hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴在荃灣西站宣傳 933 線
開啟左側

城巴在荃灣西站宣傳 933 線

Tummy 發表於 2021-4-24 04:46 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2021-4-23 08:33
要搵客,緊係要搵比較弱嘅敵人或者敵人比較弱嘅地方。 南豐成條鐵棟係到,吸到幾多客?

btw 頂樓城仔回應 ...

利申返先 : 膘客

棟個站喺地鐵站出口外面 之後再兜多十零廿分鐘先上公路
咁樣打對台法就抵佢死啦
但個站棟喺 大河道/D Park/千色店/荃富街 之後直上公路
成件事已經唔同晒 起碼唔使搭紅色綫站站停先
934 學 48X + 68A 咁行法嘅話 唔見得會冇客

不過長遠嚟講 930 930X 933 934 (甚至 935 936) 都要重新分一次地盤㗎嘞
930X 與其一直拉到上山 倒不如專心做楊屋道環宇海灣
933 拉上山行沙咀道 加埋東區獨市西隧綫嘅地位 都仲有可能做到全日
934 大家都睇唔順眼嘅 咪推佢去打地鐵囉
930 直頭應該棄荃灣做象石梨 食埋 936 嗰份 (反正依家 936 頭站都唔會有人坐 )

祇係講開又講依家 934 客量眞係唔上唔落 :L
依家自殺式走綫去到尾車係 over 半滿上公路
甚至非繁祈德尊一個站都有兩隻手左右嘅捧場客等車
所以要改 934 嘅話又唔會咁順利 (除非 offer 到兜荃市大窩口同時全日服務)
但唔改嘅話日日半車空氣出城都唔係好有效率 :L

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
ericspy 發表於 2021-4-24 08:11 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-4-24 02:34
個重點係你想做咩客
想剩做荃灣東區客,冇問題,但好難全日

989 $17.9 vs 933 $18.6
不過東區搭邊條去西隧轉車都係:
荃灣 $18.6, 屯門 $24.6, 天水圍 $25.5
如果要揀一條轉全日,應該會揀一條兩邊都不在現存西隧網絡,而全日客量都有番咁上下嘅地區。似乎989贏面大啲
27131118 發表於 2021-4-24 10:39 | 顯示全部樓層
東區去西隧轉車客搵989全日去做
933現有路線服務範圍太細就算靠轉車客都未必夠客
好似N930咁兜埋大窩口同葵涌先擴大到客源
kay 發表於 2021-4-24 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層

其實有左18x, 西隧東區線都應該想你非繁搭18x, 反而今次西隧東區線九巴一條都無,九巴報仇會唔會揾968x全日左佢?
053h4 發表於 2021-4-24 10:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-4-24 12:46 | 顯示全部樓層
葵涌問題係太大,一條線做東北葵
就做唔到葵涌邨葵盛
如果講過海山上居民先更加需要

所以就算有930,936都有生存空間

荃灣就易做好多
930X行法,15-20分鐘行完
又做到居民工廠區荃灣熱點

不過933比城巴投左,好似灣景,荃威又唔著數
因為城巴唔易踩過去服務佢地

930如果唔係葵芳近高速公路
我覺得佢會想930B行法多
因為到荃富街
大窩口又唔駛兜到葵芳過海
世界很簡單 人類很複雜
0q9w8e 發表於 2021-4-24 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-4-24 12:46
葵涌問題係太大,一條線做東北葵
就做唔到葵涌邨葵盛
如果講過海山上居民先更加需要

荃灣一樣可以話做唔到梨木樹/象石
10598C 發表於 2021-4-24 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2021-4-24 01:26
不過老實講,如果九巴因爲條934而唔俾係大涌道加站,
北行將條930X行完如心之後拉出去青山公路停富華街又 ...

有啲懷疑戴麟趾落車行去南豐中心,會快過930X兜完如心之後再出返富華街
不過,如果因為934插旗而冇得停大涌道,富華街一樣有934A停站
053h4 發表於 2021-4-24 13:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2021-4-24 13:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-4-24 13:24
有啲懷疑戴麟趾落車行去南豐中心,會快過930X兜完如心之後再出返富華街
不過,如果因為934插旗而冇得停大 ...

停富華街九巴就點都唔會開心啦,
萬一930X真係拉到上荃景圍就更加會搶埋39M生意

不過除非九巴肯加934A班,
否則對比起大涌道有條半全日934,
934A得果兩班車,假如城巴真係開聲想將930X全日拉去富華街時,九巴又好難阻止,
怪就怪當日咁串唔俾930X停大涌道

當然如果逼到九巴肯加934A班,荃景圍都會係受益者,否則而家區議會咁開聲法,城巴玩下手真係會將930X拉上去荃景圍兜個圈