hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 24 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 24 減班

Choi 發表於 2021-7-3 10:34 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-3 09:28
照睇情況
20如果兜埋沐泰街先走
天寰應該唔會再有人上車

搞到變另一條796C,兜吓兜吓兜走晒啲客
新造的人、如鷹展翅上騰。
tunghang 發表於 2021-7-3 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-7-3 09:34
厹有8年時間唔改線怪邊個?
當時城巴都識改962去應對屯轉啦

962可以等到屯轉開先拆線,24無同樣機會應對20A可以改24無得改已經唔合理
PV4082 發表於 2021-7-3 11:37 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2021-7-3 11:25
962可以等到屯轉開先拆線,24無同樣機會

咩野?佢2013年入啟晴,唔順手改線?
咁叫冇機會?機會係自己創造架嘛。
tunghang 發表於 2021-7-3 11:49 | 顯示全部樓層

PV4082 發表於 2021-7-3 11:37
咩野?佢2013年入啟晴,唔順手改線?
咁叫冇機會?機會係自己創造架嘛。

2021同2013既啟德一樣無線去彌敦道,憑咩覺得有得改?
20A都唔係一開線就入旺角
PV4082 發表於 2021-7-3 12:57 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2021-7-3 11:49
...

點解冇得改?學27咁行唔得?唔可以比更好服務新邨嘅人?

20A?如果24改到,20A點會放到上枱面?
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-3 13:05 | 顯示全部樓層
...

當年為左將24再cut車, 連先達都唔經, 已經倒走大量客。

當年晚繁廿分鐘定點時段係有字軌客等車的, 足以上滿一架熱狗。

而家改返入旺角內街已足夠打殘20, 旺中大把客捧場

如果當年拉入啟德之後, 恢復經先達, 早就可以更多時段開到個位數一班

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
PV4082 + 1 + 10 有錢唔要怪20A?

查看全部評分

X你老母麥淑X
tunghang 發表於 2021-7-3 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層

PV4082 發表於 2021-7-3 12:57
點解冇得改?學27咁行唔得?唔可以比更好服務新邨嘅人?

20A?如果24改到,20A點會放到上枱面?

點解20A改到24唔得先?九巴入紙唔會遲過2021 rdp掛
運輸署唔俾改24既理據係咩?同樣理據放落2013年會唔會成立?
tunghang 發表於 2021-7-3 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-3 13:05
當年為左將24再cut車, 連先達都唔經, 已經倒走大量客。

當年晚繁廿分鐘定點時段係有字軌客等車的, 足以 ...

24客量早已見頂,其他路線都要日曬雨淋,其實無更好選擇,24起碼隔條馬路就係旺角鬧市,再改站幫助不大
根本啟德養唔起個位數字既路線
天空之神 發表於 2021-7-3 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
...

24 係九巴自己申請自殺,先達都唔停怪得邊個
kaiyip24 發表於 2021-7-3 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2021-7-3 13:29
點解20A改到24唔得先?九巴入紙唔會遲過2021 rdp掛
運輸署唔俾改24既理據係咩?同樣理據放落2013年會唔會 ...

究竟⋯⋯所謂「入紙」改24,係改乜?從來無任何文件見過,又或者半句風聲洩漏,近一年只係得一個說法,就係「九巴入紙想改24,但改唔到」。

連改嘅內容都唔知係乜,點討論?