hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤第二階段路線重組計劃修訂
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯赤第二階段路線重組計劃修訂

NA4179x賢 發表於 2021-5-16 01:09 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-16 00:24
裕泰(滿逸)裕雅(東涌北)咪就係東涌屋苑囉。你亦要預計一定有客走全程而唔係淨係屯門落車,原本逸東同東涌 ...

E36A邊有得同兩條買餸車比架

thorchan 發表於 2021-5-16 01:10 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-5-16 01:03
咁條E36A 都未出世
你又知佢無剩餘運量喇?單憑兩班E34P?
如果真係爆到痴線就會加班同開特班飛屯門啦

咁當原本要去纜車站同裕東苑上車班滿逸同東涌北居民唔存在?個客流仲要計埋呢班因為E36A唔使轉車而被吸引的客流。尤其是E33無任何支援車的情況下,東涌去屯門已經一早爆煲,未行屯赤,青馬癲到成堆人轉車都上唔哂。

thorchan 發表於 2021-5-16 01:12 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2021-5-16 01:09
E36A邊有得同兩條買餸車比架

點比先,東涌去大西北返工的都唔少喎。
JC8385 發表於 2021-5-16 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2021-5-16 01:03
咁條E36A 都未出世
你又知佢無剩餘運量喇?單憑兩班E34P?
如果真係爆到痴線就會加班同開特班飛屯門啦

我諗對於三區嚟講
wfc都算係一個共識嘅
elmmoo 發表於 2021-5-16 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-5-16 01:05
隨時真係會為監察開線之後一段時間的客流而唔做任何分段。13.9,對去屯門通勤講,其實好過俾多2.4轉 ...

去元天真係咁多人用就唔會全日得4 班E34P
下繁仲要有出無入

琴日下繁6:25喺收費廣場排緊E34A  
見到有E34P 黎 無人落但清咗成條E34B 嘅龍
加兩個唔知頭唔知路係排排下E34A 走去上E34P

可見佢真係有剩餘運量
就算做埋屯門客
咁屯門客都會喺屯門落
剩低嘅咪就係做流水

E34P繁忙時間都無頂閘離開東涌 非繁更加唔洗講

而家E36A 有全日 元天來回東涌
應該要多謝龍運唔係開E33A 去轉車站掉頭就算

而巴士公司唔咁做嘅原因其實
好大可能係因為想做流水

elmmoo 發表於 2021-5-16 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-5-16 01:14
我諗對於三區嚟講
wfc都算係一個共識嘅

其實真係wfc
大可以將現有安排永久
要我等30 分鐘一班嘅E36A 不如我落東涌轉車仲好
NA4179x賢 發表於 2021-5-16 01:24 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-5-16 01:12
點比先,東涌去大西北返工的都唔少喎。

E33E37E36 ????
屯赤轉車一樣好方便
唔明你執著條E36A啲咩

JC8385 發表於 2021-5-16 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-5-16 01:19
其實真係wfc
大可以將現有安排永久
要我等30 分鐘一班嘅E36A 不如我落東涌轉車仲好 ...

與其拘泥咩所謂E32A要同E31明確區別嘅所謂原則
好好善用條E32A其實仲好,反正客流方向都係相反
elmmoo 發表於 2021-5-16 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-5-16 01:10
咁當原本要去纜車站同裕東苑上車班滿逸同東涌北居民唔存在?個客流仲要計埋呢班因為E36A唔使轉車而被吸 ...

我唔想再重複100次

你個point 係可以E36A 幫E33 清原本要去纜車站同裕東苑上車嗰班滿逸東涌北居民 令E33 唔洗爆
咁即係話嗰班人係去屯門㗎啦

咁你屯門落晒車之後 嗰個唔係剩餘運量?

咁你跟住係咪想話唔排除有人一程過,咁一程過嘅人係咪就唔係原本坐E33而係E34AB?

你上面一直係講緊幫E33 清客
但無啦啦又爆句話有人會一程過
完全唔明你個logic 喺邊

thorchan 發表於 2021-5-16 01:28 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2021-5-16 01:17
去元天真係咁多人用就唔會全日得4 班E34P
下繁仲要有出無入

E33A去轉車站轉,根本就只係運。

唔做分段係因為避免要計算時間帶引起不必要的麻煩,因為無論如何,保留足夠運力俾東涌居民通勤同轉車客係優先。繁忙時間就絕對唔做得。
若果真係要分段,就只能夠做非繁。