hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) LWB路線A33係唔係應該暫時縮短?
開啟左側

[經歷分享/報告] LWB路線A33係唔係應該暫時縮短?

Man@MFHK 發表於 2021-4-11 17:37 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-4-11 12:20
3蚊都係錢

宣傳與城巴競爭A線就算啦

你自己都講左真正問題所在。
E33車海,A33繁時都2、30分鐘一班,非繁仲成個鐘先一班,香港有咩人會特登等一粒鐘一班既巴士,仲要明明有條又密又平$3既E33係隔離。
人地城巴E22A做全日半個鐘一班都有本事食到九東貪快見車就上客,A33敢做返全日半個鐘一班再執下E33班次故意留係A33後面先到,屯門區內一個站執返十個八個客不是夢。
Volvo B8L
elmmoo 發表於 2021-4-11 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-4-11 17:37
你自己都講左真正問題所在。
E33車海,A33繁時都2、30分鐘一班,非繁仲成個鐘先一班,香港有咩人會特登等 ...

其實A E 33 而家服務對象嚴格來講得蝴蝶兩個站係重疊
要拎你個例子嚟比其實應該用A33X

但始終而家A33 個問題係行緊人口密度低地區
青山公路一帶一直都好似冇乜需要(你見未開屯赤前cut 淨一兩班就知)

而龍門居A 車又比A34 做埋
碼頭更加唔使講,冇人會企喺度等一粒鐘,全部都會去晒蝴蝶站叫4飛
miklcct 發表於 2021-4-11 19:34 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-4-11 19:13
其實A E 33 而家服務對象嚴格來講得蝴蝶兩個站係重疊
要拎你個例子嚟比其實應該用A33X

其實而家有咗屯赤之後,A同E已經分哂家嘅啦。除非將啲A線拉哂落飛機維修區,E線就拉哂去東涌區內嘅總站唔入機場島,否則A同E已經係做緊兩班唔同嘅客。
喺同時有A同E嘅地方,我唔係去機場根本唔會上A,去機場嘅根本唔會上E。
進智公交
elmmoo 發表於 2021-4-11 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-4-11 19:34
其實而家有咗屯赤之後,A同E已經分哂家嘅啦。除非將啲A線拉哂落飛機維修區,E線就拉哂去東涌區內嘅總站唔 ...

唔係講緊A33 咩
A33 大部份服務範圍都係冇E 線
arfung 發表於 2021-4-12 09:37 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-4-11 21:28
唔係講緊A33 咩
A33 大部份服務範圍都係冇E 線

A33沿線無E線,但到現在客量似眾屯赤線中最差。
幾次見到佢在屯碼那邊自轉,無論日間還是晚上,車上都係得幾個客。

在走線和路面情況考慮下,我覺得A33沿線要去東涌/後勤的乘客,可能用其他方法去到駁到E33既站轉車,而不是用A33屯赤E線轉乘。
碼頭步行到蝴蝶,話遠不遠話近不邊,不太肯定係咪大部份潛在客源,會步行到蝴蝶站/蝴蝶灣叫幾飛還是單靠A33。
Man@MFHK 發表於 2021-4-12 13:32 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-4-12 09:37
A33沿線無E線,但到現在客量似眾屯赤線中最差。
幾次見到佢在屯碼那邊自轉,無論日間還是晚上,車上都係 ...

E線其實有責任兜埋入碼頭,我唔明龍運點解唔襯改路順便拉埋E33入碼頭,依家屯門入機場快左咁多,兜埋都唔過份。係都要繼續同A線鬥快係咪傻架?
A33應該入市中心執雞,海珠路之後A33同E33對調走線,碼頭交俾E33去兜,咁先有運行。
Volvo B8L
arfung 發表於 2021-4-12 16:14 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-4-12 13:32
E線其實有責任兜埋入碼頭,我唔明龍運點解唔襯改路順便拉埋E33入碼頭,依家屯門入機場快左咁多,兜埋都唔 ...

很明白你的想法,我覺得龍運的設計有點貪心,間接/直接想做到以下效果:
1/ A36/37($18.9)市中心停站,因不入VIP區故比A33X($15)快,(將來)想快既客就比多$3.9;
2/ A33X($15)豐景園後直往屯赤,比E33($12)經龍門路停站快5分鐘,加埋直達港珠澳/機場吸客;
3/ 將A33($15)放入碼頭區自轉,搏該區乘客唔想步行到蝴蝶站而比多$3坐A車去機場/屯赤轉東涌車;
4/ E33P兜泳池,令其感覺比A34慢…(當然A34繞經大興圈蝕番曬時間另計)
5/ A33沿線無E車,想谷客搭佢轉E車 (不過該些區域客群有多大,會否只等A33而不用其他車駁腳就另計)
6/ 路線設計令E33/A33X相對較直接,回車較快,必要時加班疏客就集中呢2條線。

估計(1)係最有效upgrade客,其他就視乎目的地。
其實差$3,對比以前既(27.7 VS 13.9)已經大幅降低,若去機場而樓下有直車,會A線見。
反而往返東涌/後勤,無E線既位置,會用A車轉乘,還是其他交通工具駁腳/步行到E車車站就因時制宜。
Man@MFHK 發表於 2021-4-13 13:56 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-4-12 16:14
很明白你的想法,我覺得龍運的設計有點貪心,間接/直接想做到以下效果:
1/ A36/37($18.9)市中心停站,因 ...

A36、A37停屯市都唔會有人上車,你當市中心人傻咩?E33車海乜客都清走晒啦,$12 vs $18.9仲要疏車邊個會搭?我勸龍運到時直飛龍富路走算,唔好諗住打劫屯門人。
當年城巴開A29就cut E22A班次到全日30分鐘,龍運就係唔識玩呢D,仲要拎條A33去兜路。如果龍運勇敢D襯改路減價加密返A33班次兼入埋市中心,再拉疏E33班次兼搵佢兜碼頭而唔係A33兜,只要市中心做到E33同A33梅花間竹聯合班次,每日食返一半市中心客都咪話唔和味。
Volvo B8L
 樓主| nokia 發表於 2021-4-13 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層
A33原來係靠2大客源,1)青山公路居民+2)屯門碼頭居民,
結果係1)青山公路居民係冇乜人返機場返工,2)屯門碼頭居民,係寧願去蝴蝶灣站,搭巴士或者搭的士,直接去機場,所以A33如果冇旅客,非繁忙時間,絕對係冇需求。

同時段A33X同A34都有一定搭客,就分別到需求係呃唔到人
GU9338 發表於 2021-4-13 17:56 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-4-13 13:56
A36、A37停屯市都唔會有人上車,你當市中心人傻咩?E33車海乜客都清走晒啦,$12 vs $18.9仲要疏車邊個會搭 ...

E33 益咗龍門居就無可能益埋屯碼
龍門居如果由 E33P 拉直做埋就肯定會嘈得返半日 E 車

而家問題在於屯碼需求應該高過 A33 其他低密度地區
如果屯碼撐得起全日密車需求,咁我寧願 A33 學 68/ 68F 拆多條短線做屯碼 <> HZMB <> GTC
請用文明來說服我。