hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤第二階段路線重組計劃修訂
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯赤第二階段路線重組計劃修訂

053h4 發表於 2021-5-15 12:46 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-5-15 12:39
雙向分段都可以唔做,但如果連單向分段都唔做嘅話,就真係唔好怪屯門唔加車令啲人朝早䌫車站上唔到車

我 ...

其實係你定義左停屯門係理性討論,反對意見係非理性而已。

來來去去都係得兩三個版友想停屯門,忽略民間一直以來的反對意見。重有一樣野,又係屯門區議會怕屯門塞死,要睇埋交通流量先決定後續重唔重組,而家屯門又要輸打贏要?
元朗AE線本質就只係左次選。

政府要巴士改行屯赤純粹只係分流青馬車流。

某天北區議員自己發現勢色唔對,公開要求龍運交代班次停站及行車時間,龍運唔想改道後慢左呢樣野見光死都唔回應。

係係邊個唔理性?

你講下對形點來講,新安排去機場慢左幾多?

簽名被屏蔽
Anonymous 發表於 2021-5-15 13:02 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-15 12:46
其實係你定義左停屯門係理性討論,反對意見係非理性而已。

來來去去都係得兩三個版友想停屯門,忽略民間 ...

你睇清楚啲啦

嗰位仁兄都唔係淨係喺個post先講呢單嘢
佢由facebook講到呢度,開頭都係講東涌䌫車站入屯門好多人,然後就將幾個issue拉埋一齊講,次次都係咁
點理性解決問題冇講,又唔講點樣可以有誘因開線

其實我真係好清楚點解元天人唔想停屯門,宜家都得出咗結論就係唔做,元天線咪照修訂方案繼續行屯赤不停站

宜家似係你define左我出嚟=反對
thorchan 發表於 2021-5-15 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-15 12:39
雙向分段都可以唔做,但如果連單向分段都唔做嘅話,就真係唔好怪屯門唔加車令啲人朝早䌫車站上唔到車

我 ...

重點係E36A加班唔應該靠屯元特快嚟加班,最多屯門入東涌做返12蚊分段而其他方向就唔做,屯門入元朗收足13.9。

依家龍運對E33東涌爆車的問題其實可以話乜都無做過,好多時係嘈完都無反應,問題係無解決過。淨係朝早開E33P呢樣已經可以幫到手的,龍運都係唔肯做。
Anonymous 發表於 2021-5-15 15:36 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-15 13:17
重點係E36A加班唔應該靠屯元特快嚟加班,最多屯門入東涌做返12蚊分段而其他方向就唔做,屯門入元朗收足13 ...

但按照排擠論,逆向咁樣加班俾東涌做東涌去屯門嘅短途客都係唔得,都係打劫同排擠緊屯門人

翻嚟E33P呢個問題,個問題出喺龍運身上多過地區反對。想開就要提供誘因令龍運覺得唔會蝕過開E33
thorchan 發表於 2021-5-15 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-15 15:36
但按照排擠論,逆向咁樣加班俾東涌做東涌去屯門嘅短途客都係唔得,都係打劫同排擠緊屯門人

翻嚟E33P呢個 ...

朝早屯門入機場6@1+E33P,機場出屯門15@1,呢個玩法似乎玩緊東涌多個玩屯門囉。唔開E33P,都應該執下個班表啦。無架。去元天朝早有E34P、去沙田朝早有E42P,去屯門?無架。
靠正常班次其實條線一早已經爆咗煲好耐。係疫情令到機場朝早少咗客上車,東涌的客流其實無少過。
elmmoo 發表於 2021-5-15 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-5-15 13:17
重點係E36A加班唔應該靠屯元特快嚟加班,最多屯門入東涌做返12蚊分段而其他方向就唔做,屯門入元朗收足13 ...

既然講到東涌咁多人去屯門 E33爆到咁
係 要靠E36A 清E33 客
即係話你assume E36A去到屯門會有好多人落啦
咁點解唔可以用埋剩餘運量做屯門去元天客?
你係想去到屯門倒水落客之後吉/半吉車繼續跑公路?

elmmoo 發表於 2021-5-15 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-15 12:43
真係無wor, 呢個係龍運公開的文件咩?

佢之前想想停仙門,但係比人插下縮都縮唔切。 ...

分段收費唔通係佢老作出黎?
DC3938 發表於 2021-5-15 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-5-15 15:36

翻嚟E33P呢個 ...

龍運係唔係爆客因為元天轉鐵客,等E36/37行到屯赤,問題自然解決!
Anonymous 發表於 2021-5-15 16:14 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2021-5-15 16:07
龍運係唔係爆客因為元天轉鐵客,等E36/37行到屯赤,問題自然解決!
都可能係嘅,睇住績E33因為有後勤放工客,就算E36/E37改道咗都唔會差得去邊
宜家做嘅嘢只係諗,如何幫東涌上繁客更方便去到屯門

teddybus 發表於 2021-5-15 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-15 15:47
朝早屯門入機場6@1+E33P,機場出屯門15@1,呢個玩法似乎玩緊東涌多個玩屯門囉。唔開E33P,都應該執下個班 ...

其實乜野係6@1,乜野係15@1?