hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴、運署你醒未?港大學生會開旺角返學專線 ...
開啟左側

[問題] 新巴、運署你醒未?港大學生會開旺角返學專線

樓主| da54 發表於 2007-5-1 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-5-1 00:23 發表

旺角道\亞皆老街難道沒有限制專利巴士數目?

運輸署有不可推卸的責任,但係唔通有 quota,
巴士公司就可以撬埋雙手話唔關佢事?唔通佢啞既?
唔識爭取咩?

你睇下深港西部通道同落馬洲站討論交通安排果陣,
的士、小巴、非專利巴士幾十個團體輪住上立法會嘈。

唔通巴士公司唔識爭取權益?偏偏佢地就係鵪鶉咁,
上親立法會發言,除左一次話起港島南線有人呱呱嘈
反對之外,次次都係「聽從」運輸署指示/政策.....

如果 quota 制真係影響公司盈利兼乘客利益,點解唔
反映下?我唔知巴士公司係咪有苦衷唔可以出聲反對
(例如飯焦的恐嚇論咁)。如果反映都無用既,不如
學嶼巴咁,考慮下放棄左個專營權啦.....
至於你們信不信?反正我信了
238X 發表於 2007-5-1 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2007-5-1 00:48 發表

如果反映都無用既,不如學嶼巴咁,考慮下放棄左個專營權啦...

問題係,有無人接?

至少我唔想見到成街紅小或者大家上街搞革命...
LA11 發表於 2007-5-1 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Cantona 於 30/4/2007 23:57 發表
要解決港大或薄扶林乘客難以登車問題,相信只有以下兩個辦法︰
1. 增設970旺角特車,令970班次更穩定
原帖由 PB602 於 30/4/2007 23:29 發表
970上下課時間需求大, 正常情況下新巴自己都有統計掛?

繁忙時間用短途特別車去疏導乘客, 呢招中巴年代起已經識(中巴年代970有瑪麗特車)... 好好
好, 新巴話自己唔學中巴o個套, 咁紅隧線上佢自己都出好多短途特車啦

原來要有人教佢先至識響RDP上提出, 咁唔駛教啦, 人地港大學生會幫佢實行埋添啦, 你唔做就
等人地做, 唔係要乘客求你先至去諗計既.

除0左 970 之外 , 970x 都一樣可以
用分站特車或者旺角短途特車0黎疏導乘客 .
(起碼0個0的要私牌過海返數碼港或者香港仔
0既車長唔駛趕得咁緊要)
Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
053h4 發表於 2007-5-1 00:58 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2007-5-1 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-5-1 00:58 發表

因為過境服務是個"肥肉"
涉及國內合營公司每年約一億的承包費及配額費
數千萬的內地海關費用
數千萬的國內養路費, 車船稅...

直巴行業受制於內地合作者
自然出聲反對

小巴\的士見唔洗比咁多錢就可以做跨境客
又 ...

你話幫到出哂面,掉返轉頭專利巴士公司一樣裏外不是人。
再將前文講多一次:唔通真係想成街紅小或者大家搞革命先安樂?

其實香港的地理環境及城市規劃和這些公共交通問題有沒有關係?
053h4 發表於 2007-5-1 01:05 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2007-5-1 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-5-1 01:05 發表

在個別環節面對不利的政府政策
本人認為新巴\城巴\九巴的主要股東
會以整個集團的利益出法
多於從巴士的營運角度考慮

個人相信, 如新巴\城巴\九巴是由冠忠般的公司
在香港只有巴士業務的巴士公司經營
會有激烈的反彈

倒過來說,若不是大財團,有沒有足夠的財力和應變力
去營運像香港這樣的巴士服務?
至少規模不能太小,也不能太地區性。
嶼巴很明顯是做不住的。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2007-5-1 01:12 | 顯示全部樓層
 樓主| da54 發表於 2007-5-1 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-5-1 01:01 發表
再將前文講多一次:唔通真係想成街紅小或者大家搞革命先安樂?

老實講,呢條港大專巴影響最大的唔係 970,而係金雞 van.....
不過諗深一層,點解金雞 van 咁好生意?根據全球通用的
運輸邏輯,小巴唔係應該服務小區,大巴服務大區咩?
而家完全係本末倒置。大巴行 d 應該俾小巴做的路線
(e.g. 46X, 63),小巴就做 d 應該由大巴做的路線.....
至於你們信不信?反正我信了
238X 發表於 2007-5-1 01:23 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2007-5-1 01:19 發表

而家完全係本末倒置。大巴行 d 應該俾小巴做的路線
(e.g. 46X, 63),小巴就做 d 應該由大巴做的路線.....

用一個比較離譜既推論:
1. 大巴唔夠快
2. 小巴夠快
3. 香港人貪快
(「快」字可用「密」甚至「平」來代替!)

咁有乜辦法唔搞到咁既病態交通
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知