hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 事實就係18X吸引唔到西灣河同筲箕灣客
開啟左側

[經歷分享/報告] 事實就係18X吸引唔到西灣河同筲箕灣客

asv2 發表於 2021-5-8 10:09 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-5-8 05:43
應該諗下點解720A咁少客而唔係720應否減班囉

其實 720A 啲班次只要做好啲
係可以好有效地處理晒 720 嘅灣仔客

睇返數客啲數據,講 720A 執灣仔客
0750 已經畀兩班 720 0743 0749 執乾淨晒
0800 又畀 720 0758 執乾淨晒
720 稍為疏少少,0815 720A 即刻清到客
0828 又畀 720 0823 0826 執乾淨晒

其實如果唔考慮 價錢牌 同 面子 問題
解決方法,唔係應該改 720 早繁直飛中環
720A 專心做灣仔加金鐘咩?

我係善巴,面對咁嘅營運效率,
會即刻改晒 720 直飛中環,留 720A 灣仔金鐘
保守啲嘅,跟 720X 路線站位

進取啲嘅,繞道後只停三站,
首站龍和道大會堂外(新)
次站林士街無限極廣場外(同71)
尾站港澳碼頭
可以嘅,就係首站同次站之間新加機鐵站一站

720A 效率會高返,720 回車又快咗

YY487 發表於 2021-5-8 10:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-5-8 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
720價錢平,加快唔會到佢,2本身多獨市位,唔似18有18P疊左,重組容易度計殺18係化算
brianso198 發表於 2021-5-8 11:22 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-5-8 09:33
真係做得住使鬼重組;咁多年有冇見過2X、8PZ改呢改路?除咗搬站

其實我唔明點解要加4部車落哂中環開做乜

中環觀感上密咗但整體行慢咗,結果連中環都唔係好受惠到搞到趕走咗客

18X行繞道係應該,但屎水拖咗幾年先將東行行繞道就知乜事。
根本佢果陣諗唔掂。

053h4 發表於 2021-5-8 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-8 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2021-5-8 10:09
其實 720A 啲班次只要做好啲
係可以好有效地處理晒 720 嘅灣仔客

其實學阿0生喺F版個建議,全日拆返X720同720A,X720加到$8.2,來回直飛中環,灣仔金鐘畀晒720A,仲可以全日做到金鐘站同金星大廈。
呢8毫應該夠新巴考慮拆開啦掛。
2076 發表於 2021-5-8 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-5-8 10:30
720價錢平,加快唔會到佢,2本身多獨市位,唔似18有18P疊左,重組容易度計殺18係化算 ...

殺18但2仔加價食返18堆位囉,反正都一樣。
2仔拉埋去西營盤,行港澳碼頭,跟18去到炮台山返回原線,加到$6.0,銅鑼灣避風塘$4.7。回程照行大坑,但飛走百德新街,中華游樂會下一站灣景國際中心,之後入返置地,行電車路去西營盤,都係$6.0,皇仁書院$4.7。放返18P水街起飛,但停一停5號碼頭先落去龍和道,同埋入維園。5號碼頭$4.7分段,補番2仔中環碼頭個位,順便執多幾個客,同埋做中環碼頭去灣仔北、皇室堡、炮台山、北角特快。
kay 發表於 2021-5-8 15:44 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-5-8 11:22
其實我唔明點解要加4部車落哂中環開做乜

中環觀感上密咗但整體行慢咗,結果連中環都唔係好受惠到搞到趕走 ...

18X東行磨幾年先跑繞道
我覺得係佢地諗西區直入繞道應該唔夠客

18X本身想吞埋18
5.2返筲箕灣
依家睇,好彩無改
位位9.1好過收5個幾
世界很簡單 人類很複雜
2076 發表於 2021-5-8 16:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-8 15:44
18X東行磨幾年先跑繞道
我覺得係佢地諗西區直入繞道應該唔夠客

18X改停完上環飛成條繞道真係近年少見的德政。
東行做起左少少,西行都好左客,可能係受惠於知名度上升。

不過18X開20分鐘一班都令唔少客一開ETA就落左去鐵,尤其係轉車客。如果開15分鐘一班,可以維持到西隧線上環一落車,最壞情況25分鐘一定到北角,其實會吸引到更多客。

至於5X同18P東行的頹況,西區真係要考慮下整唔整合一下,以及換唔換番流水服務,否則到最後5X成條cut,18P又拉埋去食18,只會令西區一無所有。
另外18P西行的客其實東行搭緊乜? 18P其實西行唔算好差。
抗議962B重組
還我962全日服務
053h4 發表於 2021-5-8 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層