hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606 要用一個鐘先入到隧道,是否正常?
開啟左側

[經歷分享/報告] 606 要用一個鐘先入到隧道,是否正常?

SE7378 發表於 2021-5-9 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Del post plz,thx
SE7378 發表於 2021-5-9 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-5-9 00:00
我既諗法調轉

606X 全日擺啟業會係用最少資源既方法

我想擺 606X 直行觀塘道嘅原因係盡吸柴小東九客,
例如定富街個站比起官小更方便到海濱道商廈班客,
而依家 apm + 德福人流唔細,未來仲有文化中心同觀市大型商場,
發展潛力應該幾大,直行觀塘道就係想掃曬呢啲大位,
以 606X 對比鐵路同紅小嘅優勢去搶街客,谷大 606X 全日個基本盤,
好過全日都入兩味限定嘅九商拍烏蠅,雖則 MegaBox 假日都好多人,
但一來港島本身都有 IKEA + AEON,UA IMAX 又執咗,
柴小去 MegaBox 行街嘅誘因有所減少,二來九龍灣站落車,
穿過德福去有蓋巴士站搭 shuttle 去 MegaBox 都算係方便。

然後拉 606X 落鑽石山嘅原因係想吸柴小去新蒲崗嘅返工客,
106 一來只 cover 到沙田坳道以西,二來兜下路兼碌曬天后至筲箕灣,
慢到唔見得吸到幾多客,柴小又係一個沙中線無咁容易搶到客嘅位,
加上我亦對 671 有其他打算,改行紅隧同機隧直落九龍灣去裕民坊,
所以就用 606X 作為交換南區線唔入鑽石山同新蒲崗嘅條件。

至於搭本身要成粒鐘入東隧嘅 606 去德福淘大行街?
我諗大多數柴小人會繼續行去搭鐵或綠小 47M 轉鐵就算,
做德福出 QB 同太古?德福本身咁近鐵,巴士做唔做到呢班客係好有疑問,
反而淘大出東區就堅係有睇頭,所以 QB 線入牛頭角道會比較有競爭力,
如果搞得掂彩雲真空(唔建議用 671),拉上四順樂華就可能更有驚喜。
SE7378 發表於 2021-5-9 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-5-8 19:16
鑽石山站仲有位嗎?延長至啟德沐元街可能更可行

606X 擺沐元街嘅話,港島方向就要跟 5M 咁兜法先出到太子道東,
而且新蒲崗淨係擦邊,入啟德但又做唔到未來體育園同都會公園,
加上我本身係想用 606X 同鑽石山交換 671,所以都係唔入啟德好過。
SE7378 發表於 2021-5-9 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2021-5-8 10:40
686反而咁做應該會殺出一條血路

其實我係傾向呢條柴小沙市線(683?)由九巴同新巴聯營,
因為一來可食盡兩巴響大隧嘅轉乘網絡,盡吸柴小新東客去大隧轉車,
二來可吸引本身搭東鐵轉 118 嘅客轉搭巴士,避免沙中綫通車後,
班柴小新東客去會展站轉 780/788 而導致柴小過海線嘅客量流失。

至於 686,都係先同 682B/989 重組三拆四,改行西隧好過啦。
053h4 發表於 2021-5-9 12:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
limited 發表於 2021-5-9 13:39 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-5-8 00:38
非繁夠客先算啦
除非人在 megabox 或觀塘,都會諗下 606
其他的無謂搵自己笨 ...

606 非繁呢廿幾年都係麻麻地,
下繁返港島仲因為觀塘道塞車加劇, 同608宏通街加站, 倒走左三四成客
limited 發表於 2021-5-9 14:02 | 顯示全部樓層

尋日中午坐左程608港島方向
頭站至天寰站上13個
德朗站上9個
麗晶同啟業站上10個
啟祥道+九展上4個
宏通街上4個

落客最多幾個站係太古城中心(8個), 東隧口(7個), 健康邨(6個), 模範邨(5個)

608即使載得唔過50個客, 但背負著啟德同九龍灣區的東隧口/健康邨轉乘,
班次疏會趕客, 所以周末日間善水608都仲要開20分鐘一班
反之606減左班減少用車, 拆線可以維持合理班次的最佳時機已過

dennis28a 發表於 2021-5-9 14:47 來自手機 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2021-5-9 13:39
606 非繁呢廿幾年都係麻麻地,
下繁返港島仲因為觀塘道塞車加劇, 同608宏通街加站, 倒走左三四成客
...

606 非繁近依幾年跌都無點跌過,平日中午同假日 Keep 住好穩定 40-50 人過海。

反而條 608 因為觀繞九龍灣塞車急劇急化,啟德站一開,下繁返啟德跌左 2-3 成客。
下繁返港島就算 608 宏通街加站,頂閘過海場面無再出現,客量比以前不升反跌。
珀島魚蛋 發表於 2021-5-9 15:59 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2021-5-9 20:47 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-5-8 20:26
宏照道巴士埋站, 常悅道燈位, 啓祥道燈位, 轉入啓祥道有困難, 啓祥道擠塞, 匯入偉業街天橋, 偉業街天橋慢 ...

68小巴個行法點會多人搭
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣