hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何解決下繁屯轉北行人群擠塞?
開啟左側

如何解決下繁屯轉北行人群擠塞?

XJ286 發表於 2021-5-27 12:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

下繁屯轉北行, 除了巴士塞埋站, 落咗車就塞人. 排隊龍尾痴埋一齊, 因為有巴士被安排在1/2/3號月台落客, 人群向後行, 與原本向前行的人群迫在一起爭路, 亂上加亂.

繁時巴士公司可安排多D特車不停轉車站, 減輕轉車站壓力嗎?
053h4 發表於 2021-5-27 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-5-27 12:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-27 12:04
關鍵係D客邊到來,我有時下繁搭960,轉車站落10幾個去轉59系, 又有客落下層轉車,城巴唔出月票搞到屯門南乘 ...

962 系既問題係

1. 去到中環都坐滿
2. 去到屯門兜到爛化

去龍門居新屯中同蝴蝶邨一帶,
960/961 車海級班次 轉 59M 59X 車鏈級
未出月票(30日有效) 之前已經排哂隊

要怪就怪城巴計得太盡,為左搶市中心客倒哂其他
仲要之後開 962G 補鑊但已經太遲

其實以前碼頭呢班人搭開咩車呢,就係260X 263 960 轉 44 小巴
呢班人係轉屯截哂基本上令到44 特係縮左好多
.
PV4082 發表於 2021-5-27 12:58 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-27 12:04
關鍵係D客邊到來,我有時下繁搭960,轉車站落10幾個去轉59系, 又有客落下層轉車,城巴唔出月票搞到屯門南乘 ...

轉車站塞車關港島蝕錢咩事?專二唔加價,仲係20蚊,買左月票d客會過番去城巴咩?唔會囉

你唔好講咩有生意唔做,有d人鐘意買月票每程平企得幾蚊就係要企一個鐘,30度仲要等車,呢個係自由選擇

大把聰明人識自己坐962系舒舒服服坐入屯門

月票?出黎只會搞到少左收入.點解要出?
053h4 發表於 2021-5-27 13:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PV4082 發表於 2021-5-27 13:04 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-27 13:00
關專二咩事? 龍運有出月票?

有人講過月票要包番轉二? 某間公司正視下自己D線載空, 迫到D客坐九巴車, 搞 ...

講緊大西北個種,我更正番,係營運2部。

962系長期坐滿,有時有幾個位

都係個句,城巴冇責任幫九巴拎客,呢d係個客自由選擇,城巴明顯係sell舒服

夏天覺得辛苦咪過左30日唔好買囉。關城巴咩事?你唔好問下點解59X 59M唔開屯轉中載車接客?

九巴自己要d客等就要城巴負責?城巴開善堂?專門同九巴抆屎忽架?
053h4 發表於 2021-5-27 13:05 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
PV4082 發表於 2021-5-27 13:07 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-5-27 13:05
明明屯門南係962系經營範圍, 迫到D客坐對家車, 都叫做九巴唔要D客, WELL

咩叫逼?係個班人貪平,又關城巴咩事?

你一係叫九巴設定用月票坐屯門南嘅線額外每程加五蚊囉。

我又想問下你,你認唔認為九巴係應該加車去轉車站接個班留後客走?
053h4 發表於 2021-5-27 13:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PV4082 發表於 2021-5-27 13:14 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-5-27 13:10
城巴佔用港島有限的路線資源, 迫客坐九巴係浪費公共資源

其實屯門南D客想坐九巴, 962系真心希望比九巴做 ...

睇唔出邊到有浪費資源,大把人鐘意962系一程過

哦,姐係你班貪平客買月票就大晒,城巴比舒服服務一程過服務你就要取締?

姐係坐九巴就岩啦,坐城巴毫抵死,死左去咁樣?

咁不如960比城巴做啦,比番舒服服務班屯市/屯北人