hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔區議會主席引用公開資料守則得出7條路線減少205個班 ...
開啟左側

[其他] 灣仔區議會主席引用公開資料守則得出7條路線減少205個班次

kay 發表於 2021-7-8 16:41 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2021-7-8 16:25
成日覺得港鐵搞死屎水
咪玩喇,港島本來營商環境就係咁,條路屎水自己揀,南港島同要港島線開左咁多年, ...

進智車都無得你搭
8仔無左
56同39M得返上繁

南港島線對新巴城巴影響先大
當然你既問題係點解問題無即時浮現姐

年報有得睇問題
新巴城巴係以6月做CUT OFF
2016/7-2017/6 城一賺8000萬
2017/6-2018/6 城一蝕200萬(收入少左但支出多左)
2018/7-2019/6 城一蝕8000萬 (收入多左但支出多左好多)

2020情況特殊不作比較

數字反映係洗大左錢先導致虧損
按年報搵蝕錢原因
炒人減班控制成本係合理做法
因為支出增長多過收入增長
世界很簡單 人類很複雜
S3BL343@66 發表於 2021-7-8 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層
成日覺得港鐵搞死屎水
咪玩喇,港島本來營商環境就係咁,條路屎水自己揀,南港島同要港島線開左咁多年, ...

不如你分享有咩方法可以令5X,18P,40M,72A,75,90,96,97,99,171,590,592係南港島線同西港島線通車後,去番通車前既客量水平?                              
Fong_2132 發表於 2021-7-8 17:59 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2021-7-8 17:29
不如你分享有咩方法可以令5X,18P,40M,72A,75,90,96,97,99,171,590,592係南港島線同西港島線通 ...

有競爭力的路線唔好hea做,5X 18P 99本身好多流水客,減班客就會走,
要回復地鐵通車前水平係困難,但唔係代表冇得盡力救返生線,減班要有個譜,唔係為cut cost而唔理乘客感受,
同埋屎水可唔可以唔好減完班仲要收車,擺明hea做

S3BL343@66 發表於 2021-7-8 19:20 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2021-7-8 17:59
有競爭力的路線唔好hea做,5X 18P 99本身好多流水客,減班客就會走,
要回復地鐵通車前水平係困難,但唔 ...

一通車後,5X 18P 99 批主要客源都走左唔少,流水客點救到條線啊?

更何況5X 18P 99(南行) 有幾多流水客呢
99(北行)唔係無流水客,但唔係用流水客為名夾硬保住條線囉

leo_ku 發表於 2021-7-8 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-7-8 21:46 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-8 19:26
港島流水少客都要派車落去做,淨計做幾多客無用架。

你話要分莊閒,唔計客量計乜?港島流水一直都係城新主要客倉,當年2A 82都不知做得幾好
leo_ku 發表於 2021-7-8 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2021-7-8 22:01 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-8 21:49
當年?無東廊快線,塞車無咁嚴重,港島人口未係好似宜家咁減少,梗多客架。宜家?2仔都就快瓜柴啦。

當 ...

唔駛講到咁遠,單睇幾年前,果時巴士網絡非常好,快慢線都有班次又密,仲未有咁多減班收車,
好多流水客都會選擇搭2A 82, 而家? 我諗你真係未試過繁時等2A等4個字都冇車

你可以繼續話你講的原因令屎水走客,但港島乘客唔止一次比屎水亂開的班次玩死
PV4082 發表於 2021-7-9 09:04 | 顯示全部樓層
成日覺得港鐵搞死屎水

癡線,咩叫本身環境係咁?以前有咁多鐵路架?

以前蝕做應份架?你貼比屎水呀?

撥亂反正都唔得?不如你開巴士公司啦。

利申番覺得有d線屎水係斬得太過份,我都係受害者,但我會理解lor

PV4082 發表於 2021-7-9 09:08 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2021-7-8 21:46
你話要分莊閒,唔計客量計乜?港島流水一直都係城新主要客倉,當年2A 82都不知做得幾好
...

講當年?當年629 10.6一個人發左達添,嘥氣啦。