hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 學者倡九巴放棄部份路線予其他公司
開啟左側

[報刊新聞] 學者倡九巴放棄部份路線予其他公司

kitarolo 發表於 2021-6-20 15:33 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-6-20 15:24
北環通車鐵路唔肯減價既話276就應該冇咁大影響, 但如果鐵路收返一個相近價就會好似268B咁囉, 巴士又唔想 ...

286M $7.6、港鐵 $10.9
後者無老隧轉乘功能,便宜線
同樣被建議取消咗去……

北環線暫時唔知港鐵收費
但上水去元朗市中心/天水圍
需古洞及錦上路各轉一次,錦上路
更屬於「搭返轉頭」頗大機會慢過
巴士一程過,但九汽唔想做講咩都假
99MAN 發表於 2021-6-20 15:33 | 顯示全部樓層
建議九巴交出馬鞍山+荃灣嘅路線比新城。
kitarolo 發表於 2021-6-20 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-6-20 14:35
九巴想唔做 51 好耐, 係咪想比 51 比新城做? 驚新城一係一嚟就取消咗佢, 一係蝕到即刻交牌. ...

51呢種情況太極端
簡單嚟講唔綑綁啲賺錢路線
真係搵鬼接手……反而諗緊有啲
係九汽自己打自己嘅路線交新城做
例如九汽 81 vs 280X 甚至 72/86

背景: 由於81收費比同公司
相若路線偏低而係真特快兼
大埔道山路無鐵到,如交新巴做
且容許加到10蚊(不按收費表)已
挨近72嘅票價,唔知九汽肯唔肯放?
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-20 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-6-20 15:24
北環通車鐵路唔肯減價既話276就應該冇咁大影響, 但如果鐵路收返一個相近價就會好似268B咁囉, 巴士又唔想 ...

北環如果仲係要轉兩次咁不如搭返276系
HM3044 發表於 2021-6-20 16:18 | 顯示全部樓層
支持九巴放棄荃景圍同何文田山
RyanPun 發表於 2021-6-20 16:27 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2021-6-20 15:33
建議九巴交出馬鞍山+荃灣嘅路線比新城。

佢?肯定放件77區豬頭骨比善水,然後自己攬實市中心同烏溪沙。我都係嗰句,十四鄉成區最好比善水發下圍(如果善水到時仲有命嘅話),睇九巴仲可以食幾耐老本行。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
kitarolo 發表於 2021-6-20 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-6-20 16:27
佢?肯定放件77區豬頭骨比善水,然後自己攬實市中心同烏溪沙。我都係嗰句,十四鄉成區最好比善水發下圍( ...

可以咁講一日有新西載通都有排玩
誇張啲成個新東交新城做祗會令載通
負擔輕咗添……
kay 發表於 2021-6-20 16:47 | 顯示全部樓層
不過講開
文中提到一些人
其實佢地由18X開辦/西港島線開始出現到依家

如果這些年用其他方法
例如入議會/政府/巴士公司做
可能有機會實踐抱負
好似新城個黃漢中咁

而或者好似陳議員咁,聯同黨友反對20A改動

近年其實民間意見好多都不獲重視
運輸署操作方法都係行政方便行先
所以減班代替重組就是這個原理

但港島路線好多重疊
減班以外有重組必要
世界很簡單 人類很複雜
jocosben 發表於 2021-6-20 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-6-20 15:33
286M $7.6、港鐵 $10.9
後者無老隧轉乘功能,便宜線
同樣被建議取消咗去……

北環本身就主打新東去新西,276系無論如何老運都會整鬼佢
RyanPun 發表於 2021-6-20 17:39 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-6-20 16:29
可以咁講一日有新西載通都有排玩
誇張啲成個新東交新城做祗會令載通
負擔輕咗添…… ...

至少好似啟德有城巴咁,迫到九巴點都要做嘢,佢搶對家客就最不為餘力。去到新界西嗰種「優質服務」,我從來都冇期望過。

但我又咁睇,佢依家起碼仲有叫沙田廠專收舊車,佢先有能力不停提早退舊車出新車比新界西用,佢冇咗新界東堆區內線,自然少咗空間換走其他廠啲舊車,點都有少少影響,只不過係𢱑痕咁解。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬