hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴去年客量大跌27% 全年虧損逾2.6億 ...
開啟左側

[報刊新聞] 新巴城巴去年客量大跌27% 全年虧損逾2.6億

ATSE40 發表於 2021-5-2 20:44 | 顯示全部樓層

而家平日非繁企英皇道定軒尼詩道邊個位都係成堆連窗口位都唔滿嘅車,蝕都係預計之內。不過又唔諗下點樣包裝得好啲,今年 RPP 港島區竟然係得兩樣增加資源項目全部送晒屎出嚟,好似預咗原份彈返轉頭咁款,咁就當然係唔會節到流。
腦補當真,真要補腦
053h4 發表於 2021-5-2 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-5-2 20:44
而家平日非繁企英皇道定軒尼詩道邊個位都係成堆連窗口位都唔滿嘅車,蝕都係預計之內。不過又唔諗下點樣包裝 ...

新城個盤唔夠大,比人兩邊夾緊,都無辦法。

某間公司因為有月票D客肯轉車又頂閘,無月票個間做點對點坐唔滿,D客覺得疏同唔直接寧願去屯轉轉車,港島大把九巴車見車就上都得。

除非政府批多條九龍新界比做一個有效網絡,可以做轉乘回擊,用佢港島優勢推番D客坐新城,但難度好大。
ky927 發表於 2021-5-2 21:17 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-2 21:08
新城個盤唔夠大,比人兩邊夾緊,都無辦法。

某間公司因為有月票D客肯轉車又頂閘,無月票個間做點對點坐 ...

其實你係咪就係九巴仔?
053h4 發表於 2021-5-2 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

https://hk.appledaily.com/finance/20210502/JX3TQII62RACZL7ZPUTLLXB6KY/

該公司指出,儘管近日票價有調整,但城巴及新巴港島路線的車費「仍然是世界各大主要城市中數一數二最便宜」,並指每公里的車費亦比新界眾多路線不成比例地低

--------

我一早指出新城票價過低問題。當一部分人用1A對比5B服務,最好對比埋價錢。大家都係大上大落,7.6 vs 4, 邊條線營運情況好就唔洗講。

重有,睇900就知咩叫以本傷人,自己個盤貴一貴招標就低於自家路線的整體平均數,咁樣做生意法,邊夠九巴玩?

政府如果不果斷處理一巴獨大的問題,我睇唔到港島巴士服務可以維持。比著九巴做,或者九巴做就好似彌敦道服務咁,繁請新填地街居民行番出彌敦道上巴士。N8X全日化不是夢,日間收費參考1A做流水。
天空之神 發表於 2021-5-2 21:27 | 顯示全部樓層
再唔親疫市做爛盤數乘機cut 車cut 線,做返大港島一眾蝕錢線既價,同大規模重組業務,未來善巴只會更難做

.
 樓主| kay 發表於 2021-5-2 21:31 | 顯示全部樓層
睇返年報資料
就算如BRAVO所講口岸A車無左9成客
係保就業幫助下

城二年內仲係正數588萬
城一負數1.15億
新巴負數4900萬

即係城一先係表現最差組別

但如果今年疫情完唔到
以一年蝕8億計
一日蝕200萬
如果要CUT LOSS
當一班車成本500蚊
一日要CUT4000班車
其實BRAVO可能要政府注資
4000班車等於唔駛做生意
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2021-5-2 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-5-2 20:44
間間大企業保貼完都有得賺(大家樂/九巴),咁新城都真係蝕入肉 XDD

又或者掉轉講,真係太過依賴機場/過境 ...

之前(唔知為乜)十年唔加價,而家抵死喇

Don’t put all the eggs in one basket都唔識
 樓主| kay 發表於 2021-5-2 21:42 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-5-2 21:33
之前(唔知為乜)十年唔加價,而家抵死喇

Don’t put all the eggs in one basket都唔識 ...

早年有利潤仲要賺突回水加價會批?龍運今鋪都唔批

大家成日話巴士公司唔應該側重某D業務
但問題係就係A車B車收入成長下
港島多年來先有低於合理水平票價

如果唔係有A車B車
今日港島個價隨時貴過九龍

同埋人地大公司有晒DATA

呢度D人成日話開返齊班次
開多D班次就有人搭

港島明明就係需求細左,人口少左同MTR分走左客
要做返2000年代初期客量已經唔可能

世界很簡單 人類很複雜
TYChow 發表於 2021-5-2 21:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-2 21:21
https://hk.appledaily.com/finance/20210502/JX3TQII62RACZL7ZPUTLLXB6KY/

該公司指出,儘管近日票價有調 ...

九巴個基本盤太靚吖嘛!單係彌敦道同「起動九龍東」,都唔知多咗幾多生意!新開嘅路線好多都係舊版收費表嘅「冷氣豪華巴士」,所以就算無咗過境客,條數仍然頂得住。

但港島區,除咗巴士之外,仲有地鐵、電車、小巴,甚至的士,競爭又大過九龍,但居住人口無增加,經濟活動同政府部門又搬咗過去九龍,機場同深圳灣又開唔到,結果咪會蝕大本囉!

如果新巴城巴要改善營運,唯一嘅方法就係利用對港島區地形同路面情況比「紅巴」較為掌握嘅優勢去狂開過海線,以至利用「躍動港島南」以及「港島南岸」新商場,去將黃竹坑作為南區過海線嘅主要總站,做到東、西隧「包抄」。

而佢哋甚至可以將部份非過海路線拉長過海,以八達通雙向分段收費服務非過海乘客,咁樣做,我估佢哋條數或者會靚仔返一啲。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
gavrie01 發表於 2021-5-2 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-2 19:24
九巴補貼前蝕7億, 補貼9億, 新城蝕八億, 補貼5億

按表現, 新城係負擔過多的社會責任, 但收入上不足佢支 ...

補9億姐係養員工人數多過對面海4億