hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關注九巴81C, 87D客量急跌問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 關注九巴81C, 87D客量急跌問題

neoplan720p 發表於 2021-7-13 19:30 | 顯示全部樓層

不論有無屯馬,本身81C、87D重組就一定要(尤其係而家馬鞍山發展不斷伸延),
不過話87D客量急跌,又係唔係事實呢?

尋晚2300坐234X出市區,再轉102返港島,
沿路荃灣路、長沙灣道、彌敦道觀察住堆返新界(屯元天、北區、大埔、沙田、荃葵青)既線,
全部無一倖免,差唔多載空咁行。
最多人既一部,都唔過40人。
要記住,我講緊係返新界方向,唔係九龍方向。

要怪就怪呢個政府玩野囉,
明明都無野,又繼續咩限聚令、10點堂食blah blah blah。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Alex7808 發表於 2021-7-13 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
今日早上十點半左右喺第一城見到架81C出尖東 得十幾個客
天空之神 發表於 2021-7-13 19:37 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-7-13 18:20
係一粒鐘走唔甩,馬鐵年代嘅弱點,無論係大圍轉車定還是大學站轉87K,始終都係要嘥時間轉綫要等車,加加埋 ...

師兄邊一班係87D 尖沙咀特快車?

87E 只係太子特快
287D 係旺角特兜

已取消既 87X 從來無快過
87D 錦英山直出既又取消埋

其實好簡單,第一步係要開 87E 既恆耀馬市版,照收 $13.3 一樣會有人搭
.
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-13 20:01 | 顯示全部樓層

Alex7808 發表於 2021-7-13 19:31

馬鐵通車前就多客,有一部分區內客; 社運果期港鐵停晒, 81C都係濱景頂閘,新翠落一大堆, 去返2004年前咁。

其實而家屯馬一程過去尖東, 81C再用尖麼做總站已經無意義, 改去尖碼隨時執得仲多客, 又可以同7號仔叫兩飛
X你老母麥淑X
S3bl430 發表於 2021-7-13 20:04 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2021-7-13 19:31

81C就算分拆, 頂多好似由268B分拆269B咁,
只有晚上往馬鞍山方向會多客

錯字連篇
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-13 22:05 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2021-7-13 16:59
87D可以考慮一開二,原線去到中郵跟280X上公路,另一條就旺柏開跟20出彌敦道後返回原線 ...

87D一開二係正確操作, 呢個方法Cover晒碧街打後所有站, 唯一關注都係燈陣&可以非常塞車
如果厹有心陰乾87D, 係應該跟52X行法, 以新填地街設站, 一定倒走大部分客, 到時得返太子客實做唔住。

原本嘅油麻地客唔該青沙見, 287X轉286C幫到你, 等車時間就貴客自理, 總之搶你錢係理所當然。

一係就谷密行車里數短嘅281A, 喺小瀝源遊樂場加個站, 比你過馬路去石船度轉車海線算, 似乎呢個方法合理得多。
X你老母麥淑X
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-13 22:12 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2021-7-13 14:22
都成日罰企喎

至於81C就見繁時逆向就真係麻麻

根本81C晚上8點後就要南行收車, 成日都唔夠5個客入獅隧, 有時仲吉車遊街, 不如慳返幾架車算啦。

一係兜入沙田大會堂食多幾個客, 都唔過分, 反正沙市都無車直達萬基 - 油麻地消防局一帶, 全部都要行。

X你老母麥淑X
RyanPun 發表於 2021-7-13 23:00 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-7-13 19:37
師兄邊一班係87D 尖沙咀特快車?

87E 只係太子特快

先多謝你幫我執字粒。可能我中文同表達能力差喇,我睇嚟睇去都睇唔到邊一句講緊87D嘅尖沙咀特快車
...以87D客量冇可能連拆幾班車、轉做尖沙咀特快都做唔到...

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
cz9328 發表於 2021-7-13 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-7-13 15:36
本來287D好應該要做呢個角色,唔單止唔執,仲整多條孖生兄弟281E出嚟,乜Q客都比佢趕走哂。連做過287D嘅 ...

2014年嗰陣時,收$10一程市區返馬鞍山,就算得單向客流都或者有心機執一執。

到咗2021年嘅成本與營運環境,並87D個價錢牌,都好難期望投放新資源落去囉。如果用10架車做得晒馬鞍山裡面各個離鐵路站稍遠嘅站點,咁就算預咗要吉車出市區,應該都仲有肉食啩。

至於81c, 在2019年時已經間唔中見到直梯低載車行緊,獨市位得番富豪花園/77區,濱景/亞公角又鍾意搭87D多啲......同埋81c同87D太bulky了。

其實沙田/馬鞍山嗰堆位位$18蚊以上嘅過海線,遲啲都應該需要執一執才能更好地留住乘客,如果可動用嘅資源係有限嘅,咁先預留多啲資源做好過海線,都係人之常情。

WongKinYat_WKY 發表於 2021-7-13 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

入夜後,馬鞍山方向山東街條龍仍然都好長,入獅子山隧道嘅時候仲要拖卡,前面嗰架係坐滿,而我坐嗰一㗎都係坐滿,兩家相隔6分鐘左右,證明咗正向嘅班次其實冇乜受影響

反而我見,逆向嘅班次去到尖沙咀都係吉