hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔區議會主席引用公開資料守則得出7條路線減少205個班 ...
開啟左側

[其他] 灣仔區議會主席引用公開資料守則得出7條路線減少205個班次

jocosben 發表於 2021-7-7 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層

呢個版都大把人覺得跌客都要繼續做啦
kay 發表於 2021-7-7 09:22 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2021-7-7 08:45
都幾肯定減左嘅revenue係遠少過cut到嘅cost

有錢賺既班次就係

但港島大部份都蝕錢

開一班車蝕多幾舊水
唔開就唔駛蝕呢幾舊水
已經係賺左

之前FB先有人計過小巴同類問題
小巴唔開車要蝕車租
但開足一日蝕既錢多過蝕車租

結果咪好多路線都有車閒置唔做生意

不過呢D做生意模式
好多巴迷唔BUY就真

巴迷同區佬一樣
成日話肯開車就有客
但事實根本唔係

好似星期日朝企係SOGO睇下D車
又好似2A 23 25 25A 26
班班車出雙層
但客量就小巴夠載
你叫善巴點做落去

依家只係撥亂反正
按實際需求提供相應服務
減205班車絕不過份
因為係7條線加埋
世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2021-7-7 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-7-7 09:22
有錢賺既班次就係

但港島大部份都蝕錢

再減多205個班次都仲係合理
kay 發表於 2021-7-7 09:54 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-7-7 09:47
再減多205個班次都仲係合理

好多線繁時已經得返15
非繁20/25/30
再減就40樓下

再減就係有路線執笠

其實區佬與其成日反對減班
不如倒轉問
巴士公司想CUT邊D線
CUT既話
有咩補償

反正將來都要重組
不如早D攤牌談判好過

當年北區區域重組
未正式上RPP/出文件前
都開定聲想CUT 70X 278K
聯和墟反對70K代替278K咪收起唔做

如果依家真係想做重組
以善巴咁善用新聞媒體
遲早會同人放風想CUT 咩線
世界很簡單 人類很複雜
S3BL343@66 發表於 2021-7-7 17:25 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2021-7-7 08:06
減班唔影響服務質素?

流水線如果3分鐘一班

時間倒流30年,2號都無能力支持3分鐘一班啦

qunow 發表於 2021-7-7 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-7 07:26
唔好咩都賴私家車,要養車都要額外成本,泊車時間呢?塞車時間呢?

唔係原因,而係結果
Fong_2132 發表於 2021-7-7 18:17 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-7 09:22
有錢賺既班次就係

但港島大部份都蝕錢

唔好講到屎水好慘,你有冇諗過點解少客?
自己的服務做得差走晒d客係自己問題,佢開多d班次自然客就會返黎

港島東流水一直都養住屎水,點解而家先話冇錢賺?

唔想做都係交牌,唔好再叫乘客找數
Fong_2132 發表於 2021-7-7 18:19 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2021-7-7 08:06
減班唔影響服務質素?

流水線如果3分鐘一班

屎水要放棄市場
交牌是最好的選擇
jocosben 發表於 2021-7-7 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-7-7 18:17
唔好講到屎水好慘,你有冇諗過點解少客?
自己的服務做得差走晒d客係自己問題,佢開多d班次自然客就會返黎 ...

起鐵路無論如何巴士公司都會走好多客,呢樣又係城巴可以控制得到?
leo_ku 發表於 2021-7-7 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層