hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 考牌pass了
開啟左側

考牌pass了

FAST 發表於 2006-8-5 15:19 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-8-5 14:26 發表

入左迴旋處直去可以唔打燈的
咁轉左轉右為何唔打燈? 人地未必知你架車點行架喎!

因為地下條線既問題
條線一路都係圍住個圈...

應該係要離開迴旋處同埋cut 線先應該打燈.....
Ketsu 發表於 2006-8-6 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-8-5 01:34 發表

您要明白,考緊牌心理影響係好大o架﹗就算唔過火位,俾架巴士輕輕挨一挨埋o黎,驚嚇情度都係下下爆燈o架﹗

*入o左迴旋處係要打右燈o架,直到要出彎果個路口前先打左燈出彎~

都唔好話考緊牌果陣丫
對於學緊車既同學仔黎講
學緊車果條路既路面情況
突然間有乜野變化
經驗不足既佢地都會好有壓力
甚至不知所措
到時唔好話巴士輕輕挨一挨
就算係一架單車響前面揚一揚
都會嚇餐飽既...
Abusing dead rule -> Denial of reality
CZ_6686 發表於 2006-8-6 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-6 01:47 AM 發表

都唔好話考緊牌果陣丫
對於學緊車既同學仔黎講
學緊車果條路既路面情況
突然間有乜野變化
甚至不知所措
都會嚇餐飽 ...

學緊車就無咩野,考牌就真係會好大壓力
尤其當自己頂到爆"筆直"果陣
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
Ketsu 發表於 2006-8-6 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-8-6 01:55 發表

學緊車就無咩野,考牌就真係會好大壓力
尤其當自己頂到爆"筆直"果陣

我發覺學緊車有冇壓力
有時都同你跟著邊個師傅有關...
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| guia 發表於 2006-8-6 03:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-8-6 01:47 發表

都唔好話考緊牌果陣丫
對於學緊車既同學仔黎講
學緊車果條路既路面情況
突然間有乜野變化
甚至不知所措
都會嚇餐飽 ...

唔知點解
我反而考乙部好大壓力
考丙部冇咩壓力喎, 如果唔係個日可能已經炒埋架van仔...

CZ_6686 發表於 2006-8-6 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-8-6 03:23 AM 發表

唔知點解
我反而考乙部好大壓力
考丙部冇咩壓力喎, 如果唔係個日可能已經炒埋架van仔...

因為乙部衰左就衰左,過左呢關就已經放低一半心頭大石,出去就慢慢黎,
果陣我考牌都係,未考果陣又驚窄路調頭第一手欏唔夠,第二手車尾撞駁,第三手車頭上駁,
S位又驚後得滯,驚擲界,之後要考果陣,無法喇!死就死啦!!!

不過講真,考牌果陣個腦真係可以緊張到一片空白!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
Ketsu 發表於 2006-8-7 10:35 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-8-6 03:23 發表

唔知點解
我反而考乙部好大壓力

我都係咁話
上次我考合併試
由於果時玩三手始終唔係話咁好
所以考乙部果陣個人係好震
但考丙部雖然我係肥左
不過真係冇考乙部果陣咁大壓力
kh3118 發表於 2006-8-7 11:55 | 顯示全部樓層
wa.... 你就好, 行南朗山仲要香葉道返咁好, 黃竹坑道麻煩好多... 不過香葉道我學車時試過有double parking搞到單線雙程...

d車係咁ga la, 成日唔打燈, 所以唔好快同埋唔好貼... (我個frd 又係4號考南朗山,黃竹坑返... 就係衰人地唔打燈累佢肥~)

p.s. 田灣仲驚險, 小弟年頭就係考田灣~~

樓主| guia 發表於 2006-8-7 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kh3118 於 2006-8-7 11:55 發表
wa.... 你就好, 行南朗山仲要香葉道返咁好, 黃竹坑道麻煩好多... 不過香葉道我學車時試過有double parking搞到單線雙程...

d車係咁ga la, 成日唔打燈, 所以唔好快同埋唔好貼... (我個frd 又係4號考南朗山,黃竹 ...

反而我唔驚黃竹坑道, 只要轉灣入黃竹坑道唔過界、記緊睇鏡望盲區同落橋後小心就冇乜野0既
我操黃竹坑道同香葉道比例是 8:2架
香葉道最危險係D貨車左穿右插

田灣最難考, 因為車快又要轉線, 我只操過3次咋
香港仔線就小心要轉幾次線同係香港仔留意死車同好多人亂過馬路!

P.S. 田灣有咩驚險野?
最後消息, 黃竹坑駕駛學院11月會搬去鴨利洲, 到時考試同操車路線會有變動

Ketsu 發表於 2006-8-7 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kh3118 於 2006-8-7 11:55 發表

d車係咁ga la, 成日唔打燈, 所以唔好快同埋唔好貼... (我個frd 又係4號考南朗山,黃竹 ...

講起單線雙程
我上星期六行東院道
亦見d 5B城巴
泊到個尾o岩o岩隊正個安全島
搞到d 車唔夠過
亦係令到條到變左單線雙程...

我響大球場果邊
年中都遇唔少果d 唔打燈兼亂咁cut線既名車
真係d 人有錢都唔好害己害人丫