hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 小弟首駕豐田CAMRY經歷…+相
開啟左側

小弟首駕豐田CAMRY經歷…+相

DK5416 發表於 2006-8-10 21:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟朋友去左租車遊車河,跟著又叫埋我出黎玩…多謝佢地喇…

我就由大帽山渣落去西九影相位,一上司機位,嘩…頭又長,尾又長…
鬼叫除左考牌渣HIACE之外,渣過兩款車都係小車…CIVIC,WAGON R

原來渣落又唔係想象中咁難渣,睇位睇準D就一樣掂…落大帽山,拖住個2波+OD on/off咁落山,唔太快,唔太慢…
跑高速,可能車身大既關系,好定,避震又軟…不過切忌cut線過急,如果唔係好似坐船咁…

最搞笑既係,一泊低部車諗著影相既時候,無喇喇背後有人話 "架車幾靚喎"
正想回頭應佢既時候,哈…撞見熟人…大家睇過相既應該記得呢隻羊…

跟著去左紅磡食飯,再入大清…由大清出返黎就輪返我做司機,跑西沙公路又係正…
不過入彎又係唔可以太快…

諗著生日果日再試多次…
KD4112@107 發表於 2006-8-10 22:10 | 顯示全部樓層
部cammy 油費如何 ?
 樓主| DK5416 發表於 2006-8-10 22:43 | 顯示全部樓層
由於小弟渣既時間無計到…
所以留返比個朋友答…
好粗略計法…入左300蚊油…跟著就行左130-140km著燈再入過…無記錯既話…
XF176 發表於 2006-8-11 00:19 | 顯示全部樓層

日租要幾錢 ? 要辨咩手續架 ?
葵盛東居民AMN36 發表於 2006-8-11 00:28 | 顯示全部樓層
睇見呢篇post令我諗起朋友比我睇果段片
拍片人係坐緊部206行荃錦,前面係部camry
部camry飛到痴晒線咁,比想像中猛好多@@
唔知有冇版友睇過呢段片......
hkbw 發表於 2006-8-11 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2006-8-10 22:43 發表
由於小弟渣既時間無計到…
所以留返比個朋友答…
好粗略計法…入左300蚊油…跟著就行左130-140km著燈再入過…無記錯既話…

你入貝殼公司!?
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| DK5416 發表於 2006-8-11 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-8-11 09:29 發表

你入貝殼公司!?

黃埔 仁孚果間油站…唔記得左邊間公司…
士刁拔尼.奧 發表於 2006-8-11 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2006-8-11 20:28 發表

黃埔 仁孚果間油站…唔記得左邊間公司…

哀黑心囉.....

開估油錢…
用左壹仟貳佰元行走捌佰捌拾二公里
行車大部分時間維持少於2000轉
除了晚間時提高轉數至2500-3000轉,間中達到3400轉
FX8173 發表於 2006-8-12 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2006-8-11 23:54 發表

哀黑心囉.....

開估油錢…
用左壹仟貳佰元行走捌佰捌拾二公里
行車大部分時間維持少於2000轉
除了晚間時提高轉數至2500-3000轉,間中達到3400轉

$1.3 左右一公里,如果係開o左冷氣o既話,呢個數字唔算貴喎~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
士刁拔尼.奧 發表於 2006-8-12 10:20 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-8-12 00:42 發表

$1.3 左右一公里,如果係開o左冷氣o既話,呢個數字唔算貴喎~

計落果陣真係平到我都唔信…
冷氣係咁開住,除左行公路左佢吹風之外,咁都係冇開果3個鐘頭左右