hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議 ...
開啟左側

[其他] 中西區區議員就多條巴士線提出改善建議

2076 發表於 2021-5-10 22:56 | 顯示全部樓層

khl265 發表於 2021-5-10 22:48
明明101、104、113、109、111等路線都係九巴新巴聯營,一路唔明點解唔整條特快過海線比西環同上環,然後再 ...

時段分配拆帳問題,加上港島流水利益問題。相信要等沙中到金鐘先有望處理。但到時西區去金鐘轉東鐵就得,唔駛再駁紅隧車。
抗議962B重組
還我962全日服務
Ravenclaw 發表於 2021-5-10 23:05 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-10 22:26
問題係巴士公司西行想搶番啲炮北上環客,唔想推晒落去$4.7的2。
cut左5X的話唔知18P+18X入唔入到西寧街總 ...

唔好意思,炮北去上環果架叫619同619X,而且移加2仲少車過619,所以冇人會同你遊大坑同金鐘...

18平日全日系因為平日塞車機會多,18P平日長期唔夠時間行,尤其是正街走都好似冇加時,於是將某d班次去到上環就算,因為去上環快過入堅城,幫助回車...

所以點解六日佢唔開,夜晚都唔開,因為果d時間18P都叫做夠行(其實星期六都應該唔夠,所以星期六18P既時間表只供參考)...

其次系中上環翻北角,因為日間18快過10好多,順手囉,同埋10又可以減班...

以前晚上中上環翻北角,除左公路膠之外,冇人會專等18,因為只快3分...

移加佢淋住拉翻18入堅城,我都幾肯定將來個班次會好難體...

至於18P+18X入西寧街,講真,論空間,同104對調已經搞店啦,根本因為18P要同113調車於是懶得調...
Ravenclaw 發表於 2021-5-10 23:17 | 顯示全部樓層
khl265 發表於 2021-5-10 22:48
明明101、104、113、109、111等路線都係九巴新巴聯營,一路唔明點解唔整條特快過海線比西環同上環,然後再 ...

咁講真,時到今日,佢唔差在等埋東鐵過海,然後觀望101X客量變化先決定點做,101X既表現話比人聽往來紅隧口需求唔太大...
2076 發表於 2021-5-10 23:18 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-5-10 23:05
唔好意思,炮北去上環果架叫619同619X,而且移加2仲少車過619,所以冇人會同你遊大坑同金鐘...

18平日全 ...

印象中18P在18回復一至五日間服務前都係開緊10分鐘一班,宜家18P一個鐘開5班,18一個鐘開4班,係開多左班次,純粹想加快回車就會係各15分鐘一班,梅花間竹。

619就緊係多人用,但每個客得1/2機會收$6.6,即係期望值係$3.3。18搶到客就收足$6.0。不過我都係認為冇乜人會專登揀18。

18夜晚東行冇用,所以夜晚收車冇錯,但唔代表18P夜晚要跟18行,咁樣咪又係多一條$6.0的10仔。

另外有啲好奇,炮台山經大坑但唔停百德新街去港灣道落中環快,定係619快?
抗議962B重組
還我962全日服務
city_alexander 發表於 2021-5-10 23:21 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-5-10 23:47 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-10 23:18
印象中18P在18回復一至五日間服務前都係開緊10分鐘一班,宜家18P一個鐘開5班,18一個鐘開4班,係開多左班 ...

冇用架,除左炮台山,北角18同619根本唔同站位,人地更加唔會理你619咩時段,所以18系唔會有效吸到上環客,仲未計上環根本咩時間都唔多客,上環真正多人既位得堆薄扶林線同10做到,要認真做上環就唔該開10X去到中環根跟薄扶林線入大道西...

所以如果佢系為左吸上環客而提升18服務系智障...

行百德新街會快過行大坑,但唔系快慢問題,炮北去百德新街有客(包括我),百德新街有客去港灣道同西環,冇得搞...

2去百德新街一樣有客,大坑什至系西筲客,因為2X同鐵都行太遠...

題外話,有網友同我講不滿720入金鐘,因為琳寶徑好塞,好趕客,即係話如果619西行入琳寶徑,咁18西行就有得做,但問題系,619都系告打直飛皇后像...
2076 發表於 2021-5-11 00:21 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-5-10 23:47
冇用架,除左炮台山,北角18同619根本唔同站位,人地更加唔會理你619咩時段,所以18系唔會有效吸到上環客 ...

619其實真係夠快,行內告慢少少但都吸引。

18西行入返去電車路又會唔會吸到619的客? 更甚者係行電車路加皇后大道中,然後摩利臣街出港澳碼頭。

百德新街堆客用18P同619都足夠,同埋2仔真係有客西筲去百德新街? 2X快好多,又密咁多。佢地又會唔會上99?

所以其實真係唔明18西行係做緊乜,明明2017以前18灣北上座率都唔差。

琳寶徑問題,真係全天候塞車,720班中環客因為條琳寶徑倒走左一半,其實有必要執下佢。
抗議962B重組
還我962全日服務
ctb213 發表於 2021-5-11 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
其實整個西區存在感近乎零的113可算是最可有可無,客量數一數二低, 絕對有空間縮去港澳碼頭,只要加一個101,104的轉乘就搞掂
Ravenclaw 發表於 2021-5-11 02:21 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-11 00:21
619其實真係夠快,行內告慢少少但都吸引。

18西行入返去電車路又會唔會吸到619的客? 更甚者係行電車路加 ...

唔關99事,服務範圍唔同,西筲去百德新街有,但好少,102景隆街都有,皇室堡上2/102翻東區仲多,因為冇地鐵同2X,有時唔系車程快大晒,行去搭鐵/2X都5分以上,上架頻密既102唔好?...

咁當然,2西行唔做景隆街應該冇問題既,當年722同780都改走左唔停銅鑼灣海皮...

西行中上環跟722行會唔會好d,呢個問下版友意見,我就覺得唔會,不過有人覺得會,因為站位靚...

720有冇倒一半中上環客我唔知,呢個問題留翻比d東廊黨答啦...
2076 發表於 2021-5-11 02:49 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-5-11 02:21
唔關99事,服務範圍唔同,西筲去百德新街有,但好少,102景隆街都有,皇室堡上2/102翻東區仲多,因為冇地 ...

99唔係都係清風街天橋出景隆街? 但佢上左耀東唔行筲箕灣道。

皇室堡我係有見人上102,但皇室堡個站去維園個站又唔係真係遠,加上港島流水客真係咁肯比$6.6? 102、106、619都係咁比,咁其實中環碼頭入返金鐘灣仔推班客上948,中環碼頭去灣仔北推班客上978咪已經解決2仔的兩個獨市位,西行18更加係唔需要存在。

18西行以前係行電車路,近年重開冇客唔知係因為班客唔知佢有開,定係掟左出干諾道中所以冇客。

720一拆二,中環果條來回行循環繞道加到$8.2(收費表上限),其實埋單同宜家用車數目一樣,但upgrade到班中環客上$8.2,佢地車程又會變左做快過鐵,係站位差少少。
抗議962B重組
還我962全日服務