hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 13S 寶達→尖沙咀東(+全日版本 213X於第二頁) ...
開啟左側

13S 寶達→尖沙咀東(+全日版本 213X於第二頁)

cong 發表於 2006-9-25 15:58 | 顯示全部樓層

樓主| gn3509 發表於 2006-9-25 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-9-25 15:58 發表

但係依家由唔駛轉車變成要轉車,仲有機會等幾班車先上到喎

呢個同城隧轉車一樣道理啫....
有一批人落,又上番一批人
根本唔駛驚上唔到車
如果個個都驚死落車轉車後冇得上,咁城隧轉車站應該冇人夠膽用.
今期流行:690是原罪
cong 發表於 2006-9-25 16:26 | 顯示全部樓層
 樓主| gn3509 發表於 2006-9-25 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-9-25 16:26 發表

問題係依家215x做幾多佐敦客先..藍田去佐敦,地鐵/紅小/14 都得,係咪真係咁多人搭215x出佐敦?

而家215x唔經佐敦,行過去又慢,梗係少人搭去佐敦
但如果有213x,而兩條線又可以互轉的話,自然多人會轉
同城隧轉車站同一道理,
冇轉車站的話梗係冇乜人會搭去一啲要行既地方
但有轉車站,人地就會求其搵架城隧車搭上去再轉

cong 發表於 2006-9-25 19:34 | 顯示全部樓層
 樓主| gn3509 發表於 2006-9-25 19:51 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-9-25 19:34 發表

215x繁時已經超負荷,仲要加埋佐敦客要開到幾密?慳返黎既車夠唔夠俾13D/213X/215X加車?

城隧果D係唔轉去唔到目的地焗轉,213X同215X係步行15分鐘內,繁時係唔值得冒險轉車

到果陣1A由秀茂坪至觀塘搭出尖沙咀至佐敦既客會大幅減少,分番啲車比雙X唔會太難
而家215X已經好夠密,加埋213X可以作分流觀塘客,計番條數,觀塘客少左,藍田載多左佐敦客
客量唔會差幾多

我只係打個比喻,城隧各線上到城隧轉車站都好大機會爆,但啲人咪又係照搭去轉,
佢地係驚的話搭過城隧先轉都大把選擇
再一個例子,欖隧轉車站,兩條觀塘C仔,兩條尖沙咀B仔,再加久陸發,繁時都好大機會爆住入轉車站,
而且呢幾條線會有人落車轉車既機會更低,但一樣有天北/錦上路/青公一帶居民搭車去轉

同埋,其實都冇需要為呢樣野而討論咁耐,個轉乘整响度,乘客自然會去分辨究竟搏唔搏得過去轉
認為搏得過既自然會去搏,認為搏唔過既自然會去搵其他車搭,根本唔駛我地操心

cong 發表於 2006-9-25 20:47 | 顯示全部樓層

樓主| gn3509 發表於 2006-9-25 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-9-25 20:47 發表

你講得0岩,但係呢個係足以反對213X唔入尖東既理由

P.S. 其實只要213X入尖東就冇呢個問題喇

就算213X入尖東,呢個轉乘一樣要有,因為方便藍田乘客特快出佐敦
cong 發表於 2006-9-25 22:50 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2006-9-26 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-9-25 07:50 發表

額外加上去當然冇問題,先決條件係唔影響原有乘客

根本新線再去尖東係冇意義,轉215X去尖東,即使要等多兩班車都肯定快過一程車
再者,即使上車要企,繁時都唔使四個字就到,企都唔使企好耐
而且本身舊版本13x都唔係行漆咸道南,即使新線去尖東,亦都應該會跟返舊線行,由康莊道落車行返入去,我不如企好過啦,而且用轉乘既話,仲可以唔使行,可以向漆咸道南落車
而家受影響既客主要都係秀茂坪既,其實個到去尖東既人唔會太多,一班車可能都冇十個,問題根本唔係大到一班車有幾十人轉,唔會令215X客量大副上升
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩