hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 考牌pass了
開啟左側

考牌pass了

guia 發表於 2006-8-4 20:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

經過4個月操練, 今日卒之完成晒全部甲乙丙三項考試 (2號牌)
考試路試路線是海洋公園道 - 警校道-南朗山道 - 香葉道 - 海洋公園道
不過都有11個剔

今日最後操練及考試發生了3個驚險鏡頭
反映出香港人有很多的駕駛態度有問題

1. 操練
黃竹坑道左轉上海洋公園道天橋, 交通燈前突然有綿羊仔抽頭從左邊cut入
好彩及時收慢, 唔係一定掃低佢, 當然兩車距離不足一米

2. 操練
香葉道入海洋公園道迴旋處,
我行右邊打算直去海洋公園道, 行左邊一架城巴機場MAN
入了迴旋處突然轉右, 完全不打燈兼唔理右邊有冇車行緊
好彩我望見佢扭軑及時踩BRAKE, 否則....實攔腰相撞

3. 考試期間
沿香香葉道返海洋公園道雙線雙程, 我架車直出海洋公園道
期間對面線一架HIACE突然扭軑(沒打燈)左轉入業發街,
我地距離不足一米, 坐係我隔離考牌官十分狼狽捉緊扶手
好彩我及時停到車, 等佢過, 唔係又攔腰相撞
hkbw 發表於 2006-8-4 21:31 | 顯示全部樓層
恭喜!
香港人駕車真係幾霸王下...所以幾時都要打醒十二分精神呀!
殺雞焉用牛刀?!
lee329 發表於 2006-8-5 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-8-4 20:48 發表
經過4個月操練, 今日卒之完成晒全部甲乙丙三項考試 (2號牌)
考試路試路線是海洋公園道 - 警校道-南朗山道 - 香葉道 - 海洋公園道
不過都有11個剔

反映出香港人有很 ...

恭喜!!!我都同校同路段...真係好易pass......

授命于天 ,既壽永昌。
FAST 發表於 2006-8-5 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-8-4 20:48 發表
不過都有11個剔

反映出香港人有很 ...

其實聽你咁講迴旋處o架城巴係衰無打燈者...

但係佢又唔過火位應該對你無咩影響
你落橋cut 落去仲要轉左係要小心o的睇車o架啦.....

*其實入左迴旋處仲要唔要打燈o架呢?
FX8173 發表於 2006-8-5 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2006-8-5 01:30 發表

您要明白,考緊牌心理影響係好大o架﹗就算唔過火位,俾架巴士輕輕挨一挨埋o黎,驚嚇情度都係下下爆燈o架﹗

*入o左迴旋處係要打右燈o架,直到要出彎果個路口前先打左燈出彎~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| guia 發表於 2006-8-5 04:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-8-5 01:34 發表

您要明白,考緊牌心理影響係好大o架﹗就算唔過火位,俾架巴士輕輕挨一挨埋o黎,驚嚇情度都係下下爆燈o架﹗

*入o左迴旋處係要打右燈o架,直到要出彎果個路口前先打左燈出彎~

架MAN唔打燈就右轉閘住你, 你話有冇事呢? 當時架MAN係過晒火位0既

P.S. 詳情見下文, 另當時是操車, 唔係考試

樓主| guia 發表於 2006-8-5 04:05 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2006-8-5 01:30 發表

我係香葉道入迴旋處, 唔係落橋入迴旋處喎
當時架MAN係我後面, 我入迴旋處架MAN就
係左邊抽出來平排入迴旋處, 我行右線直去
佢行左線唔打燈就閘埋右邊轉右入迴旋處內圈

P.S. 開頭我仲以為架MAN行香葉道返廠,
估唔到佢係迴旋處掉頭

FAST 發表於 2006-8-5 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-8-5 04:05 發表

我係香葉道入迴旋處, 唔係落橋入迴旋處喎
當時架MAN係我後面, 我入迴旋處架MAN就
係左邊抽出來平排入迴旋處, 我行右線直去
佢行左線唔打燈就閘埋右邊轉右入迴旋處內圈

P.S. 開頭我仲以為架MAN行香葉道 ...

哦...
我get 錯左個方向

不過如果佢有過線就有問題
如果佢無過火位...就無咩問題...

始終個到劃晒線...
同埋我記得入左迴旋處....入面唔駛燈o架..

係入都埋出先要...

同埋呢o的野你拎到個牌條路仲多呢o的啦

*同埋右線要直去緊係要小心左面既車啦...
無人話左線唔可以u-turn o架? 如果唔得應該到個路口左線前面就變左條"影"線啦...

FAST 發表於 2006-8-5 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-8-5 01:34 發表

咁呢個係事實....

*咁即係要一路打住都出迴旋處定入左就唔駛打呢?
 樓主| guia 發表於 2006-8-5 14:26 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2006-8-5 13:58 發表

哦...
我get 錯左個方向

不過如果佢有過線就有問題
如果佢無過火位...就無咩問題...

始終個到劃晒線...
同埋我記得入左迴旋處....入面唔駛燈o架..

係入都埋出先要...

同埋呢o的野你拎到個牌條路 ...

我冇話佢一定唔岩, 只係架MAN唔顧及其他駕駛者安全就抽出黎再閘住人十分危險
如果我渣電單車就好易畀佢掃低
(我好懷疑佢有冇睇右鏡見到我架車仲係旁邊, 而且佢當時車速頗高的)

P.S.
入左迴旋處直去可以唔打燈的
咁轉左轉右為何唔打燈? 人地未必知你架車點行架喎!