hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG? ...
開啟左側

屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG?

kingprowm 發表於 2021-6-2 14:29 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2021-6-2 13:57
41變241X都錯過最佳時機,屯馬二期未開嘅話,就可以試下做特快吸常客啫

屯馬二期通咗嘅話,仲吸鬼咩

反而呢個先係好時機

以前屯馬二期未通,何文田有藉口話減少服務來反對,有屯馬二期應該可無視何文田不合理要求
ATS131@45 發表於 2021-6-2 14:30 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-6-2 14:08
冇人質疑佢哋而咁多人話你,咁你要檢討下

根本41就唔夠客
落九碼就陰成日住44, 45, 連E21A, 7B, 8都唔洗專登陰, 因為次次出到美孚都只係同前面部45隔5分
番長青就陰成日住7B, 8, 18, 44, 42A, 42C, 43B, 243M
日日都吉車遊街做都唔使做, 都唔需要講咩價錢牌問題, 根本就連客都唔夠
休息時間又多到暈, 次次番到總站都休息30分鐘, 兩樣加埋都蝕到入哂肉
真係條數做得好嘅話, 狗記就唔洗連水都唔補俾佢地啦

teddybus 發表於 2021-6-2 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2021-6-2 13:57
41變241X都錯過最佳時機,屯馬二期未開嘅話,就可以試下做特快吸常客啫

屯馬二期通咗嘅話,仲吸鬼咩

所以應該都好似212咁
繼續陰乾到某一刻就完成任務
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-2 15:00 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-6-2 14:28
215X 一定唔會有影響,家陣觀塘搭港鐵去尖沙咀站只係 25-30 分鐘鬆少少。

如果佢哋真係怕塞車,就一早上 ...

都唔一定
尖東唔少人都懶行去尖沙咀搭紅轉綠而走去搭215X
甚至大西北西鐵去尖東轉215X去觀塘
屯馬綫直通鑽石山一定會有影響

dennis28a 發表於 2021-6-2 15:12 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-2 15:00
都唔一定
尖東唔少人都懶行去尖沙咀搭紅轉綠而走去搭215X
甚至大西北西鐵去尖東轉215X去觀塘

兩件事黎,如果佢地真係懶人,就絕對唔會係九龍塘同鑽石山轉車。懶人出現果幾個站,行去尖東站一樣唔近。

至於大西北班人出成轉 215X 去觀市,為數根本無大家想像中咁多。
唔少人目標係去九龍灣同海濱道為主,屯馬綫根本搶唔到生意。
惡意回復是不道德的行為。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-2 15:16 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-6-2 15:12
兩件事黎,如果佢地真係懶人,就絕對唔會係九龍塘同鑽石山轉車。懶人出現果幾個站,行去尖東站一樣唔近。 ...

尖東-尖沙咀唔係個個位有隧道,有啲位特登去行隧道就會兜路,但大熱天時喺尖沙咀行地面其實幾辛苦下
九龍塘或鑽石山短好多同舒服好多
xdxd 發表於 2021-6-2 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-6-2 12:31
3B/5:
估計會只留低一條服務富山,5 號仔做嘅新蒲崗無咁近屯馬綫,
而且富山出尖沙咀直車又淨係得佢,照計 ...

在地居民嘅少少睇法:
比起師兄會更睇好5C、11D、11K、12A、17、85X;而會睇低6C、11B、21、85A、297。

5C其實問題不大,專心做尖沙咀↔下路同下路↔彩虹道/慈雲山其實一樣可以密車,冇謂刻意縮去黃埔。
28同樣,牛頭角樂華一帶唔見得去尖沙咀會有好明顯嘅服務改善,又疏過5C,格硬落全段下路反而有機會得罪晒牛頭角同下路客,我認為唔搞呢set好過。

11K/21方面,睇現行客量嘅話兩條都唔差,11K堆直梯有時要企人,我覺得就唔使削得太甘住,反而21就真係可以攞91(M)去食,厹睇重收費嘅先搞91啦,如果唔係嘅,因應翻現行班次密度而去拉91M落九碼係比較理想嘅。

11D係厹玩死多過自己唔掂,打爆單層呢樣嘢都屢有聽聞;11B就比較適合直殺,靠17拉去翠屏道+轉乘下路線優惠搞掂;17就唔多跌客嘅可能,路線直接+海量獨市位,鐵路去九龍灣打後又要轉車/慢慢碌九龍塘,17優勢仍存。

12A同樣,界限街、荔枝角道唔近鐵路,紅土搭鐵去旺角北、太子一帶都冇12A咁直接,減班可能性低,唯有期望迴旋處生生性性;18就已經去到減冇可減地步;比起12A我更擔心6C跌更多。

41就…老老實實取消,加車比45+44+41A/42A好過啦,青衣何土客根本唔值得241X全日用六車去做…

85系方面,我一向睇好85X唔會大跌客,大隧轉乘+一城石門+少量一程過嘅客應該都仲可做到繁時8+12/非繁20,反而長遠嚟講我會諗將85X縮落富安甚至石門,專做一城石門+大老山客,換走89C唔再入石門+82X/84M二合一。
另外,85A應該要殺,換條82跟85A喺沙田段咁行去補返沙田流水,獅隧客谷晒上85。

297其實就慢過鐵,紅土坑寶客應該會走晒…

215X/796X應該就唔太會跌客。
S3bl430 發表於 2021-6-2 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-2 15:23
在地居民嘅少少睇法:
比起師兄會更睇好5C、11D、11K、12A、17、85X;而會睇低6C、11B、85A、297。

雖然好多人都覺得屯馬線影響唔大,但我推算過85土瓜灣去沙中比港鐵車程至少輸10分鐘,而土瓜灣去觀塘車程應唔會輸太多

如果師兄連11B這種短途班次夠密既線都睇到咁淡,唔知你會點睇85前景
xdxd 發表於 2021-6-2 15:56 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-6-2 15:34
雖然好多人都覺得屯馬線影響唔大,但我推算過85土瓜灣去沙中比港鐵車程至少輸10分鐘,而土瓜灣去觀塘車程 ...

或者咁講,我覺得某啲線即使客量OK,但值得斬咗佢去救另一啲線。
九龍區嚟講,我覺得8A同11B都應該咁做;14原本都係嘅,但係睇完呢期出爐嘅政策就有改變。
11B嚟講,的確同鐵路速度上差唔多,但另一邊廂行緊類似路線嘅14/15似乎會有一定嘅客量跌幅,咁殺11B而將原本搭11B嘅客谷上14/15/17,一來收貴啲,二來都可以幫另外三條keep到咁上下嘅班次密度,填番因屯馬線而流失嘅乘客量係咪會比較好?

8A就...谷返尖碼-黃埔客上返8P咁囉...(題外話,8P減完班之後個載客量係升咗...)

85A同樣。而家廿幾部車行85系,但係又無邊條特別出眾,反而似互鎅多啲。
況且85A新界段得廣黃唔近鐵,85起碼仲有火炭同人流較多嘅沙市去救。
咁嘅情況下,我認為獅隧淨返條85出城,85A縮短去新田圍/美田,將原本搭85A但又唔落鐵嘅客透過轉乘去搞,好過兩條齊齊鬥頹。
紅磡人。
2076 發表於 2021-6-2 16:45 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-6-2 15:23
在地居民嘅少少睇法:
比起師兄會更睇好5C、11D、11K、12A、17、85X;而會睇低6C、11B、21、85A、297。

11D應該都冇乜可能可以郁到佢了,觀碼+聯合道兩個流水獨市位,諗爆頭都諗唔到點樣重組。
6C的確好危險,但6F應該比6C行先一步,仲有6C食到唔少青山道來往旺角流水,唔會太易收檔,但減班就一定啦。

11B西行沒有甚麼價值,但東行係唯一一條下路去觀塘的路線,我覺得呢個位好難補。除非搵5D延長去觀塘補位啦。

11K其實都冇乜整合空間,竹園呢個掘頭位,都冇乜線啱補位。除非好似我之前的拆法,將竹園+鳳凰新邨/慈雲山+富山拆成兩組下路路線。

12A/17一定安全。

21有26補到大部分位,拉埋91M搞一搞都未必取消唔到,彩雲又有大把電梯線可以做轉乘收番21舊價。

85A改行大老山,同82X整合,鞏固廣源優勢好過。

至於8A,其實搵8號去九龍站方向入一入黃埔總站就可以解決問題。5A同8P應該有整合空間,尤其是現時8P已經去到大部分時間20分鐘一班。
抗議962B重組
還我962全日服務