hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤第二階段路線重組計劃修訂
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯赤第二階段路線重組計劃修訂

FBI2 發表於 2021-5-15 22:39 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2021-5-15 21:45
大埔堆線有少少未有屯赤路嘅屯門元朗線影子(客量當然不值一提),E41停T1正門,N42A直入機場,條A47X收費 ...

E41遲下要拉番落暢達路了,方便轉車去博覽館.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
teddybus 發表於 2021-5-15 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-5-15 22:39
E41遲下要拉番落暢達路了,方便轉車去博覽館.

肯定又畀人怒插
elmmoo 發表於 2021-5-15 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-5-15 17:04
E36A本身係將E34P/X升級做全日再加埋屯門喎
同埋條線仲要做埋E31的角色,有buffer都留俾東涌啦

你明唔明我講咩
個buffer 係指架E36A去到屯門落人之後嘅剩餘運量喎
點留比東涌

比埋數字做例子
當架車喺東涌上滿139人
去到屯門落咗60人
咁架車剩低79人去元天
即係仲有60個位喺屯門可以上人去埋元天喎

情況就似58M 68A 果類
荃葵頂閘入到屯門市中心
市中心落一堆人 然後上番一堆人番良景/朗屏
流水從來只係bouns
唔會因為流水客多而加班 你唔洗擔心搶你東涌資源
龍運一直唔做流水只係on_
你見屯赤一階入到屯門啲分段全部由$11/$7.7/$8.2 變做$6.5/$4.3 就知
elmmoo 發表於 2021-5-15 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-5-15 17:46
E33走線簡單一雞幾味做晒成個屯門既東涌客後勤客加機場客,所以龍運唔想大執唔難理解。
係唔明點解唔襯改 ...

而家無咩人喺GTC 上E車入屯門啦
A 車快起馬20 分鐘只係貴$3
(仲未計有$6 轉乘,分分鐘係平$3 唔係貴$3)
屯門E 車係GTC 都無以前咁多人上
thorchan 發表於 2021-5-15 23:45 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-5-15 23:04
你明唔明我講咩
個buffer 係指架E36A去到屯門落人之後嘅剩餘運量喎
點留比東涌

淨低的60人都留俾依家入緊伙的裕泰同稍後入伙的裕雅先啦,真係有位剩先再算。你唔俾之後呢兩個屋苑的人都有需求可以一程直落?
同埋E36A本身就做緊大西北E31的角色,基本上真係有剩餘都係先分配到東涌。

elmmoo 發表於 2021-5-15 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-5-15 23:45
淨低的60人都留俾依家入緊伙的裕泰同稍後入伙的裕雅先啦,真係有位剩先再算。
E36A本身就做緊大西北E31的 ...

你喺東涌都上爆人 仲點留比果兩個屋苑?
睇黎你都係唔明我講緊咩
比埋數字 例子都仲係到裕泰裕雅E31
乜佢地會喺屯門大會堂紅橋先上車去元天咩?

而家係講緊東涌人坐E36A 喺屯門落車後果到有剩果60位可以點運用

如果你連流水概念都唔了解 咁樣討論唔到落去

東涌真係有新增需要就會加班
elmmoo 發表於 2021-5-15 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-15 23:45
淨低的60人都留俾依家入緊伙的裕泰同稍後入伙的裕雅先啦,真係有位剩先再算。你唔俾之後呢兩個屋苑的人都 ...

如果佢地要一程直落
咁去到屯門當真係落得10人
咁上面果個數字就會得番10 而唔會係60

Anonymous 發表於 2021-5-16 00:00 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-5-15 23:56
睇黎你都係唔明我講緊咩

佢到宜家都仲係覺得屯門人係可以喺東涌上車霸位
做到呢樣嘢嘅話真係可以攞諾貝爾

佢拎拖慢時間呢個point都仲叫make sense
thorchan 發表於 2021-5-16 00:24 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-5-15 23:56
睇黎你都係唔明我講緊咩

裕泰(滿逸)裕雅(東涌北)咪就係東涌屋苑囉。你亦要預計一定有客走全程而唔係淨係屯門落車,原本逸東同東涌北用緊E34P/X的亦未必會完全流失。隨時你話的剩餘運力都要俾哂佢地。
若果東涌上爆哂,去到屯門清唔到客,仲有成堆要入元朗的話咪一樣做唔到你地心目中的屯元特快。

E36A本來就係因為屯赤而出現的大西北版E31/E32A。行青馬路線可以轉E31/E32A,屯赤的相應配套就係E36A。難聽一句E36A本身其實唔係屯元天車而係東涌車。

elmmoo 發表於 2021-5-16 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-16 00:24
裕泰(滿逸)裕雅(東涌北)咪就係東涌屋苑囉。你亦要預計一定有客走全程而唔係淨係屯門落車,原本逸東同東涌 ...

即係你覺得屯門無人落啦
咁你之前又話E36A 可以幫E33 清客?