hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴、運署你醒未?港大學生會開旺角返學專線 ...
開啟左側

[問題] 新巴、運署你醒未?港大學生會開旺角返學專線

da54 發表於 2007-4-30 16:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴、運*署:你知唔知每朝 970/X 有幾爆?
家陣港大學生會都要開條旺角返學會員專線黎解決問題.....
RDP 話加果 d 車幾時先可以兌現?

最好開埋放學專線添!唔駛迫 970~~

至於你們信不信?反正我信了
238X 發表於 2007-4-30 16:13 | 顯示全部樓層
以 970 咁既客量,加一兩部車可以解決問題?

樓主| da54 發表於 2007-4-30 16:17 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-4-30 16:13 發表
乜新巴有 100% 加車權?
又經旺角、又經佐敦道,乜唔係要問過運輸署既咩?
以 970 咁既客量,加一兩部車可以解決問題?

我對樓主的指責甚有保留。 ...

謝謝你的意見,運*署亦有不可推卸的責任,
所以我已經加埋佢個名!

至於加一兩部車可唔可以解決問題,要加左先知,
不過返學時段 970 系經常頂閘卻是不爭的事實。
HY671 發表於 2007-4-30 16:23 | 顯示全部樓層

其實呢d供求問題無日無之,既然學生會肯為學生利益做校巴,
學生大可以安心乘坐,但又唔洗指住巴士公司同運輸署鬧掛?

政府有關部門及巴士公司可以照顧到每一個人的需要當然係好,
但有時有d野自己搞得掂又自己有著數既咁咪做囉,唔通真係乜
都係政府安排才是最好?
永遠懷念MJ
238X 發表於 2007-4-30 16:29 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2007-4-30 16:23 發表
其實呢d供求問題無日無之,既然學生會肯為學生利益做校巴,
學生大可以安心乘坐,但又唔洗指住巴士公司同運輸署鬧掛?

無計,而家鬧當權者已經成為各壓力團體既天職。
eric278 發表於 2007-4-30 16:35 | 顯示全部樓層
本人對這條路線提出以下質疑:

1. 學生會是否已向運輸署申請有關校巴服務?
2. 現時行走這線的校巴是由哪間公司派車?有沒有寫明是〔學生服務〕?
3. 是否任何人都可以乘搭?還是只限學生/教職員乘搭?
還看香港公交
ronaldlau 發表於 2007-4-30 16:39 | 顯示全部樓層

中西區 / 油尖旺 / 深水步有冇否決 970 / 970X 之加班呢?
若冇才可以加班 wor~~~

彌敦道又是運輸署 quota 的街道,
現 RDP 加 3 架也不能解決 la~~~

指住巴士公司同運輸署鬧?
運輸署晨早應鬧 la...
坐 office 的人用下半身最多肉的部份諗政策,
不體恤民情~

上述情況要等 WIL 在 2013 通車時才可解決!

若上述路線可以做到 4 - 5 班,
唔知運輸署會點搞呢?

樓主| da54 發表於 2007-4-30 16:40 | 顯示全部樓層
老實講,提供巴士服務係巴士公司及運輸署的職責,
尤其係當一 d 服務需求極大時,更加應該照顧到。

如今有走法律罅的巴士出現,有關方面是否應該加以反思?
如今專巴只有在旺角的港大學生受惠,他們可算是幸運兒。
但其他人呢?在瑪麗、數碼港、香港仔上班上學的呢?
在西隧每天等 970 等到頸都長的人呢?

沒有人坐的路線,巴士公司又因某些人反對而取消不了,
那麼增撥資源去照顧龐大的需求又是否應予反對?
leslie 發表於 2007-4-30 16:43 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-4-30 16:17 發表

謝謝你的意見,運*署亦有不可推卸的責任,
所以我已經加埋佢個名!

至於加一兩部車可唔可以解決問題,要加左先知,
不過返學時段 970 系經常頂閘卻是不爭的事實。 ...

話時話,合唔合法架?(學童服務!?)

攪到要學生會出手,運x署同新記真係...

不過收$10,平過970/970x,抵坐
L. Chan - 我們堅持才有希望!
ccicoltd 發表於 2007-4-30 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2007-4-30 16:35 發表
2. 現時行走這線的校巴是由哪間公司派車?有沒有寫明是〔學生服務〕?

據了解,派車是這輛
圖片出處:http://hklocalcoach.fotopic.net

以下文字摘自電郵:
車牌:        JK3299
顏色:車身金色:裙腳:紫色
車頭名牌:香港大學學生會專車

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2