86/86A/86C都覆蓋晒成個沙田區咁滯,本身都冇乜人會轉車啦。沙田區居民當然會去內街,但兩邊的內街都會去,行青山道偏向左住宅區一邊的內街,對比行長沙灣道係冇咁理想。九巴連86拆286都拎到上枱,係唔係應該諗清楚有冇更好的計劃可以做到? 尤其是286長沙灣開經青山道轉出海皮的走線,點睇都係奇奇怪怪。

286C某程度上係設計失誤,但馬鞍山去青沙的確係要停濱景一城,286C沒有甚麼提速空間。當年如果用86X做馬鞍山,今時今日加番條286,縮短86去石門,斬走86C,成個網絡的效率係高過卡住286C唔上唔落,但86X本身係現成路線,收緊8.9,九巴沒有誘因搞佢。馬鞍山青沙線其實理應係用87D/81C拆走尖沙咀段去做較為合理。但在2021年的現在,開左286C全日,變相就要圍繞佢去做重組。

另外關於馬鞍山去深水埗的路線問題,286C沒有循環包袱,其實可以考慮往馬鞍山改行元州街 (雖然好塞車,但停得近黃金,可以斬到86C就有用),往深旺道改行南昌街、海檀街 (補返86C位),加到15分鐘一班,配合286補返富豪空位,其實就應該可以斬86C。
抗議962B重組
還我962全日服務