hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵八達通車費8折優惠月底屆滿對巴士客量影響 ...
開啟左側

[報刊新聞] 港鐵八達通車費8折優惠月底屆滿對巴士客量影響

cky 發表於 2021-3-12 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-3-12 14:17
咁我點解唔選擇遲啲出門搭港鐵?你估巴士包有位架?要做沙甸魚我寧願企港鐵穩定好多 ...

肯搭鐵,通常預咗企,反而少怨氣
搭巴士,都唔好話飛站上唔到

回帶番 11X 事件
少咗位揀嚟坐都變成了情變的擔憂
怨念咁重
久而久之
負能量仲大過企成程

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
teddybus + 5 英雄所見略同

查看全部評分

miklcct 發表於 2021-3-12 18:17 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-3-12 17:27
呢啲諗法係唔識數學嘅低iq人士諗法。
明明可以600一個月搭 以為搭700蚊拎多啲補貼就著數左既 咪蠢囉
或者 ...

我個個月搭接近$1000車,但係一樣無買月票,因為係九城新龍嶼小混搭。入面淨計九巴嘅話通常都係600以下,好難上到780。
九巴月票其實根本用途唔大,因為用唔到喺九巴以外嘅路線,而有唔少地方嘅九巴服務不足,無直接路線前往,或者班次相當疏落。

例如我住屯門,一星期7日之中去一轉青衣、兩轉青衣後太子、一轉馬鞍山、一轉淺水灣後大口環、一轉長沙。用正常搭法嘅話,

一轉青衣,來回68A,$20.9九巴
兩轉青衣後太子,68A+41A+58X,$31.4九巴*2=$62.8九巴
一轉馬鞍山,來回263+40X,$31.6九巴
一轉淺水灣後大口環,960+6X+73+58+971+960,$36九巴+$27.3其它
一轉長沙,來回E33+11,$41.8其它
總計$151.3九巴+$69.1其它
咁30日總計,$648.4九巴+$296.1其它。

所以九巴月票嘅受眾只係極少數,日日去兩個地方,重要屯門去到馬鞍山咁遠,屯門去到淺水灣咁遠,都係唔夠數。因為九巴服務覆蓋有限,唔少地方都一定需要搭其它交通工具先可以到達,我上面已經係盡量有九巴搭九巴嘅搭法都係唔夠數。大家可以諗下,普遍市民有幾多個會好似上面我咁搭咁多長途車先?!

好啦,唔用九巴月票,以上有部分車程可以選擇保鐵。例如青衣去太子嗰程,而家唔使諗一定直接上鐵,去馬鞍山視乎屯門邊度出發,亦可以考慮44A轉東鐵轉807A,重有過海嗰程,如果近西鐵站嘅話最後嗰程可以唔搭960而搭鐵都得。

九巴服務不嬲都垃圾,係唔能夠依賴嘅。所以都係唔買月票好過買。
進智公交
miklcct 發表於 2021-3-12 18:21 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-3-12 17:39
有啲巴迷成日迷思巴士有位坐
放工時成日要企又唔講

巴士嘅主要優點係停站少、轉車方便同埋就腳(唔使上落),缺點係班次疏、要逐程計錢 vs 鐵路轉車唔使再重新計費、頂閘會飛站 vs 鐵路幾爆都可以照上、同埋 chok 下 chok 下。

進智公交
lsc04d11 發表於 2021-3-12 18:41 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-3-12 18:17
我個個月搭接近$1000車,但係一樣無買月票,因為係九城新龍嶼小混搭。入面淨計九巴嘅話通常都係600以下, ...

我建議你唔覆好過啦…
teddybus 發表於 2021-3-12 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-3-12 18:17
我個個月搭接近$1000車,但係一樣無買月票,因為係九城新龍嶼小混搭。入面淨計九巴嘅話通常都係600以下, ...

有炮北板友係九巴月票擁躉,讚到天上有地下冇喎
天空之神 發表於 2021-3-12 19:13 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-3-12 19:04

事實係班炮友有幾可要過海?

唔過海唔遠行根本好難用到$780
.
nwfb1001 發表於 2021-3-12 23:33 | 顯示全部樓層

talktogether 發表於 2021-3-12 13:48
打工一族早點出門看apps坐巴士也可以吧,一次半次因交通擠塞而遲到僱主應也會體諒吧
...

咁你第時同你個僱主deal

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cky + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

nwfb1001 發表於 2021-3-12 23:34 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-3-12 19:04

簽名檔話「被迫用月票」嗰個?
nwfb1001 發表於 2021-3-12 23:47 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-3-12 18:41
我建議你唔覆好過啦…

俾我呢D社畜羨慕下都好
paul2357paul 發表於 2021-3-13 01:45 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-3-12 15:49
因為搭鐵路比搭巴士易掌握,交通盲鍾意搭鐵路。

但有D另計。
例如18X東行自從上環有得搭,
時不時會有人龍,
就算條線堅尼地城走線笨拙導致班次不穩都冇問題。
保鐵去鰂魚涌都仲係抵到爛既$5.6,
要慳錢既確實忌搭18X。
反而722既形象就真係不進則退。