hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG? ...
開啟左側

屯馬線二期擬在下月通車,有咩巴士會GG?

Ravenclaw 發表於 2021-6-3 21:44 | 顯示全部樓層

AlphaNonsense 發表於 2021-6-3 20:27
愛民無位,唔係嘅話一齊斬落去做返靚少少班次都唔錯

拿,如果只系愛民冇位就擺何文田廣場...

但我concern系,紅磡上山一口氣冇晒41同45我唔知會唔會嘈...

唔會就最好,擺何文田廣場去愛民轉個圈點都穩定同快過紅土開...
Ravenclaw 發表於 2021-6-4 01:25 | 顯示全部樓層
剛剛我體完41堆數據,大老,有80%既客都唔系42A/44既客黎,之前果d話有42A/44可以槍41既人系咩料...

九龍城往來青衣竟然有1300人,咁好耐性? 不過呢堆客有幾多系紅磡,幾多系土瓜灣就唔知,同埋有待觀察將會跌幾多...

不過就算呢1300人將來落地鐵,條線都離不開主力做何文田深水埗,我就真系唔會叫取消41,最多縮去何文田廣場但繼續入愛民,何文田要密少少既車去深水埗,荔景山唔洗,咁我當然系keep 41+45做,反正佢地都肯比青衣價...

殺41加密45咪盞荔景山運凳...

不過41系青衣洗唔洗行咁多位就有討論空間...
xdxd 發表於 2021-6-4 06:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-4 01:25
剛剛我體完41堆數據,大老,有80%既客都唔系42A/44既客黎,之前果d話有42A/44可以槍41既人系咩料...

九龍 ...

我就覺得殺41、加密45之後,都可以順手殺埋46嘅…
唔殺都可以攞嚟玩其他嘢,理想嚟講就係荔景同何文田都係得返條45上落長深荔…
kingprowm 發表於 2021-6-4 08:47 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-6-3 19:32
線換線呢個命題真係頂瓜瓜
所以我建議41換經荔景山 41H/241H/241X whatever名
方便青北居民去PMQ/葵涌醫院 ...

青北去 PMH 已經有 407 413 啦,仲上到樓上呀
做多 D 資料搜集先啦

綠小都係合法路面交通公具
kingprowm 發表於 2021-6-4 09:00 | 顯示全部樓層
AlphaNonsense 發表於 2021-6-3 20:23
當然會有新資源可以用,只係區區都會搶,全九龍新界唔關事嘅區都吼住啲車,100架車有幾多架會落到手?可 ...

我就絕對覺得青衣開經葵芳葵興去大埔的巴士線一定唔會冇用

大埔區議會都知道當區有去葵涌和青衣的需求

青朗線本身就有,但元朗南班大帝有 68F 都要反對 68E 行返大馬路

teddybus 發表於 2021-6-4 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-6-4 09:00

你反對取消41就得
人哋反對68E行番大馬路就唔得
又一次雙重標準
Ravenclaw 發表於 2021-6-4 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-6-4 06:17
我就覺得殺41、加密45之後,都可以順手殺埋46嘅…
唔殺都可以攞嚟玩其他嘢,理想嚟講就係荔景同何文田都 ...

我就同你系F1版慢慢殺46,不過行左第一部先…
kingprowm 發表於 2021-6-4 11:09 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-6-4 09:33
你反對取消41就得
人哋反對68E行番大馬路就唔得
又一次雙重標準

元朗南要既係轉車線,68F 已經做到呢個功能
如果要其他,都應該首選荃灣

而青衣要既係直達大馬路既線

所以應該將 68E 行大馬路,68F 去荃灣,才是雙贏做法,不過九巴要保存實力,你又咁支持佢保存實力,咁冇計
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 11:49 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-6-4 09:00

明知唔夠客就識黐人哋葵涌
自己要青衣專綫就要搶人哋地區資源,仲要搶曬兼嘔突
認真夠曬無恥

夠唔夠客巴士公司運輸署有曬人口數據同現有路線數據
值唔值得開自然心裏有數
38/40/40P/42C(荃灣)做極都爆,加埋將軍澳巴士轉乘數據同睇到MTR網絡點轉法,就明顯睇到將荃綫有需求
相反,青衣自己去東九同沙田嘅X42C同249X連基本班次都未做到好
相關/相近嘅pool但更少人去嘅將軍澳同大埔,客量更站唔住腳
唔係掉低一句話未開點知冇客就算
不自量力眼紅人哋290系同798成個crying baby
唔係扭計就會有
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-4 12:07 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-6-4 11:09
元朗南要既係轉車線,68F 已經做到呢個功能
如果要其他,都應該首選荃灣

青北又唔好扮代表青衣啦
以欖轉去元朗(大馬路)嘅車海,轉車本身就唔大問題
連九巴都要開68E/68F梅花間竹區間車,證明巴士公司覺得元朗南(對區外通勤所有需求)多過淨係來往青衣元朗
如果唔係一早開曬68E而唔使開68F

青衣去元朗唔係無需求,但青衣覆蓋實在太少
真心為青衣係都諗增加68E喺青衣嘅覆蓋先,而唔係諗68E落大馬路先,講到尾又係青北(而唔係青衣)大帝自私自肥
個人支持68E延長去青南,返青北再繼續青衣西路經汀九上欖隧,然後停形點,雞地,元朗南,元朗公園循環出返大馬路返青衣

講返話68E行大馬路,68F去荃灣
粗略計,元朗南冇咗68E,68F就要double咁多車去做返同一個班次
再延長埋荃灣就要更多車
但客源根本冇多到
啲車你出呀?