hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解城隧線越做越差?
開啟左側

[問題] 點解城隧線越做越差?

JF6839@88K 發表於 2021-5-13 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-5-13 20:31
46p經一個六美多花10分鐘車程,我唔認為有顯徑客會搭46P返顯徑囉

你將46P總站改去秦石,咁可能會有47X客 ...

但係未縮之前的確係唔少人搭46P返田心顯徑
46X葵芳葵興喺爆肺炎之前繁時日日排曬長龍,有位坐都偷笑,上唔上到都成問題
十分鐘換有位坐
我覺得都可以接受
JF6839@88K 發表於 2021-5-13 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-13 18:25
我自己就未見過以前46P過四美後有咁多客
唔計大圍上返一堆區內客
況且拉返長條46P最後用多左車都係46X身上 ...

唔計大圍區內客,真係得咁少咩?定係我因為年代久遠記錯呢?
46P四美自己都唔係好大要求
論要求 田心顯徑仲大要求
拉46P返顯徑 減46X車 但係換嚟46系所有班次都可以去到田心顯徑
之前縮短係變相無啦啦收咗人哋田心顯徑啲車 推曬堆人去迫46X
S3bl430 發表於 2021-5-13 22:24 | 顯示全部樓層
JF6839@88K 發表於 2021-5-13 21:45
但係未縮之前的確係唔少人搭46P返田心顯徑
46X葵芳葵興喺爆肺炎之前繁時日日排曬長龍,有位坐都偷笑,上 ...

我以前嶺南往返大圍有時也會搭46P(下午5-8點都搭過)
果時46P用2+2 AD通常都只能坐40-50人過隧道,絕小能夠坐滿, 一大部份人在大圍道下車,

行完六美個圈後大部份情況只有10-20人在車上,
當然有些六美上車的客

錯字連篇
GW4866 發表於 2021-5-14 01:38 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-13 18:52
東北葵老九自行撤出
葵盛圍我估唔係葵涌道搭單既應該都無份
火炭條481本身旺兩繁非繁麻麻

先頭我都講過,當年時機唔岩
城轉啟用時上葵遇著屋邨重建,同時又未有安蔭,工廠又北移,
46X嗌路線過長(係呢個post都有人話宜家走線都係過長)先撤
上面亦講得岩,葵盛唔係夾到葵芳,都未必有線比佢
其實石圍角本身亦都係無線,佢好彩搵到條43X同荃灣夾
上葵係兩大邊(青公同和宜合道斜路段)夾住,無咩其他地方可以夾到,當年又唔夠客獨立成線,只可以話上葵唔好彩

唔係小巴做得差(同食唔哂)我諗無人會嗌開巴士線
還掂我都搭慣32/36B係運動場/梨木樹轉車
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2021-5-14 02:15 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-13 18:30
咁又唔會
當葵盛圍都有城隧線既時候
如果唔係有小巴,東北葵/火炭點都至少會開到一條城隧線

如果宜家肯開一條線將兩邊小巴獨市區駁埋一齊做貴一蚊收$9.6我都制
唔使話全日,開到62X個時間都偷笑
兩邊要快/直到市中心既可以搭返小巴,唔構成直接競爭/搶客

好過要埋咩43S去咩科學園
yclam 發表於 2021-5-14 06:49 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-5-14 02:15
如果宜家肯開一條線將兩邊小巴獨市區駁埋一齊做貴一蚊收$9.6我都制
唔使話全日,開到62X個時間都偷笑
兩邊 ...

其實又係一句,不如將47A 葵涌總站改在石蔭(經安蔭及石籬)。嫌沒有總站,也可以用逆時針,經和宜合道後,按31線走,經石籬、安蔭及石蔭,再右轉返梨木樹返沙田。除了沙田市外,水泉澳邨也無403系吧。
JF6839@88K 發表於 2021-5-14 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-5-13 22:24
我以前嶺南往返大圍有時也會搭46P(下午5-8點都搭過)
果時46P用2+2 AD通常都只能坐40-50人過隧道,絕小能夠 ...

一時時...
試過企人,不過唔知試過幾多次咁囉...
GW4866 發表於 2021-5-15 02:56 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2021-5-14 06:49
其實又係一句,不如將47A 葵涌總站改在石蔭(經安蔭及石籬)。嫌沒有總站,也可以用逆時針,經和宜合道後, ...

47A未開線/未全日前就話可能得
宜家全咗日落葵芳無可能拎走人地條線上黎

呢條我反而諗拉佢上麗瑤填補空缺兼食麗祖路新公屋
pcckw 發表於 2021-5-15 08:30 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-5-15 02:56

其實我都有這想法,甚至延長至祖堯,但敬祖路用車限制只能使用E6M,如果長期沒有人企則可以(大前題是獨立運作,柯打也只能用E6M)。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-15 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-5-15 02:56

本身有近似嘅47X加埋城隧轉乘,真係要拎走又唔係無可能,爭在有冇心咁做啫。