hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 小弟首駕豐田CAMRY經歷…+相
開啟左側

小弟首駕豐田CAMRY經歷…+相

士刁拔尼.奧 發表於 2006-8-12 21:27 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-8-12 21:15 發表

呢樣又岩呀
楂車呢樣野你估識踩油門迫力就得架喇?
仲要人危機意識嘛
比人影響下就不顧他人安危
呢D咪叫不負責任囉

經過上次我係林錦公路發緊夢咁跟住架工程車差D撞埋佢,
自此之後就發覺呢個有ABS同無AB ...

所以楂車係一樣比讀書更加無底既深潭
學一世都唔可以話可以應付晒所有環境
危機意識一定要有但係唔可以濫用
(即係預防到既預防左先囉,防唔到既就靠意識架喇)
出到街,總之就係安全至上啦~~
CZ_6686還錢!
CZ_6686 發表於 2006-8-12 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2006-8-12 09:23 PM 發表

咁又係呀,
比人影響就亂咁黎…我諗閣下都試唔少喇…
渣車呢家野,適當既時候要收放自如…
安全送到人去目的地,乘客無投訴就得架喇…
如果成日比人話…"我唔趕時間架…"咁就無癮喇…

係呀!!
所以而家有人果陣咪楂慢D囉,自己一個果陣咪快少少囉,
唔通明知條路盡頭係迴旋處又或者三收二果陣,左邊有架廿四噸,
右邊有架B記果陣都要同人鬥咩?

俗D講句:自己開快車果陣撞死好過成車都係人果陣害死埋人

Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
CZ_6686 發表於 2006-8-12 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2006-8-12 09:27 PM 發表

所以楂車係一樣比讀書更加無底既深潭
學一世都唔可以話可以應付晒所有環境
危機意識一定要有但係唔可以濫用
(即係預防到既預防左先囉,防唔到既就靠意識架喇)
出到街,總之就係安全至上啦~~

咦?咁你又唔岩喇!!
危機意識係唔可能濫用到
因為從你坐上司機位果刻已經要有

楂車呢家野係終生學習,不過最緊要唔好未學行先學走
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
CZ_6686 發表於 2006-8-12 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 LA24ttty 於 2006-8-12 01:16 PM 發表

始終都係非法野,一陣俾人拉左
加埋架車俾人充公,仲要留案底
o甘就無謂.......

呢個我認同呀,
所以我而家都入多左正油
不過都係鬼油價錢
 樓主| DK5416 發表於 2006-8-12 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-8-12 21:29 發表

係呀!!
所以而家有人果陣咪楂慢D囉,自己一個果陣咪快少少囉,
唔通明知條路盡頭係迴旋處又或者三收二果陣,左邊有架廿四噸,
右邊有架B記果陣都要同人鬥咩?

俗D講句:自己開快車果陣撞死好過成車都係人果陣害 ...

哦…咁人誰無過先?
我又唔信某D人渣咁耐車未做過亂咁黎既野呀…
唔通載住兩個乘客160KM/H飛西九龍快速又好岩??

不過,錯就要認,打就要企定,好過有D人呃完人又走左去當無事發生過…
如果有錯又唔認,黑白不分…哈…無得救!

FX8173 發表於 2006-8-12 21:37 | 顯示全部樓層
講到底,自己小心有分寸就得啦﹗
危唔危險,自己主觀同人o地客觀睇法都唔同﹗
就算自己小心得o黎,其他人唔小心,你都無計o架~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
CZ_6686 發表於 2006-8-12 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 DK5416 於 2006-8-12 09:37 PM 發表

哦…咁人誰無過先?
我又唔信某D人渣咁耐車未做過亂咁黎既野呀…
唔通載住兩個乘客160KM/H飛西九龍快速又好岩??

不過,錯就要認,打就要企定,好過有D人呃完人又走左去當無事發生過…

係囉,就係人誰無過?
聖人都有錯,
唔好一開始就定哂從來未做過咁既態度黎指正人

係呀!我好認同呢點,
所以我覺得有D人瞞住我既野,而比我知道的話
我就知我應該點做,做人既野係泥水佬舖路
過到自己過到人架姐,仲有,人與人之間既瓜葛內唔應該存有第三者

樓主| DK5416 發表於 2006-8-12 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-8-12 21:40 發表

係囉,就係人誰無過?
聖人都有錯,
唔好一開始就定哂從來未做過咁既態度黎指正人

係呀!我好認同呢點,所以我覺得有D人瞞住我而比我知道的話
我應該點做

唔知呀,有人持住多人少少經驗就好似大師傅咁既口吻…
人地渣左十幾年車都未出聲…善意指導同有彈無讚係點分,明眼人都知喇…

唔知邊個瞞邊個?邊個當邊個係傻仔先呢…
CZ_6686 發表於 2006-8-12 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 DK5416 於 2006-8-12 09:48 PM 發表

唔知呀,有人持住多人少少經驗就好似大師傅咁既口吻…
人地渣左十幾年車都未出聲…善意指導同有彈無讚係點分,明眼人都知喇…

唔知邊個瞞邊個?邊個當邊個係傻仔先呢…

哈哈....忍唔到就話人地有彈無讚?
難為我岩岩新牌果陣比個世叔伯用同樣態度黎話自己
好簡單姐,岩聽就叫好,唔岩聽就叫唔好

就係囉!!錢銀方面就唔好講,我錯在先
但係感情方面又點講先?畫公仔唔駛畫出腸啦!

樓主| DK5416 發表於 2006-8-12 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-8-12 21:53 發表

哈哈....忍唔到就話人地有彈無讚?
難為我岩岩新牌果陣比個世叔伯用同樣態度黎話自己
好簡單姐,岩聽就叫好,唔岩聽就叫唔好

就係囉!!錢銀方面就唔好講,我錯在先
但係感情方面又點講先?畫公仔唔駛畫出腸啦!

好…唔講錢…
上次入元朗食飯,無喇喇比人叫左去搭68x入元朗食飯算點??架車我無份架?我仲要車住兩個朋友黎…當我乜野?
最錯就係我當日做錯決定囉…如果一早我唔話一齊食飯就唔會搞成咁